Бокова остава! Борисов рече така: Ще полагаме още усилия...

Бил я поканил днес на заседанието, но тя отказала, имала по-важна работа
Обновена: 13 сеп 2016 12:48 | 13 сеп 2016 12:24, Веселина Йорданова
91
Бокова остава! Борисов рече така: Ще полагаме още усилия...
Снимка: Архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава.

"Полагаме огромни усилия и ще полагаме огромни усилия", подчерта той във връзка с избора на правителството.

Още по темата

Министър-председателят обаче призна, че ако кандидатурата й е била на ГЕРБ, щял да я е отзовал отдавна.

"Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, наш кандидат, да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре", каза той.

"Предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той.

Премиерът отбеляза със съжаление, че в изслушванията до момента дори Македония и Сърбия са преди нас.

"И някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас на България", се обърна той към министрите си.

Борисов обяви, че е поканил Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му отказала с мотива, че има по-важна работа.

Той коментира преди началото на заседанието, че това не му е направило добро впечатление, защото и той има важни задачи днес и утре.

Той напомни пред журналистите, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни.

"Като толерарантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той.

По думите му до всички крале и президенти, до премиери, външни министри е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова.

"Не приемам, че била по-късно издигната, напротив", подчерта Бойко Борисов, според когото това е най-рано издигнатият кандидат.

Засега май драмата "Кристалина или Ирина" е на път да приключи, след като дни наред новината за рокадата обхождаше медийното ни пространство, без да имаше официален и достоверен източник дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Преди дни се заговори, че договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.

Очаквайте подробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБокова е ръководител на ЮНЕСКО, световна организация със 189 държави. А бойко е пожарникар-охранител и неин оценител, по какви ли критерии я оценява?
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава."---Реферът е категоричен! (Виж го на снимката) :)А, иначе, пак същите несвързани ги плещи: хем подкрепя Бокова, хем пък, ако била от герб, щял да я отзове. Тиква!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТОЙ КАКВО НАПРАВИ ЗА ИЗБОРА - НИЩО
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще мажем филии с мас
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова е ръководител на ЮНЕСКО, световна организация със 189 държави.Боко е лидер на авторитарна неокомунистическа партия, за която гласува 1/5 от бългаския народ. Другите 4/5 са против Боко.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКОВА Е ЛИДЕР ОТ СВЕТОВЕН МАЩАБ. ЗА ТОВА БОКО НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА МЕЧТАЕ
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може подобно изявление на премиер - уж я подкрепя пък ако била кандидатура на ГЕРБ отдавна да я отзове. Защо да я отзове - защото не отърва на Меркел и компания, защото знае да казва НЕ, а не като Кристалина да се хили като *** и да подскача около безмозъчните скъпо платени и живеещи на наш гръб евро дрс льовци . Затова ли? Ето това е МАХЛЕНСКА позиция г-жо Бъчварова каквото е и цялото ви правтелство - събрано от кол и въже само и само да сте на власт в чужда угода Оставка и то веднага
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лавров извика българския посланик в Москва, за да му обясни, че Кристалина няма никакви шансове. Иначе Боко се ослушва десет дни да разбере накъде духа вятъра.Като се разбра, че Меркел е получила шут от Путин, почна да се прави на суверенен.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ГЕРБ НЯМАТ КАЧЕСТВЕНИ ХОРА ЗА ТАКЪВ ПОСТ. ДОРИ И ЗА ЕВРОКОМИСИЯТА СЕ ИЗЛОЖИХА СТРАШНО С РУМЯНА ЖЕЛЕВА, ЧЕ СЕ НАЛОЖИ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СПАСЯВАТ ПОЛОЖЕНИЕТО КАТО ИЗПРАТИХА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
утре да не излезе Тонислав Дончев и да каже че премиера не е казал точно това
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пак счупи ***. Абе, ***, тя не представлява теб, че да говориш по този начин! Като е кандидатура от България е редно да бъде подкрепяна. Поне навън да не се размахват кирливите Ви ризи. Кога, ***, ще сме единни? Или се делим на ГЕРБ-аджии и останалите?
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не му е направило добро впечатление, че Бокова отказва да отложи ангажиментите си, за да се срещне с Него, Боконий ВеликиДей, Боци - лоша работата, така да те отсвирят, се едно не си премиер, ами бивш охранител с мания за величие
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три тура минаха, четвърти се задава гой сега се сети да подкрепя Бомова.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, Бокова е компромис за пред Москва, без Русия и САЩ, ген. секретар на ООН, не се избира, след ВСВ, просто света е устроен така, а домораслите ни демократи, си мислят:,,хоп и хайде...". Не можете ли да разберете,че кандидатурата на Сталинка, даже нямада бъде разгледана ?!?
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добро решение, но йезуитски обяснено - взето компромисно, никак не му се искало, но нямало как... И какво следва? Ако Бокова спечели - добре, че я подкрепихме, въпреки резервите си! Ние сме пак дъ бест! Ако загуби - ами тя беше предложена от Орешарски, но нямаше как - направихме компромис. Да се чудиш, този голям мъж, като няма мозък и собствено мнение, поне топки няма ли?
31
0
 
14
 
! Отговори
ЗА МЕН Е ВСЕ ЕДНО преди 7 години
КОЯ ЩЕ БЪДЕ НОМЕНИРАНА.ИСТИНАТА Е ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ обичат Кристалина.Истина е че за пореден път Меркел се меси във вътрешните ни решения и няма честта да си признае че за пореден път чрез лъжи отрича запитването към Путин на което той е казал твърдо НЕ!Със опитите си да манипулира премиера и цяла българия Тя ни обижда по най жесток начин.АЛЛЛО госпожо канцлерка НИЕ във българия трева не пасем.Престанете със лицемерието!
30
10
 
4
 
! Отговори
Възмутително преди 7 години
Как е възможно Бокова да откаже да дойде да се обясни на заседанието на правителството, а да вземе парите от българския бюджет, събрани от сънародншцште й за нейната промоция като кандшдат за ООН. Комунистическа наглост. Ето защо на такива не трябва да им се дава шанс
29
1
 
12
 
! Отговори
Китов преди 7 години
Ама Орешарски я бил издигнал, ама ние само сме били потвърдили. Такива обяснения звучат малко като "ама то свирката не е изневяра". Само дето за няколко седмици нашето "правителство" първо изневери на България с турчина Ердоган, а сега и с Путин, след като Лавров наби канчето на посланика ни вчера.Тотално неадекватно поведение на Борисов. Така сме се надупили в момента, че не знаем от къде ни влиза вече.
28
3
 
6
 
! Отговори
Ala-Bala преди 7 години
Този път ББ взема правилно решение!
27
11
 
7
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До ДКА мислиш ли че другите ще изберат Бокова, като знаят че е човек на Москва? Те са по деликатни, няма да налагат вето, просто няма да гласуват за нея! Тя затова е пета в момента...! Света им каза, ако е Кристалина, ще я изберем! Ама Путин си иска Бокова! Тогава кой излиза не че иска българка да е шеф на ООН?Айде събудете се, червени кратуни!