Задължителна казарма? Не, реши парламентът

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ
14 сеп 2016 14:22,
103
Задължителна казарма? Не, реши парламентът
Снимка: архив, Булфото

Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.

Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.  

"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.

Още по темата

Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.  

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.  

Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.  

Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.  

Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".  

Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.  

В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Задължителна казарма? Не, реши парламентът"---Парламентът РЕШИЛ :) Ама първо е питал "началниците", както се изразява един зеленчук от градината с магнолиите.
35
0
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 7 години
Предлагам да има доброволна казарма и агент Иван пръв да даде пример, изпращайки децата си на служба в нея!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въпроса е колко годни младежи имаме за да можеш да им връчиш без притеснения автомат с бойни патрони?да не са зависими от алкохол и наркотици.цигарите сами ще спрат защото няма да могат да издържат на натоварването в началото.
33
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
служих като български гражданин 1986-88 в Звездец ако има сега казарма половината момчета ще се обесят след силна нарко- абстиненция а напомпаните с американски хранителни добавки и хормони ще получат сърдечни кризи от 15 км бягане
32
10
 
14
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Споко бе, армия няма да има.Отивайте да се епилирате да оскубете веждичките и да не забравите вазалинчето да си вземете преди да излезете :)
31
4
 
8
 
! Отговори
Striker преди 7 години
***. Армията трябва да бъде ефективна и бърза, както и достатъчна като брой и състав. Можеха просто да сложат едно военно обучение 1-2 месеца след 11 клас. Запознаване със оръжие, стрелба, тактика, НАТО-вски стандарти и т.н.
30
4
 
9
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
ГРЪЦКАТА КАЗАРМА Е ОБУЧАВАНЕ ВСЕКИ ДЕН С ТЕХНИКА.. ИМАМЕ 180 000 ФУЛЛ ПРОФИ + ЦЕЛОГОДИШЕН НАБОРЕН РЕКРУТ. И ЕВЕНТУАЛНО ЗАМЕСТВАНЕ НА ТЕЗИ КИТО НАБЕРАТ ГОДИНИ ЗА РЕТИРЕМЕНТ.ИМАМЕ 20 РАЗЛИЧНИ ПОЛЕВИ ОБУЧИТЕЛНОИ ЦЕНТРОВЕ.. -- ЗА МОРСКИ, ВЪЗДУШЕН, ПЕХОТЕН И БРЕГОВА ОХРАНА ОБУЧЕНИЕ !А ТУРСКАТА КАРЗАРМА Е ОЩЕ ПО СТАБИЛНА---НАПРАВО ОТИВАШ НА ВОИНА В ДИАРБАКИР.КОГАТО ВИЕ В БИЛГАРИА НАПРАВИТЕ ИНФРАСТРУКТУРА И ЦЕНТРОВЕ КАТО ТЕЗИ В ГЪРЦИЯ..ТОГАВА СИ ПРАВЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН НАБОРЕН РЕКРУТ.
29
14
 
8
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
Аз на държава, която не ми е дала нищо и ме дискриминира не служа. Да служат българите!
28
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О на страшен ред учи казармата няма що.Най-големите алкохолици и мърлячи в блокът където живея умират от кеф като се съберат на групички наливат с къркоч и се отдават на спомени кво е било в казармата.По някое време като се доберат полупълзейки смазани от ракия и бира до апартаментите си след тях остават планини от отпадъци. Ред и чистота,а?
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПасификАз не искам да служа в Натовска армия.че кой ще те вземе там бе ушaнко? Подходящ си само за строителни войски
26
17
 
8
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Това е голяма грешка! Всеки смел мъж трябва да служи 5 години в Армията. Всяка смела жена по 3 години. Учениците от 1 до 5 клас 3 месеца на година военна подготовка. От 6 до 12 клас 4 месеца годишно. На старците и бабите също трябва да се провежда периодично опресняване на военните умения и да им се зачисли автомат и картечен пистолет Шипка. Така Българската Армия ще разполага с 7 млн войници за противодействие срещу подлите врагове Русия, Турция, Сърбия и др.
25
8
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Ха, казармата правела момчетата мъже! Най-хубавите години от живота на момчетата отиваха в казармата... вярно, че се научиха на някакъв ред, но и се нагледаха и изтърпяваха какви ли не простотии и извращения! Много добре, че не приеха това скапано предложение, по-добре да помислят как да вдигнат нивото на образованието и културата! Ама като знам, че почти всички са празноглавци, не се и надявам, че нещо ще измислят...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЗа следващата седмица да извадят от плитък водоем удавено животно закотвенотакива умнотии ли пише в листчетата на руското посолство?
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХОЙСлужил съм на Гръцката границата по татово време през която граница неможеше и пиле да прехвръкне.пазил си някой българин да не избяга от комунистическия рай.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бре Красьо,а бре момче дебеличко!Ти стрелял ли си, повече от шест патрона,копал ли си двоен окоп на Дервиш могила! Знаеш ли как се стреля с РПГ и как от десет,само един уцелва мАкета на танка!Всички неудобни или чада на такива ,бяха нарочени найстина за пушечно месо!А ти къде си служил?
21
2
 
8
 
! Отговори
jhh преди 7 години
"В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се"Тия приемат/отхвърлят законопроекти със 113 човека в залата, от които 70 въздържали се! Кога ще махнат тази опция "Въздържал се" - или си "за" или "против" - някой 4 години ще е само въздържащ се, и никой нищо не може да му каже.Тези 70 човека са отишли там само за кворум, а реално гласуващите със "За" са повече от тези "Против". В крайна сметка точно тези с празния глас определят отхвърлянето - каква е логиката?!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Байрактаров все за гейове си мечатае, защо ли?
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армията трябва да е ефективна и много мобилна с обучени и интелигеентни офицери и войници, които могат да боравят с модерни оръжия.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То казармата е била модерна през социализма. Изразходвали сме много пари за обучение на армия а не сме участвали във военни мисии по времето на социализма. Армията ако не участва във военни мисии трябва да се разпусне.
17
4
 
25
 
! Отговори
ХОЙ преди 7 години
Трябва да се възстановят гранични войски. Служил съм на Гръцката границата по татово време през която граница неможеше и пиле да прехвръкне. А сега сме разграден бардак в който влизат всякакви маймуни.