Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!

Да честитим на Русия, че си е купила партии, обяви Петър Москов
20 сеп 2016 15:00,
376
Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!
Снимка: архив Reuters

Скандалната реплика на руския депутат Пьотър Толстой, че Русия ще купи цяла България, бе коментирана на днешното заседание на правителството.

"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът Бойко Борисов.

Темата бе засегната в контекста на решението държавата да покрие задължението на НЕК към  "Атомстройекспорт" за "Белене" в размер на 628, 9 млн. евро.

Както Dnes.bg писа по-рано под формата на държавна помощ 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени от държавния бюджет на руската компания, за да не се трупат лихви и вреди за енергийната система на страната.

По време на обсъждането на транша към Русия се намесва здравният министър Петър Москов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Той уточнява, че сумата, която ще дадем на руската компания се равнява на бюджета на Здравната каса за една година.

Още по темата

"Можем да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза Москов.

Той продължава с връзката между транша към "Атомстройекспорт" и изказването на Толстой.

"Аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно, на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България", настоява още Москов и допълва: "България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии".

Здравният министър настоява за правителствена декларация, че от името на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими.

"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов.

"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", отвръща му Борисов.

В началото на заседанието премиерът, енергийният и финансовият министър обосновават предложението да се вземат пари от бюджета, за да се покрият глобите на НЕК.

Борисов изчислява, че само от началото на годината правителството е събрало 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон – за американските централи.

"Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати", коментира Борисов.

Той уточни, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
Katebei преди 7 години
Ko stana s omanskia sultan?! Druga bg banka li iska da si kupi dneska?!
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали за святата пазарна икономика се борихме, Боко? "Всичко се продава и купува", "Това, което не се купува с пари, се купува с много пари", забрави ли ?.
270
1
 
1
 
! Отговори
Dannitenakmeta преди 7 години
V obstina Nessebar jiveiat sobstvenici 60 000 rusnatsi i 22 000 drugi etnosi...:-)Chuchut bulgari v ruinite...:-)
269
3
 
5
 
! Отговори
А ТУРЧУЛЯТА преди 7 години
ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ ОТ ПОРЕДНАТА БОКОВА ИЗЦЕПКА, ДНЕС НЕ БЯХ ЧУВАЛ. НИКОЙ НЕ НИ Е КУПУВАЛ. ОТ 1300 Г, 700 СА ПОД РОБСТВО - ЗНАЧИ НЯКОЙ НИ Е ПРОДАВАЛ, КАКТО ДНЕС БОКО НИ ТЪРГУВА. ЗАЩО ОБАЧЕ ТИКВИИЙ НЕ РЕАГИРА НА ТИХОТО ИЗКУПУВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЛЮБИМИЯТ МУ ТУРКИСТАН. КОГАТО НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ, ТИКВАТА Е ДОБРЕ ДА ЗАМЪЛЧИ
268
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците поне искат да ни купят демек да ни дадат нещо а в момента на краварите ние не сме се продали а сме се нагъзили без пари. американците не плащат никакъв наем за базите си в нас.
267
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за руснаците колко са ни изкупили, ама турците, англичаните и американците няма кой да ги бие. Особено турците! Половината фирми са турски, леката ни промишленост беше унищожена от турците (сладкарство, обувки, дрехи и т.н.), селското ни стопанство (зеленчуци и плодове) внасяме от Турция и т.н. и т.н. Яяяяя онези тарикати нашите политици да се позамислят защо така Турция ни ликвидира всичко и сега изкупува на безценица. Я да вземат да толерират БЪЛГАРСКОТО, а не само да правят маанета .
266
5
 
8
 
! Отговори
ДА НИ КУПЯТ БЕ.. преди 7 години
...АМА БОГАТИ И ЗАМОЖНИ ЗАПАДНЯЦИ И АМЕРИКАНЦИ ----ТА ДА ВИДИМЕ ХАИР И БОГАТСТВО!!!А , НЕ РАЗНИ ПИЯНКИ И КРЕПОСТНИ МУЖИЦИ ЖИВЕЕЩИ У СЛАМЕНИ КОЛИБИ И У ЗЕМЛЯНКИ , И ДА СА ЧУДЯТ , КАК ОТ СТЕНАТА ТЕЧЕ ВОДА , ЩОТО У ТЯХ.... СЕ ПЕРАТ И МИЯТ НА РЕКАТА , ПРЕЗ ЦЕЛАТА ГОДИНА!ЕДИН ОТ ТЯХ, ПРЕДИ ГОДИНИ ПРАВЕШЕ ОПИТИ ДА СИ МИЕ ЛИЦЕТО У ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ В БАЛКАНТУРИСТ , ПОСЛЕ НЕГОДУВАШЕ , ЧЕ.... ВОДАТА МУ ТЕЧЕ БЪРЗО....И НЕМА КАК ДА ЗАГРЕБЕ СЪС ШЕПИ ОТ НЕЯ!
265
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Ти пък на американците,.
264
2
 
6
 
! Отговори
за 327... преди 7 години
Продай си *** на руснаците ,бе....може пък да им харесаш..!
263
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ни е купил,ние сами сме се продали на американците,и то за жълти стотинки.
262
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 681:Не е вярно,че ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НИ Е ПРОДАЛО ПЪРВИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ.оЩЕ ОТ ЗОРАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА СМЕ ХАРИЗАНИ НА ТЯХ ОТ фИЛИП дИМИТРОВ,И ДР.,КОИТО ВЕЧЕ СА ПОКОЙНИЦИ
261
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А ако това изказване беше на някой турски депутат,дали така щяха да реагират управниците ни,или Митов и Борисов щяха да се сложат в гъбите?Аз пък предпочитам руснак да ме купи ,а не турчин.С руснаците имаме една вяра,и едни от най-важните събития от историята ни.
260
6
 
8
 
! Отговори
а денги нет преди 7 години
Тръгнали Рашките да купуват България, а денги нет. И вернулись.
259
3
 
16
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Как никой г-н Борисов? Защо тогава рапортуваш на американския посланик?
258
2
 
11
 
! Отговори
До 315 преди 7 години
Бенковски/много си далече от този образ/не са ни виновни руснаците нито някой друг за всичко това,което пишеш.Виновни са некадърните ни и продажни политици,които съсипаха хубавата ни държава и ни докараха до просешка тояга,кланяйки се единствено на царица парица,няма значение кой им я дава.
257
3
 
10
 
! Отговори
Know how преди 7 години
Руснаците не са губили арбитражни дела откакто се помнят, а това говори че мозъците им са на светлинни години от другите нации. Спомнете си приказките на Дянков, и къде отиде на работа след това...
256
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предпочитам руснаци да си купуват имоти у нас вместо араби.
255
2
 
10
 
! Отговори
Бенковски преди 7 години
За АЕЦ ни поднасят поредния чек за два милиарда, който ние трябва безропотно да платим, срещу който не получаваме нищо. Преди това за КТБ платихме 4 милиарда за които не получихме нищо. Преди това беше масовата приватизация, преди това бяха окрадените държавни банки дето трябваше да фалират при Виденов. Кой ли ще е следващия чек - а за хъбчето, я за ***, я за държавна ББР? Виновни РАЗБИРА СЕ НЯМА! Не е ли време за революция?
254
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината боли.
253
2
 
2
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Нямало да ни купят ли? Путин най редовно купува цялата политическа ***. Ту пари за нефтопроводче, което го няма. Ту пари за АЕЦ, която я няма. Ту пари за газопровод, който го няма. Но банковите сметки на управляващите и присъдружните *** междувременно се пръскат по шевовете от комисионни. Но за до работи схемата има нужда от още два елемента - неработеща прокуратура и съд и балами данъкоплатци, които плащат милиардите. Ние си имаме и двете. Честито на печелившите!