Задължителна казарма? Не, реши парламентът

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ
14 сеп 2016 14:22,
103
Задължителна казарма? Не, реши парламентът
Снимка: архив, Булфото

Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.

Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.  

"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.

Още по темата

Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.  

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.  

Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.  

Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.  

Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".  

Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.  

В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До дъртИсландия няма армия! Да не би да е по-зле от нас??
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква казарма бре нали има орифлейм
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дъртА ще пратиш ли детето си в казарма? Не на казарма. България има съюзници за съседи- Турция, Гърция и Румъния. Спокойно можем да си оставим само един контингент за нуждите на НАТО. А колкото до границите и бежанците, и бежанците са хора и е нужно да ги приемем. Има достатъчно празни жилища в България (собствениците им са в чужбина) които мога да бъдат раздадени на бежанците. Да не забравяме факта, че с приема на няколко стотин хиляди бежанци, ще се отрази благоприятно за работодателите
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казарма не може да има вече защото е пълно с гейове.
72
3
 
6
 
! Отговори
4151 преди 7 години
Трябва да има казарма-9месеца, за девойки и младежи.Спалните помещения да са общи ,за да върви службата .
71
4
 
6
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Значи ще храним чужда армия!
70
7
 
9
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Хеееей, национални предатели, дето ви хрантутим в парламента!Всеки, навършил 18 г., който няма основно образование, трябва на служи ТРИ ГОДИНИ в СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ не доброволно, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.За всички останали здрави момчета - поне шестмесечна задължителна военна служба, пък макар и да е организирана така,както по-долу предлага Vlady.В противен случай наистина ще развъждаме само *** хрантутници, гейове и махленски плашипу/тар/ници, които се събират в група по 10, за да набият 1 момиче
69
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям успех на враговете на България е обезчестяването на българската армия. Едно време да бъдеш военене било чест и гордост за семейството. Неслучайно всички синове на Райна Княгиня са били военни. Защото достойната майка отглежда истински мъже, а не някакви льольовци дето знаят само да си цъкат на телефона и като хваната приятелката си в изневяра да ореват ФБ,че била к***ва. Голямата драма, че чистили плаца и спяли прави. Силният човек може да чисти и пак да е силен. Лигльоро може да реве. :(
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жените нямали думата дали мъжете да ходят в казарма?! А стига бе. А мъжете имат ли думата когато се отнася до раждане, отглеждане и възпитание на деца? Как не ви е срам бе? Дъщерите си поне от влизащата п.а.п.л.а.ч няма ли да благоволите да опазите?Нали сме едно общество, едните без другите не могат! Освен това, жените също могат да ходят в казарма, шест месеца н са проблем за никого. И в армията отдавна има жени, какъв ви е проблемът? Да останем само жени там, сигурно по-добре ще се опазим сами
67
4
 
6
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Всички от ПФ и техните съмишленици да ги мобилизират. Аз да ги обуча и след това ще работят по обекти от национално значение и ще получават по 1.50 лв. на месец.
66
7
 
14
 
! Отговори
CrossFire преди 7 години
Само пълен *** може да вярва, че простотиите в казармата, пропилявайки месеци или години, ще те направят "мъж". Може само да те затъпят. Говоря от личен опит. Който иска да не научи да се отбранява - има къде по-добри алтернативи от половин година в зоопарка.
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луди.То нема пари да купат един самолет те казарма.Казарма може да има ако се върне оня строй, в който нямаше милионери милиардери и престъпници.Не знам как бай Тошо поддържаше 120 хилядна армия и имаше един милион поделения.Поговорката е вярна- Който не храни собствената си армия,ще храни чужда.Не знам за какво и тези двадесет хиляди които са останали защо ги държат,като вече ще ни пазат американци ,турци поляци и не знам още какви.
64
2
 
1
 
! Отговори
gs6 преди 7 години
кеф,животец.ще се отдам на колици,смартфони и женици.
63
1
 
1
 
! Отговори
DAF SB201 / O305G преди 7 години
Пардон, коментарът ми се отнася за 51 и 52!
62
0
 
1
 
! Отговори
DAF SB201 / O305G преди 7 години
До 50 по този въпрос жените НЯМАТ думата, тъй като те няма никога да бъдат набирани за задължителна военна служба, така че си запазете мнението за себе си и близките си! Първо трябва да си дадете сметка, че ще са нужни десетки, ако не стотици милиони за възстановяване на инфраструктурата, купуване на нови и МОДЕРНИ оръжия, и екипировка!
61
0
 
13
 
! Отговори
Баричев преди 7 години
Служба срещу заплащане - плащаш си и служиш, как някой досега не го е направил като туристическа атракция не знам. Ще взема да наема стара казарма и да предложа такъв продукт, чужденците сигурно ще се избият да се вредят.
60
1
 
4
 
! Отговори
Корекция на 69 преди 7 години
ще си развъждаме
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!Сега, вместо да стават воини, ще се правят на бабаити, като в групи по 10 човека нападат самотни жени по подлезите, за да ги пребият.Вместо мъже, ще сиазвъждаме гейове или плашипу.тар.ни.ци.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решение от ключово значение за националната сигурност, взето от 11( единадесет души)! Другите пас да не ги обвинят в отстояване националния суверенитет! И няколко форумни умника приветстват това решение, с мотива, че военното обучение било комунистически отживелици и било скъпо, и имало извращения?! Ами скъпи мъже, не казармата е виновна за извращенията, а самите вие- вие сте си такива, когато около вас няма жени, а кажете, че не е вярно. Малко ли се псувате и извън казармата?!
57
0
 
11
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Заплащането трябва да е поне минимална заплата плюс добавка за наемане на стая извън поделението. В общежитията открит тип има два дни месечен домашен отпуск плюс годишна почивка, която при добро поведение може да се ползва извън общежитието, в казармата полагаемата беше по-малка.