Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!

Да честитим на Русия, че си е купила партии, обяви Петър Москов
20 сеп 2016 15:00,
376
Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!
Снимка: архив Reuters

Скандалната реплика на руския депутат Пьотър Толстой, че Русия ще купи цяла България, бе коментирана на днешното заседание на правителството.

"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът Бойко Борисов.

Темата бе засегната в контекста на решението държавата да покрие задължението на НЕК към  "Атомстройекспорт" за "Белене" в размер на 628, 9 млн. евро.

Както Dnes.bg писа по-рано под формата на държавна помощ 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени от държавния бюджет на руската компания, за да не се трупат лихви и вреди за енергийната система на страната.

По време на обсъждането на транша към Русия се намесва здравният министър Петър Москов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Той уточнява, че сумата, която ще дадем на руската компания се равнява на бюджета на Здравната каса за една година.

Още по темата

"Можем да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза Москов.

Той продължава с връзката между транша към "Атомстройекспорт" и изказването на Толстой.

"Аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно, на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България", настоява още Москов и допълва: "България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии".

Здравният министър настоява за правителствена декларация, че от името на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими.

"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов.

"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", отвръща му Борисов.

В началото на заседанието премиерът, енергийният и финансовият министър обосновават предложението да се вземат пари от бюджета, за да се покрият глобите на НЕК.

Борисов изчислява, че само от началото на годината правителството е събрало 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон – за американските централи.

"Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати", коментира Борисов.

Той уточни, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
16
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Не е прав боче 1310 години Никои не купил България но последните 25 от1991 ни разпродадоха за цьлти ст.
191
2
 
17
 
! Отговори
тя преди 7 години
А "Америка за България" , какво прави? Само питам...
190
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 7 години
какво сте се хванали за руския депутат от 25 години турци купуват земеделски ниви в Свиленград половината е изкупен строят над 15 нави казина
189
0
 
20
 
! Отговори
МНОГО ЕВТИНО НИ КУПИ преди 7 години
България отдавна е продадена:1. Индуструстрия и стратегическа инфраструктура (електро, ВиК, телекомуникация, авио..). От там парите се източват чрез консултанти и скъпо оборудване, а печалбите официално напускат страната.2. Земята - да, чуждестранни консорциуми с подствени лица изкупуват големи масиви земед. зема (3000-5000 дка).3. Външна политика - отдавна е продадена, а ВЪНШНИЯ ни минитър би трябвало най-добре да го знае.И НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ МНОГО ЕВТИНО НИ КУПИХА
188
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов да не се прави на изненадън , защото 25 години продажните ни политици правят точно това - разпадрачосват страната ни!
187
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както собственик на Москвич иска да кара Мерцедес, така и Русия будалка мужиците, че ще живеят в друга държава. Каквато и държава да окупират, мужиците неизбежно ще я превърнат в ***, защото *** е тяхната естествена среда, без която не могат.
186
8
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Бочко, ти отдавна се продаде на американците.
185
2
 
19
 
! Отговори
Dolya преди 7 години
Сериозно! Аз пък съм на друго мнение. Покупката тече в пълна сила и в момента, г-н Борисов.
184
0
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
Ама много заболя имперската истина?! Пътувах до Москва на скоро и всички руснаци с карти за постоянно пребиваване. После граждани и после 500000 гласа. А ДАНС мълчи.... И цацата ...
183
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да България е продадена много пъти, но само от индивиди които имат уклон към Русия!Ако не на 100% то поне на 99% !Факт!
182
11
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,..СМЕХ .. преди 7 години
КОМУНИСТИТЕ И РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ ---СЕ ПРОДАВАТ БЕЗ ПАРИ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААРУСКИТЕ ЧЕРВОНЦИ , ПАРИ ЛИ СА ....А....??!!!КОЙ ГИ БАКАРИ ЗА ТАКИВА...??!
181
2
 
11
 
! Отговори
21 преди 7 години
Как да уважаваш народ и държава ,която е предала Левски и Ботев ............. Подигравала се е на Вазов и убила Марков . ........... Това е държавата убиваща поети и писатели ,които казват нещата и са талантливи .Убива талантите си ,а издига посредствените .
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА 800РПГ-та И 200ПТУР-ра И НАД 100000 АВТОМАТА НЕ СЕ ЛИ РАЗБИЯТ И РАЗГРАБЯТ НЯМА ОПРАВИЯ
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ВСИЧКО НАЙ МРАЗЯ *** КОИТО НЕ СИ УВАЖАВАТ СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВАТА!И не е зле понякога да се признават и заслугите и добрите неща извършени от другите!
178
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, какво е усещането да продадеш България за 160 милиона и да я превърнеш в арабски катун? Изпълва ли те с гордост?
177
5
 
19
 
! Отговори
Това е то.., преди 7 години
Циничната наглост на Борисов е безгранична.Да! 1300год никой не посмя да ни купи,но за последните 6 год.Тиквата разпродаде цяла България.Продаде я за космически заеми,разпродаде земята ни на чужденци,даде безвъзмезно 4 военни бази на НАТО,продаде суверенитета ни и още и още....,концесии...и каквото се сетите.Всичко разпродаде.Пржодаде и себе си за власт и пари.Наглост без граници.С какви очи се изтъпанчва пред хората и лъже безобразно?Наглец!!!!!!!
176
2
 
4
 
! Отговори
27г. преди 7 години
211 А с какви свидетели ще ги върнат като няма такива? Документите са мистериозно изчезнали, а и няма останала земя, всичко е раздадено. В най-добрия случай можех да обжалвам за земя някъде на майната си, докъдето не мога да стигна. Знаеш ли кой държеше министерството на земеделието толкова години? ДПС, на кой яе дадът, на мен или на турчина? Директно адвоката си ми каза отърва се, леко. А колкото до възродителният процес, тогава не можеше, но сега Турция може да анексира Кърджали и Хасково.
175
2
 
8
 
! Отговори
21 преди 7 години
Хора,каква България ви гони в 21 век .Искрено ви се чудя.Най -големия ни герой Ицо каза,че ще иска да е погребан в Барселона ,защото тук никой не го е признавал и са му пречели . Издигате си фалшиви кумири ,Доган ли не бе . сред турците,Костов ли сред цигано българските софийски *** ,а сега и Бойко .А че той е фалшив герой -просто си пуснете видео с Ицо и головете и ще го разберете . Най-големия си автор убихте 1978 ,а за днешния си автор ,за който знае цял свят даже и не подозирате .
174
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се пънат някои козари да казват друго Борисов май единствения ни политик от освобождението насам които мисли трезво,прави необходимото и е прагматик!То за това го и избират хората толкова пъти под ред на избори!
173
1
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 7 години
... "1300 години никой не ни е купил!", но за това пък на кой ли не се продадохме ...