До 26-и зад Бокова, после ще "преценим" за... ООН-ето

Ако е първа или втора в изслушванията, ще има прием, ако ли не?
Обновена: 13 сеп 2016 15:10 | 13 сеп 2016 13:28, Веселина Йорданова
76
До 26-и зад Бокова, после ще "преценим" за... ООН-ето
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН остава, поне до 26 септември.

Тогава е последното гласуване преди тези с цветни бюлетини, което пък е знак, че изборите за поста на генерален секретар на организацията са във финалната си фаза.

Премиерът увери, че правителството полага и ще полага големи усилия за избора на Бокова, но на това гласуване тя трябва да бъде първа или втора. Ако това не се случи, думите на Борисов са: "Тогава ще преценим всички заедно какво да правим".

Още по темата

Премиерът коментира пространно темата преди началото на днешното правителствено заседание. Без да спомене нито веднъж името на Кристалина Георгиева, спрягана за поста на мястото на Бокова, той ясно даде да се разбере, че ако Бокова беше кандидатура на ГЕРБ, досега щеше да я е отзовал.

Премиерът коментира, че за съжаление в изслушванията до момента дори Македония и Сърбия са преди нас.

"И някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България", се обърна той към министрите. "Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, наш кандидат, да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре", каза той.

Премиерът обяви, че е поканил Ирина Бокова на заседанието на правителството днес, но тя му е отказала с мотива, че има по-важна работа. Борисов допълни, че това не му е направило добро впечатление, защото и той имал важни задачи днес и утре.

Той напомни, че правителството на Пламен Орешарски номинира Бокова в последните си дни, въпреки че е имало много време.

"Като толерантно правителство, което се опитва навсякъде да има приемственост, потвърдихме с официален документ", посочи той. По думите му до всички крале и президенти, до премиери, външни министри е имало писма за подкрепа на кандидатурата на Бокова, а близки наши партньори сме помолили да положат максимални усилия в нейна подкрепа.

"Не приемам, че била по-късно издигната, напротив", подчерта Борисов, според когото това е най-рано издигнатият кандидат.

"Защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг", допълни той и подчерта, че е атакуван, но не влиза в "игри".

Бойко Борисов се пошегува, че е казал, че няма да се кандидатира за президент, но попита защо да не се кандидатира за шеф на ООН по тази логика.

"Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура, не съм и допуснал", подчерта той.

Външният министър Даниел Митов пък коментира, че спекулациите по оста Германия – Русия са тръгнали от медийната среда.

"По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура за смяна, за подкрепа или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решения на трети държави. Благодарим за адекватната реакция на Русия и Германия“, каза Митов, който посочи, че никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат и има още време до избора. Ние, разбира се, в течение на кампанията, ще вземаме своите решения", допълни и дипломат № 1.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че не бива да има спекулации за сметка на България.

"Дори спекулата, че трябва да е жена от Източна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава", коментира и премиерът.

Бойко Борисов пожела успех на Бокова на 26 септември и отново увери, че тя има цялата подкрепа на кабинета и президента, за да се представи добре, дори ще има "прием в нейна чест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
14
 
! Отговори
. преди 7 години
".....а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава", коментира и премиерът"Мъдър е вожда!:))))))))
1
5
 
23
 
! Отговори
Тиквун Понтийски преди 7 години
Пилат може да завиди на ученика си.