Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!

Да честитим на Русия, че си е купила партии, обяви Петър Москов
20 сеп 2016 15:00,
376
Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!
Снимка: архив Reuters

Скандалната реплика на руския депутат Пьотър Толстой, че Русия ще купи цяла България, бе коментирана на днешното заседание на правителството.

"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът Бойко Борисов.

Темата бе засегната в контекста на решението държавата да покрие задължението на НЕК към  "Атомстройекспорт" за "Белене" в размер на 628, 9 млн. евро.

Както Dnes.bg писа по-рано под формата на държавна помощ 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени от държавния бюджет на руската компания, за да не се трупат лихви и вреди за енергийната система на страната.

По време на обсъждането на транша към Русия се намесва здравният министър Петър Москов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Той уточнява, че сумата, която ще дадем на руската компания се равнява на бюджета на Здравната каса за една година.

Още по темата

"Можем да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза Москов.

Той продължава с връзката между транша към "Атомстройекспорт" и изказването на Толстой.

"Аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно, на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България", настоява още Москов и допълва: "България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии".

Здравният министър настоява за правителствена декларация, че от името на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими.

"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов.

"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", отвръща му Борисов.

В началото на заседанието премиерът, енергийният и финансовият министър обосновават предложението да се вземат пари от бюджета, за да се покрият глобите на НЕК.

Борисов изчислява, че само от началото на годината правителството е събрало 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон – за американските централи.

"Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати", коментира Борисов.

Той уточни, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълната изолация и безпомощност на КГБ кликата води до озлобление и непрекъснато заяждане с всички около нея. 8
251
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тепърва ще го усетиме дебелия от руснаците.
250
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SLAVA NA RUSIA.
249
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толстойчо си е останал при дядо си - в средновековието !
248
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия само може да пороби България с помощта на троянските коне от Позитано, но не може да я купи !
247
6
 
9
 
! Отговори
пробита рубла преди 7 години
това российско *** да се нарита от България незабавно и да се обяви за Персона нон грата
246
1
 
10
 
! Отговори
член преди 7 години
"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов."ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАААААА................
245
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ейййй,каква истерия заради някакво изказване на руски депутат.Вероятно са се озлобили заради нападките на наши депутати и президент срещу Русия.Голяма реклама му направихте.Ама нали руснаците уж бяха много бедни,бе,как така успяха да изкупят толкова много имоти.И защо богатите американци не дойдоха да си купят,ами са залетели към Гърция за имоти,та да им се зарадват много някои наши дуп..аци.И защо пък ние като сме толкова дръпнали не отидем да си купим имоти в Москва например.
244
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАЗНАТА КРАТУНА ГО Е КАЗАЛА ТОВА СУТРИНТА!А КАКВО Е ИЗРЪСИЛА ТАЗИ ВЕЧЕР?
243
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Герчо с тамбуратацърцъров некой алехан от москва му не е разрешил да се изкаже по въпроса. по скоро болен лидеров ще се изцепи по централните новини че требва да пазиме стабилността и че сме в война с нато ала бала.
242
9
 
4
 
! Отговори
жалкарите преди 7 години
За да увеличат цената на рублите сега им пробиват по четри дупки и ги продават за копчета за жилетки в Германия.
241
16
 
4
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Ето затова ще гласувам за Бойко!
240
3
 
4
 
! Отговори
мурзилка преди 7 години
До Анонимен296пич, спенсовете , зелените чорапи и сините фуражки за достатъчни първо да гласуват "за" , а после да реват че нема пари. тоя сценарий го гледаме от 1989
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
епа, да дойде да купи. ама шефовете от кгб нема да му разрешат странични разходи. коменданта на аушвиц е казал на един володя : "волдемар, собаха хотороа лает, ниеманд кусаетса" . и те така
238
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителството трябва да прокара закон който да забранява сключване на договор с Русия на стойност над 100 милиона лева без Референдум.
237
6
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Следващия път да мислят като излизат на манифестация през Февруари.Щото предателското Обещарско правителство дойде за да почерпи рашките с 1.2 милиарда лева народни пари и после се изхлузи като пръдня на обществено място. А Мая Костинбродска още се прави на защитник на народа. Срам!
236
1
 
14
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
един телевизионер руски ноеопръкнал се депутат каза пет приказки и държавата се побърка.Направо сме смешни.
235
4
 
11
 
! Отговори
Леле,лелее.., преди 7 години
Боцо,Боцоооо!носът ти е обърнат само към Меркел,ЕС и Америка.Я се огледай малко около себе си и ще се хванеш за главата,какво направи с народ и родина.Нищичко наше вече си нямаме.Всичко раздаде и разпродаде.Кое на концесия,кое за пари,кое за власт.....Обърнат си все на запад,че от там ти пазят трона.Я се обърни малко и на изток,че не се знае кой и кога от там ще ти ритне стола,както си я подкарал.Самозабравилият се човек не вижда по-далеч от господарите си....
234
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Пьотър Толстой бъде изпробван за алкохол с Дрегер стрелката на устройството ще се удари в края на скалата и ще се навие 8 пъти на възел.Въобще не се връзваите на думите му.Вижте му кръвясалите очи и се сетете,че покрай него хвърчат 3 облака с винарки.
233
6
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Бойко е прав и американците не са ни купили даже ,защото направо ни подариха на тях!