Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас

Властите не казват кои са, за да няма напрежение
Обновена: 20 сеп 2016 07:12 | 20 сеп 2016 07:09, Анисия Иванова
197
Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас
Снимка: Булфото, архив

Две-три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта, съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя не пожела да уточни кои са тези населени места. От агенцията за бежанците също заявиха, че не знаят кои са. Чавдарова обаче предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението.

Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране.

"Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанците.

В петък Патриотичният фронт организира митинг в столичния кв. "Овча купел" с настояване кандидатите за бежански статут да бъдат изведени извън градовете и настанени в затворени центрове.

Сега има само един център от затворен тип, който беше пуснат миналата седмица в Бусманци. Там вече са настанени 7 души, които участваха в сбиване в Харманли. Предвижда се част от бежанския център в Харманли също да стане от затворен тип. Със сигурност при сегашния брой на нелегалните мигранти МВР ще трябва да построи цял нов закрит център. Той обаче няма да реши въпроса с пренаселеността, пише "Сега".

Социалният министър Зорница Русинова призна, че липсва адекватна социална услуга за децата, като отчете, че през юли е работено по 144 случая с деца от чужд произход. Председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти.

"Това, което създава проблеми на местно ниво, е профилът на мигрантите. Те вече не са семейства, а над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан", обясни Филип Гунев. Те са настанени в общежитието във "Военна рампа" и вероятно няма да получат бежански статут.

София обаче не знае какво да прави с увеличаващия се брой афганистанци, тъй като не могат да бъдат върнати в Афганистан. За целта е нужно споразумение реадмисия с Кабул. До този момент такъв проблем нямаше, тъй като повечето афганистанци напускаха страната нелегално.

Същия проблем има и западната ни съседка.

"Сърбия няма да се превръща в паркинг за бежанци", каза премиерът й Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС. Той съобщи, че в страната се намират 6500 мигранти, от които 81% са от Афганистан. "Тези младежи са много агресивни, създават проблеми, по-специално в Белград. Имаме регистрирани кражби и това става все по-често", каза Вучич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
Протеста в Овча купе преди 7 години
Протеста в Овча купел го организира Петър Низамов Перата, а не *** от ПФ или ВМРО...
133
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА 800РПГ-та И 200ПТУР-ра И НАД 100000 АВТОМАТА НЕ СЕ ЛИ РАЗБИЯТ И РАЗГРАБЯТ НЯМА ОПРАВИЯ
132
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се направи сами един огромен лагеер на улица "Козяк" в София, където е американското посолство. Те забъркаха попарата, нека за я сърбат.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В КРАЙДУНАВСКИТЕ ГРАДОВЕ, ЧЕ ПО-ЛЕСНО ДА МИНАВАТ ВЪВ ВЛАШКО. А И ЩЕ СЕ УРЕДИ ДОХОДЕН БИЗНЕС НА ЛОДКАРИТЕ И НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ЛОДКИ.
130
0
 
3
 
! Отговори
Qiu преди 7 години
Bistrica, Bankia, Boyana, Shipka, Krushevo, Borino, Samokov, Bansko...Bogatite dobrosardechni bulgari sa tam...te mogat i znaiat kak...
129
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Аз не желая до Русе да се изгражда бежански лагер!Стига сте ни правили на маймуни.Скакво право ще ни ги натътрузите тия"бежанци"?И с какво сме по-долни от София,че от там ще ги махнете,а ще ги пратите на нас?Никой в Русе не ги ще,със сигурност.
128
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хубаво от затворен тип, но обитателите му трябва да работят - я дърводелство, я нещо друго, но със занаят да се изкарват пари за центъра. Задължително изучаване на български език и християнската религия. Който не иска - да се действа като с престъпник. С афганците - Белене... Иначе ще стане като с мaнг***лсkaтa "интеграция"...
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единият със сигурност ще бъде в Русе, за другите незнам.
126
0
 
44
 
! Отговори
Писател преди 7 години
След 20 години ще напиша книгата "Как българите от много ум си загубиха държавата". Сега събирам материал.
125
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сте ербап по форумите,но не ви виждаме на улицата.Страх ли ви е,а?
124
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Властите постъпват подло по отношение на своите граждани.Като че ли това ще остане скрито.Искат да отложат напрежението за след изборите.А тези хора ще се интегрират толкова,колкото се интегрираха ромите,които цял живот живеят тук.
123
0
 
26
 
! Отговори
е преди 7 години
Сега разбрахте ли защо беше онази кампания на Лили Павлова с безплатното саниране. Ако беше станал номера на ГЕРБ да откраднат жилищата на хората сега щеше да има жилища за бежанците и нямаше да се чудят за нови центрове. Добре, че си знаем, че безплатен обяд няма. Иначе много хора щеше да се скитат бездомни и да гледат жално отстрани как в техните домове живеят бежанци.
122
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДЛАГАМ БОКО ДА ВЗЕМЕ В КЪЩАТА СИ БАНКЯ 50-ТИНА ДА ГИ ИНТЕГРИРА, ПОСЛЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА НАСТАНИ ОЩЕ ТОЛКОВА В КЪЩАТА СИ В ХАЛКИДИКИ И Т.Н. КАТО ГИ РАЗДАДЕМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ТО НЯМА ДА ОСТАНАТ ДРУГИ ЗА ИНТЕГРИРАНЕ
121
0
 
12
 
! Отговори
е , и ? преди 7 години
A кога ще интегрираме ромите в България , или те отпадат от петилетката ?
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tova sa afganski poschuni mnogo kalni Hora sa tova mi razpraviashe edin afganistanez ot grupata na iranoidnite farsi
119
0
 
22
 
! Отговори
според мен преди 7 години
Какво значи " за да няма напрежение"? Искате да направите нещо което не е добро за местните, но не искате те да знаят? С България е свършено, ако няма въоръжени бунтове и сваляне на правителството.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DANO TOZI OTGORE RAZDADE PRAVDA NA ZEMIATA
117
0
 
5
 
! Отговори
не , не , и не ! преди 7 години
До до ТОВА Е НИЩОЕ да де , даже и да ни ИСЛЯМИЗИРАТ , КОЕТО Е НЕИЗБЕЖНО .
116
17
 
1
 
! Отговори
аз съм ром преди 7 години
Не трябва да ги тъпчат по лагери.Трябва да ги заселват, да се сливат с нас, да се женят за момите ни, да имат много деца.България е празна и мъртва държава, РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!Здрави и млади хора ни идват на крака, а ние се правим на "елфи и снежанки" и ги гоним.Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/09/20/pilotno-tri-obshtini-shte-integrirat-bejanci-u-nas.316091
115
0
 
16
 
! Отговори
ТОВА Е НИЩО преди 7 години
Това все още е нищо , в България ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ СТРОЯТ ХИЛЯДИ БЕЖАНСКИ ЛАГЕРИ .ЗАПОМНЕТЕ ТОВА !