Кунева стегнала редиците за 15 септември, всички са готови

Около 30 училища ще започнат годината с ремонт, но няма да има хаос
16
Кунева стегнала редиците за 15 септември, всички са готови
Снимка: Булфото, архив

Образователната система е готова за старта на учебната година, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева във Велинград, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя отбеляза, че зад всеки образователен стандарт стоят усилията на целия екип на Министерството на образованието и науката. Много силен акцент сложихме върху общественото им обсъждане. Няма стандарт, който да не е бил обсъждан и да не са взети предвид всички мнения. Затова задачите ни са свързани с безпрепятственото започване на новия Закон за предучилищното и училищното образование, заяви министър Кунева.

 "Казах, че няма да допусна хаос и днес мога да заявя, че всички мерки са взети. Наистина положихме много големи усилия. Готови сме за началото на учебната година", коментира вицепремиерът. Тя обясни, че са преодолени големи трудности и припомни, че през февруари екипът й е заварил три готови стандарта, а за началото на учебната година са били необходими още 11-12 стандарта, които вече са факт.

 "Имаме горещ телефон за реформата и имейл - ще отговорим на всички въпроси. Молбата ми е - питайте Министерството на образованието и науката за всичко - от разликата между учебник и помагало, кой прави избора им и други въпроси", каза министър Кунева.

Тя уточни, че броят на първокласниците през тази година ще е 66 611 или със 700 по-малко от предходната учебна година.

Уениците в дневна форма ще са 719 000.

Около 30 училища ще започнат годината с ремонт.

В тях има създадена организация за обезпечаване на учебния процес и пропуснати часове няма да има, увери вицепремиерът Кунева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14Има, по История...
12
0
 
7
 
! Отговори
22 преди 7 години
"Всички са готови!"Няма нови учебници,стандартите са калпави,
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За толкова години само реформи и промени, резултата една голяма нула!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще опрапости всичко.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в елитната Испанска гимназия деляща сграда с основно училище май ще са на студено за поредна година след, като не могад да се организират и да оправят парното!
8
0
 
7
 
! Отговори
Виктория преди 7 години
Я Ку-ку-не-ва е пропуснала да раздели Буквар на срички. Трябваше да е М-бук-вар :))))))))))) М като Меглена е първата буква за сричките.
7
0
 
19
 
! Отговори
БЕЗУМЦИ преди 7 години
ОСНОВНАТА ИДЕЯ В РЕФОРМАТА БЕШЕ ДА СЕ НАМАЛЯТ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ АКТОВЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО, ДА СЕ ЗАМЕНЯТ МНОГОТО ОТ ПО МАЛКО . РЕАЛНОСТТА ПОКАЗВА,ЧЕ ТЕЗИ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ ДОРИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ! И КАКЪВ БЕШЕ СМИСЪЛА ? СМЯНА НА НОМЕРАТА НА НАРЕДБИТЕ ? РЕЗУЛТАТЪТ - ПЪЛНА КАША, ОБЪРКВАНЕ И НЕКАДЪРНОСТ. АКО ИМАХТЕ ПОНЕ МАЛКО СЪВЕСТ И СРАМ, ЩЯХТЕ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКИТЕ ГОСПОЖИ / ЗАЩОТО В МОН МЪЖЕ НЯМА- НЕ БРОИМ ТРЕТОПОЛОВИЯ СТАМАТОВ/.
6
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Това изчадие адово Пунева още ни не е разстреляно!
5
6
 
1
 
! Отговори
ами преди 7 години
до 4 ако ти сравняваш ТВОИТЕ деца с африканчета и повечето азиатчета си е твой проблем !! аз съм европеец и посочих да бъде копирана една европейска образователна система,немската да кажем...а за кадрите съм го подчертал , че и там имаме голям проблем като това не са ниските им заплати а некадърността им . ако чакаме да бъдат сменени поколенията учители то новите започвайки при старата система ще получат същите деформации !
4
1
 
9
 
! Отговори
коко преди 7 години
с ремонта ясно, а с учението на децата кога?
3
5
 
7
 
! Отговори
До едно не разбирам преди 7 години
Да, много е трудно да се копира една успешна образователна система! Ако не беше трудно, цяла Африка и цяла Азия щеше да си образова децата.Проблемът е, че успешното образование зависи колкото от системата, толкова и от кадрите. А кадрите ни (и учители и служители в министерството) все още са кошмарни и много бавно се подобряват със смяната на поколенията.
2
10
 
6
 
! Отговори
едно не разбирам преди 7 години
толкова ли е трудно да се копира една успешна образователна система ??? да вземат за пример тази на страна с конкурентна икономика...немската да кажем !! вече 25 години правят реформи а резултата е плачевен а реформите не се виждат . но проблема е , че учителите НЕ ИСКАТ и не са подготвени за такива реформи и начин на обучение...просто това би изисквало от тях известни усилия ...друго е да плачат за ниските си заплати
1
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на г-жа Кунева!Истински про-европейски и загрижен за българското образование министър! От дълго време България се надяваше да се появи личност като нея!