Задължителна казарма? Не, реши парламентът

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ
14 сеп 2016 14:22,
103
Задължителна казарма? Не, реши парламентът
Снимка: архив, Булфото

Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.

Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.  

"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.

Още по темата

Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.  

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.  

Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.  

Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.  

Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".  

Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.  

В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без казарма е най-добре. Ако имаше казарма някакъв чичка щеше да вика постоянно след мен.
15
15
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Аз съм за Казарма но от вида лагери за оцеляване и там да служат всички млади хора. Изсипва се един взвод от 30 полуидиота обличат ги в здрави дрехи и им казват ето тези 10 изкуствено съборени къщи (все едно от земетресение) трябва да ги разчистите. Но в руините са оставени карантия и части от животни да престоят 3-4 дни на пек и дъжд. След 2-3 дни правещи такава работа 30 ще станат много бързо сериозни и възрастни людеЗа следващата седмица да извадят от плитък водоем удавено животно закотвено
14
16
 
27
 
! Отговори
Бай Стоян преди 7 години
Браво на депутатите.Служил съм в МВР войски и съм се нагледал на унижения и извращения с млади войници.Не мисля че това ги направи по големи мъже.А и на коя държава да служат.Това отдавна е само територия управлявана от Пеевски,Тиквун,Митьо Очите и подобни ***.Затова синът ми учи 3 езика и след една година лично ще го закарам на терминал 2.
13
2
 
15
 
! Отговори
olo преди 7 години
В казармата беше яко, га копахме от дървото до обяд.
12
2
 
38
 
! Отговори
ако преди 7 години
ако пращате момчета в казарма да станат мъже, къде пращате момичета за да станат жени?
11
10
 
16
 
! Отговори
Ботевски преди 7 години
евалла на парламента
10
3
 
13
 
! Отговори
Ресто преди 7 години
Да върнат казармата...Ами да върнат и комисионните,а ?
9
3
 
29
 
! Отговори
Пасифик преди 7 години
Аз не искам да служа в Натовска армия.
8
9
 
40
 
! Отговори
възпитание преди 7 години
"Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж."За мен обществото е ударило дъното на възпитанието, ако е убедено в това, че една институция (особено армията) може да направи мъже от тяхните деца.Родителите възпитават. Мъжът не е продукт на армия, а инструмент в нея.
7
11
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
В България няма казарма от 9.9.1944 г. Това което тук му се викаше казарма наподобява затворите с лек режим. И не, не казармата те прави мъж, а живота. За мен един човек става мъж когато се грижи за семейството си .
6
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж...................хайде холан! някои синове се връщаха дъщери. а някои - съсипани здравословно и емоционално. да помните момчето,което бяха надули отзад с въздух и му разкъсаха вътрешностите?
5
6
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Само военен режим Пиночет, ще възстанови окрадената ни страна.
4
17
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Най-после нещо умно да решат тия амбреажи!
3
3
 
24
 
! Отговори
Въпрос на морал преди 7 години
До фактВ Австрия има наборна служба. Кончита Вурст от коя страна е се пита в задачата? В Норвегия и Швейцария също има наборна армия - прелива от всякаква *** с нетрадиционна сексуална ориентация, меко да го кажем. Въпрос на ценностна система, която 6 месеца наборна служба трудно ще превъзпита. Познавам много момчета, които умряха от свръх доза или не са същите в следствие от хероина, нищо че повечето от тях отбиха повече от година военна служба през 90-те.
2
8
 
27
 
! Отговори
тцтц преди 7 години
Чист популистки ход от ПФ, обречен на провал от самото му внасяне. Нито направиха разчет на разходите, нито предложиха разчет какво точно ще представлява идеята им, нуждите за финансиране на възстановяването на инфраструктурата, която всички виждаме в какво състояние е, закупуването на ново оръжие, екипировка, комплектоването на офицерски състав и пр. Подобен род проеми и законодателни инициативи изискват много сериозна подготовка, а не приказки "вижте там има". То и аз искам швейцарска заплата.
1
26
 
30
 
! Отговори
факт преди 7 години
Е за това ще продължи изпедерастяването на нацията.....