Бокова остава! Борисов рече така: Ще полагаме още усилия...

Бил я поканил днес на заседанието, но тя отказала, имала по-важна работа
Обновена: 13 сеп 2016 12:48 | 13 сеп 2016 12:24, Веселина Йорданова
91
Бокова остава! Борисов рече така: Ще полагаме още усилия...
Снимка: Архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава.

"Полагаме огромни усилия и ще полагаме огромни усилия", подчерта той във връзка с избора на правителството.

Още по темата

Министър-председателят обаче призна, че ако кандидатурата й е била на ГЕРБ, щял да я е отзовал отдавна.

"Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, наш кандидат, да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре", каза той.

"Предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той.

Премиерът отбеляза със съжаление, че в изслушванията до момента дори Македония и Сърбия са преди нас.

"И някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас на България", се обърна той към министрите си.

Борисов обяви, че е поканил Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му отказала с мотива, че има по-важна работа.

Той коментира преди началото на заседанието, че това не му е направило добро впечатление, защото и той има важни задачи днес и утре.

Той напомни пред журналистите, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни.

"Като толерарантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той.

По думите му до всички крале и президенти, до премиери, външни министри е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова.

"Не приемам, че била по-късно издигната, напротив", подчерта Бойко Борисов, според когото това е най-рано издигнатият кандидат.

Засега май драмата "Кристалина или Ирина" е на път да приключи, след като дни наред новината за рокадата обхождаше медийното ни пространство, без да имаше официален и достоверен източник дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Преди дни се заговори, че договарянето да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е станало по време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.

Очаквайте подробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
25
 
! Отговори
Антикилър преди 7 години
Пак ли Орешарски е виновен?!? И за измирането на динозаврите ще да е той...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов прави реверанси на Путин !
4
6
 
11
 
! Отговори
Подозрителен преди 7 години
Раша отсече, че Сталинка е ялова кандидатура и Тиквун веднага даде заден.Да ви имам мръсните игрички, безхаберници такива!
3
9
 
15
 
! Отговори
:( преди 7 години
За пореден път България бе дискредитирана от цирковата трупа "Тиквата и Ко." - най-големите некадърници управлявали България. Дори комунистите с пита кашкавал в ръка са били по-умни и кадърни от тези патологични лъжци и клептомани.
2
4
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Стяга ме тимберицата
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офффффф, олекна ми!