Петър Стоянов: За България няма по-сигурен пристан от ЕС!

Оптимист съм, че потенциалът на България тепърва ще се развива!
Обновена: 10 сеп 2016 10:07 | 10 сеп 2016 10:02, Елка Василева
270
Петър Стоянов: За България няма по-сигурен пристан от ЕС!
Кадър: Нова телевизия

ЕС може и да не изглежда най-привлекателният съюз днес в света, но за България по-сигурен пристан от ЕС няма. Това каза Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 година, във връзка с отношенията на страната ни с Турция, Русия и държавите членки на ЕС пред Нова телевизия.

„Крайно време е да се разбере, че ние сме ЕС. Това непрекъснато разколебаване и двойственост пречи да бъде събрана националната енергия, за да живеем по-добър живот”, посочи той.

„От доста време сме членове на ЕС и НАТО, а продължаваме да се държим като мост между тези две организации и Русия и като мост между тези две организации и Турция”, коментира Петър Стоянов.

„В ЕС има голям проблем, защото е изправен пред бежанска вълна, но ето - бежанците от цял свят искат да живеят в държавите от ЕС. Те не искат да живеят никъде другаде по света, няма по-голямо доказателство от това, че ЕС продължава да бъде най-привлекателното място за живеене”, обясни той и допълни, че предизвикателството, свързано с тероризма и с бежанската вълна, няма само до логистични измерения, до строене на огради, до квоти, до строене на бежански лагери.

Още по темата

„Тук има един проблем, който бих нарекъл цивилизационен. ЕС досега не се е сблъсквал досега с този проблем”, уточни Петър Стоянов.

По повод отношенията между ЕС и Турция той обясни, че не би оприличил ролята на България като пощенски гълъб в тези отношения. „България е важна в този процес първо заради близостта си с Турция, ние познаваме много по-добре проблемите на Турция, отколкото една северноевропейска държава като Швеция например. В България живее едно значително турско малцинство и чрез тези хора сме длъжни още повече да познаваме какво се случва в Турция”, коментира Петър Стоянов.

„Не можем да загубим от позицията на Бойко Борисов по този въпрос. От тук нататък крачките, които се правят, трябва да бъдат балансирани и много премерени”, посочи той.

Във връзка с отношенията на страната ни с Русия той поясни, че те винаги са били повод за тежък национален раздор. По думите му нашият сантимент към Русия има много малко общо с реалната политика. „Ако за толкова време не сме убедени, че нашето място е в НАТО и ЕС, значи напълно съм пропилял своя мандат и съвсем заслужено загубих изборите от Георги Първанов”, заяви Петър Стоянов.

"Все още съм оптимист и вярвам, че потенциалът на България тепърва ще се развива. Пред българския народ този момент предстои независимо от днешното стъписване“, каза още Петър Стоянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още по темата: Петър Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 7 години
Щом Шорош изпрати и Пешо Коня "на амбразурата", работата е дебела....
167
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Това е проблема на България - постоянно търси "пристани"други да и решават проблемите и носят отговорностите, а не ги решава сама! Унгария да не би да чака ЕС да и решава проблемите с мигрантите!?
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените тролчета се разшумолиха
165
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме народ с огромно овчедушие.Мразим всекиго и всичко.Превърнали сме се в клозет,в който се ядем като червеи.Нямаме уважение към никого,затова не уважаваме и себе си.Черно ни е пред очите,защото са ни мръсни душите.Стоянов не ни е виновен,че 25 години не се променихме поне малко,като българи,камо ли като европейци.Нане и Вуте сме си,нищо повече!
164
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ ДОБРИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!Виденов му остави България ,с ограбени банки,откраднато жито и дотации,мутрренски банди,които работеха усилено за грабежа на държавата,заедно с БСП!Успя да стабилизира страната по време на неговия мандат.Колкото и да го плюете,ако отново се кандидатира за президент -пак ще стане!Какво направи Първанов?СКАТА СИ ЕДНИ 80 МИЛИОНА ОТ МЕН И ОТ ВАС!
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да така е, но евродепутатите ни трябва да се задължат със закон да се допитват до българския парламентСега куче влачи, диря намаТрабва да се излъчват заседанията на Европарламента, за да знаем кой какви ги върши
162
1
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Да. така е, но не тази Европа, управлявана от хора като Станишев и Кунева!
161
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям пристан..... в потъващ кораб. То ние даже не сме на борда, българите в ЕС са обслужващ персонал, изтикани някъде в подземията и килерите.
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е няма по-сигурна *** за ЕС от България
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ,,пристан '' бавно, но сигурно ни унищожава , подменя истинските ценности с измислени , изсмуква нашия човешки потенциал и природните ни ресурси , България е превърната в колония, а най накрая с подкрепата на продажните ни управници ще бъде заселена с ,,бежанци'', което ще бъде края !!! Този край е близо ,но повечето българи нито виждат , нито чуват !
158
2
 
9
 
! Отговори
Бгр преди 7 години
Познавате ли коня ? Той беше като Жабчо, лека му пръст, и е като Полския Мишчо, пръв приятел на Сталинка и на американските президенти от зелени снимки
157
2
 
14
 
! Отговори
Националист преди 7 години
""Те не искат да живеят никъде другаде по света, няма по-голямо доказателство от това, че ЕС продължава да бъде най-привлекателното място за живеене""Тогава се изнасяй да живееш в Европа, Стоянов. Като е най-привлекателното място за живеене. Тук псевдо българи не ни трябват и без това. Този, който не мисли за България да се изнася. Такива като Стоянов търсят далаверката и затова обясняват на българите, че е далавера да живеят в чужбина. Тук такива които не признават родината си не ни трябват.
156
2
 
5
 
! Отговори
равносметката преди 7 години
Костов отряза клона ,а Борисов просто краде бостана.
155
1
 
13
 
! Отговори
ДАА преди 7 години
СТОЯНОВИ,МУРАВЕЙ,МЕНТА ,*** ТОТЕВ,ПЕЩЕРСКА,ТОТАЛНО ОГРАБВАНЕ НА ПЛОВДИВ И БЪЛГАРИЯ,ПРОКУРАТУРАТА НА КОЛЕНЕ,ТАКА Е В БГ.
154
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 7 години
Само тоя не се беше изходил по въпроса.Не са ли ми достатъчни разни кифли - кристалинки - илианки ама и тоя изпълзя от дупката си.
153
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя да говори за себе си и да остави БЪЛГАРИЯ на мира !
152
1
 
19
 
! Отговори
Мигрантите на ЕС преди 7 години
Щом този продажник излезе на сцената значи положението става зле.1. Защо България е задължена да приема мигранти и защо ЕС спира България да защитава границите си?2. Какво ще стане с България когато се изсипят милиони "туристи" от Турция след като паднат визите за тях?
151
3
 
17
 
! Отговори
s преди 7 години
Разбира се, че за България единствения пристан е ЕС. Питайте всеки, който мрази родината си и иска да я съсипе - ще ви каже същото.
150
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този *** няма ли кой да му каже да се пръждоса нанякъде и да не свързва своето име с бъдещето на България! Всъщност, какви ги говоря и аз, той ОТДАВНА се подвизава на запад, получава си всеки месец 30-те сребърника и въобще не го интересува нашата съдба! Юда!
149
1
 
23
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
П. Стоянов да си гледа работата. Той ли ще каже къде е нашия пристан? Не знае ли, че пристана на първо място е в нашите си възможности, а след това и на изток и на запад.