Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа

Вежди Рашидов припомни, че паметникът е върнат на БСП
Обновена: 9 сеп 2016 13:59 | 9 сеп 2016 13:44,
71
Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа
Снимка: архив, Булфото


Правителството на Бойко Борисов няма да ремонтира паметника на Бузлуджа въпреки създаденото очакване за това. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов в парламентарния контрол. 

През лятото премиерът обяви, че ще спре разрухата на монумента, известен като Чинията, а това бе разчетено като знак, че кабинетът ще поеме разходите за ремонта й.

Още по темата

Днес Петър Славов от РБ попита Рашдов вярно ли е това. Той припомни, че преди години собствеността на паметника бе върната на БСП, "но те отказаха да се грижат за собственото си творение", каза реформаторът. 

Той нарече Чинията "паметник на един престъпен строй". Славов припомни, че в България парите за култура системно не достигат и попита Рашидов редно ли е да се харчат парите на българския и европейския данъкоплатец точно за този монумент. 

Рашидов отвърна, че държавата няма намерение да финансира ремонт на Чинията. Той обясни, че премиерът не е бил разбран правилно.

"Журналистите се залепиха за една реплика на премиера, че трябва да се спре разрухата", каза министърът. 

Той обясни, че монументът на Бузлуджа не е и няма да бъде паметник на културата, но призна неговите качества. Министърът каза, че ако се махне петолъчката, ще остане една много пластична архитектера. Вътре пък имало мозайки на много известни майстори, които, като се изключат портретите на Живков и Ленин, били много ценни произведения на изкуството. 

Рашидов обясни, че за да има ремонт, трябва да се вземе разрешение от архитекта, който е жив и здрав, от творчески съюзи и др. Министърът поиска да се спре със самодейността.  

"Утре ще видим паметник, който ще ни псува на майка. Но градската среда не е свободно пространство", каза Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
XXL преди 7 години
от това става едно хубаво студио за порнографски филми
54
1
 
4
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Паметниците трябва да си стоят. Те са част от историята - хубава или лоша. Те на никого не пречат. Комунистите трябва да изчезнат. Русия забрани КПСС, а нас още ни управляват комунисти - и явни и боядисани.
53
3
 
11
 
! Отговори
Batman преди 7 години
Абе не знам защо всичко се обръща на комунизъм. Факт е че е грандиозне монумент, няма значение от коя година. И все пак чужденците и дват и снимат филми с него....Странна работа явно в Холивуд всички са монуняги и червени .......
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците работят вече за 400 евроГърция: 51% от назначените със заплата под 400 евро
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички настоящи пребоядисани управници ядоха и пиха по време на тъй нареченият престъпен строй на гърба на народа и продължават нагло да го правят . Борисов няма да възстановява паметника . Господин Рашидов парите които харчите тъй както ви изнася не са ваши а на данъкоплатците . Държавата сме ние хората които живеем тук . Затова е редно да се направи референдум .
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хПроблема е, че Народната библиотека се нуждае от хранилище за наистина ценни експонати, включително картини на известни български художници, за които щеше да е идеална именно такава сграда с климатизация и контролирана влажност в помещенията. За останалото съм съгласен с теб :))
49
0
 
14
 
! Отговори
До Пламен преди 7 години
Аз за майка ми си се грижа, не съм я оставил да чака на пенсийката, ами тези семейства по северозападо дето живеят с на бабата пенсията, щото всички са без работа? Много си заблуден мойто момче, не е нормално като се пенсионираш пенсията да не стига само за режийните. Не е нормално пенсионер да е равнозначно на бедняк. Изобщо не ни е наред държавата. Като гледам как върят нещата аз до пенсия няма и да доживея ще си умра с памперс и катетър на работното място, ще дигнат възрастта до 80тка
48
3
 
9
 
! Отговори
[o преди 7 години
бочко да разкаже дали си ремонтира къщичката в банкя, че много му духаше.
47
0
 
1
 
! Отговори
Пак ли преди 7 години
Снимката е може би стара, може би "по-художествена". Човек си гледа конете там (майка с малко).
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ ЕДНО МИСЛИ, ДРУГО КАЗВА, ТРЕТО ПРАВИ!!! САМИЯ ТОЙ КАЗА, ЧЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ СГРАДАТА, КЪМ КОЯТО ИМАТ ИНТЕРЕС ХОРА И АРХИТЕКТИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ! ЯВНО МЪЖКА ДУМА НИЩО НЕ ЗНАЧИ ЗА ТОЗИ ШОП!
45
3
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
До До Ред *** 40Разбрах къде си, щом казваш че ти си добре, но ***... зле.Не се кахъри за нея... държавата да и бере грижата!
44
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Четене на диагонал .....Прочетох Борисов няма да ДЕмонтира ;-)
43
2
 
4
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
До Альоша. Ша обесим маминия с главата надолу.
42
14
 
11
 
! Отговори
! преди 7 години
Червените пoмияpи да си се грижат за *** на Бузлуджа, ако може да се качат там и хич да не слизат при хората. Тия освен да лъжат и крадат, друго не могат, нямат работа в градовете!
41
1
 
9
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Политичките да си оправят чинията , да се натварят сичките 240 *** барабар с другите *** и да излитат. Имам и шофер за нея.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението за този паметник идеално олицетворява разделението и цялостната политиката в България - ту на една страна ту на друга, ту слушаме този ту онзи, ту ще правим реформи, ту обещаваме да не променяме нищо и в резултат нищо градивно и дългосрочно не се прави. Всичко се прави на парче и затова имаме закърпено образование, здравеопазване и т.н.... Когато решим какво всъщност искаме самите ние тогава знаем какво да правим с Бузлуджа, как да правим политика и тогава ще започнем да се оправяме
39
5
 
14
 
! Отговори
Гайтанджиев преди 7 години
Какво е Бузлуджа? Място където шепа милионери изнасят реч и говорят за светлото си бъдеще пред няколко хиляди овце гладни за кебапчета.
38
1
 
13
 
! Отговори
Бат Боко преди 7 години
Абе ще ремонтирам бе, другари. Само дайте парите и веднага ще ви намеря фирма за ремонта. Му-ха-ха-ха
37
2
 
6
 
! Отговори
Полза преди 7 години
Бсп да върне чинията на държава, пък тогава държавата да мисли как да стегне постройката. Сградата, архитекти и художници не са виновни. Такова е било времето тогава. Държавата да го стегне и да го продаде, там за хотел, почивна станция нещо да има полза.
36
3
 
10
 
! Отговори
Пипон преди 7 години
Споко народе, ГЕРБ подготвят чинията за приватизиране по 90 лв на квадратен метър, само да намерят начин да я разпарчосат - справка царските конюшни.