От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта

1% по-малко налози, ако харчим 80% от заплатата си през ПОС устройство
17 сеп 2016 22:05,
101
От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта
Снимка: архив, Reuters

Ако плащаме по банков път с дебитната си карта, държавата ще намалява данъците ни. Това е ново правило, което влиза в сила от догодина.

Налозите ще бъдат по-ниски с около 1%, ако харчим 80% от заплатата си, получена по карта, отново с карта - на ПОС терминал или с електронно пазаруване. Още не е избистрено как точно ще доказваме, че харченето ни не е било кеш, но вероятно от нас ще се изискват банкови извлечения и попълване на данъчна декларация.

Ограничението: Колкото и да ни е годишната заплата и колкото и да е 1% от данъците върху нея, максималното облекчение, което можем да получим от държавата е 500 лева.

Според икономисти, отстъпката за картови плащания може да помогне за изсветляването на икономиката, защото ще е ясно кой за какво, кога и как си харчи парите.

Поскъпването на луксозните цигари ще е по-плавно от планираното. Управляващите се отказват от формулата за акциза, която залагаше на по-сериозен скок в цените на луксозните марки за сметка на евтините. Това става ясно от предложени промени на Министерството на финансите, съобщи bTV.

Цигари от 6,62 лв. трябваше да скочат на 6, 92 лв. през 2017 година, а тези от 11,94 лв. – на 12,49 лв. Най-вероятно обаче това увеличение ще е с между 7 и 15 стотинки по-малко.

От Асоциацията на търговците на цигари коментираха за БТВ, че не е добре всяка година да се променят правилата. Нужно е да има прогнозируемост, за да може и бизнеса и хората да се „настроят“.

В същото време е редно да има и равно третиране, а не цените на скъпите цигари да се „натоварват“ за сметка на по-евтините.

В предложенията е записано още, че за паричните и предметните печалби от нехазартни игри вече ще се дължи данък – 10%. Сега те са освободени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимени на мен не ми взимат - таксите са за сметка на магазините
82
0
 
0
 
! Отговори
ЗА преди 7 години
Осве нтова банката не ЗНАЕ какво точно си си купил!!! знае че си платил през ПОС терминала определена сума!
81
0
 
0
 
! Отговори
ЗА преди 7 години
Когато платиш с карта през ПОС - за стоката трябва да има издадена фактура от доставчика за магазина, което в голяма част не се прави! По-този начин изсветлява икономиката, 1% е смешно нисък за да има ефект в случай че % е 5 и повече си заслужава, защото ако един човек получава годишно 10 000 лв. ( което средна раб.заплата) то 1% е едва 100лв.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че става дума за пари.Вчера бях написал-да обложат с данъци оркестрите на братята роми,да проверят откъде толкова пари за безумни сватби по една седмица-справка ютуб,-Каспичан,Севлиево и мн.др.Да обложат с данъци парите,които се получават през уестърн юнион.Ще постъпят милиони в държавата!!!Бях написал,ама някой го е изтрил-данъците са задължение на българите!!Само!!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 91И на мен не ми вземат. Всяка банка има общи условия. Хората трябва да ги четат преди да открият сметка.
78
1
 
1
 
! Отговори
нереално преди 7 години
Кой ще събира, пази и описва бележки от ПОС терминалите, за да спести 1% от данъци?
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В мол-а теглят на банкомата и влизат да пазаруват. Проблемът е първо манталитета, кеша е кеш и второто таксите на банките. Да внесе пари в сметката такса, да изтеглиш такса. Банките печелят милиони от безумни такси. В Германия превод към България безплатно, но над 100 Е има такса в България за вх. превод. Някой банки имат такса 25 Е за превод към чужбина.
76
0
 
3
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Моля прочетете конкретния случай. В повечето случай работодателят определя по своя изгода банката, през която ще превежда заплати. И когато това не е изгодно на работника, ок ще си направи сметка и в друга банка, ще плаща 2 такси за обслужване и безброй други али бали.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДесиПо-скоро глупости на недоразбрал съфорумник. А ако наистина банката взема 20 ст за плащане през ПОС устройство, тогава просто си сменяш банката. На мен не ми вземат.
74
2
 
6
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Извинете, Анонимен 87, не разбрах за глупостите. Смятате, че са глупости на банките или глупости на недоразбрал съфорумник?(не се заяждам). Не всички банки, но е факт, че някои взимат такса за пазаруване през ПОС или техен банкомат. И всяка операция като е по 20 ст, е ясно къде му отива края.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдейки по коментарите в тази статия, българинът е масово финансово неграмотен.
72
1
 
5
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Хаха ха! Шефът ти тегли кредит за нова вила и банката му го задължава да ти превежда заплата през нея. Само че банката взима такси за ПОС-терминлите и за теглене от собствен банкомат.(конкретен случай) И всички тия таксички+ обслужването на сметката правят годишно повече от кирливия 1% ! И да си изтеглиш цялата заплата на един път, пък не знаеш кой ти е зад гърба. Хахава работа! В Ада да изгният!
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези карти, които всички ги имате? Как може при плащане на ПОС терминал да ви вземат такса, особено в България? Това са пълни глупости.
70
2
 
6
 
! Отговори
Radost преди 7 години
demek vseki lev koito harchish trqbva da bude prosledyavan :)
69
2
 
5
 
! Отговори
ISTINATA преди 7 години
Леко полеко Банкоматите ще изчезнат и ще останат в Историята .Идеята е на Банките , не е за следене , а за такси .Вече остана в Историята Лихвата по Депозити , плащаш за да ти управляват парите .В навечерието на 2017 , от 1 януари на всички Работници се увеличава Данъка на Заплатата с 1 % .
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента най много ни крадат банките, под предлог, че ни обслужват парите. Целта е всичко да минава през тях, пълен контрол над всички плащания, а следователно и над живота ни.
67
1
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ХАЗНАТА Е ПРАЗНА. ТОВА СИ Е ЗАКОННО ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИНА. НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ. НИЩО НЯМА ДА ВИ ОПРОСТИ ДЪРЖАВАТА. ИЛИ АКО ТОВА СТАНЕ, НЕМИНУЕМО ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА ПРИМЕРНО НА ИМОТИТЕ ЩЕ СКОЧИ И ВМЕСТО ДА ВИ ОПРОСТЯТ МОЖЕ ДВОЙНО ДА ВИ ОГРАБЯТ. ХАЙДУШКА ДЪРЖАВА. КАКВИ ЛИ НЕ *** НОМЕРА ИЗМИСЛЯТ ЗА ДА ОБЕРАТ И ОСТАНАЛОТО НА БЪЛГАРИНА.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъка, как ще оставиш бакшиш на сервитьора, като дойде с пос-терминала, ами куките като те спрат и кажат какво правим и просто искаш да им дадеш 20лв за здраве или на отчето за бог да прости. Ще трябва да имат пос-устройство ли?
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пореден път се убеждавам, че държавата ни не е по-умна от едно шимпанзе. Наистина ли мислят, че ще стмулират когото и да било с този смешен процент? ??!!
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да бе за кирлив 1% да ходя на майната си да пазарувам с колата като мога да ида в близкия магазин в кеш. Годишно за гориво ще изхарча стократно повече от колкото тяхното кирливо левче.На 100лв 1лв ще ми върнат ало данъкът ми е 70-80лв за 80стотйнки да ходя в някой голям супермаркет и ще изгоря гориво за много повече това ли ми е файдата. Не благодаря ще си пазарувам в кеш в близкия магазин това важи и за сметките.