С парите от ЕК: Слагат катинар на лагера в Овча купел

Страната ни ще има капацитет да посрещне 10 000 бежанци
Обновена: 21 сеп 2016 13:23 | 21 сеп 2016 13:22,
31
С парите от ЕК: Слагат катинар на лагера в Овча купел
Снимка: архив, Булфото

С една част от средствата, които Брюксел ни отпуска за справяне с бежанците, ще бъде затворен един или повече от бежанските центрове в София. Това обяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев.  

Той отказа да уточни кой ще е центърът, защото това щяла да реши Агенцията за бежанците. Според депутати обаче става дума за лагера в Овча купел. Именно той стана причина за покачване на напрежението в квартала заради информация, че бежанците чупят коли на жителите в района.  

Гунев обясни, че изнасянето на бежанския център ще стане до една година. Все още не е решено къде ще бъде разположен той.

Още по темата

Зам.-министърът на МВР дойде в парламента, за да предостави разбивка за какво точно ще отидат 160-те милиона евро, поискани от Брюксел. По-рано днес лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че те се дават за нови бежански лагери, които да превърнат България в буферна зона за бежанци.  

"От тези 160 млн евро, които правителството договори с ЕК, 80% са за охрана на границата и 20% са за подпомагане на Агенцията за бежанците и други институции, които имат отношение към справяне с бежанската криза", каза Гунев.  

От 80-те процента, които са около 130 млн. евро, най-голяма част ще отиде за техническо оборудване - автомобили и различни системи за наблюдение на границата. "Въпреки че строим ограда и нови пътища, за да може да се охранява ефективно, са нужни и други технически средства, високопроходими автомобили, системи за нощно виждане, камери, сензори", обясни Гунев. Около 5 млн. евро ще отидат за текущата издръжка на служители по границата. В момента там са командировани допълнително 800 души.  

45 млн. евро са поискани за разширяване на двете важни системи за охрана на границата. Едната е интегрираната система за граничен контрол, която към момента е 90 км от границата. Те са опасани с над 500 камери, които хващат прескачащи или доближаващи мигранти. "Предложението ни е тази система да обхване цялата граница", каза зам.-министърът.  

Другата важна система е tetra система, която позволява комуникация между служителите в граничните райони, където няма GSM-покритие. Друго от исканията е за 36 млн. евро за кораб за Гранична полиция.  

Другите около 35 млн. евро са за допълнителни дейности за "обгрижване на бежанците и нелегалните мигранти". Те са в две категории - едната няма право на убежище. За тях са предвидени по 2 млн евро за доброволно връщане. Тази година 400 са се върнали доброволни.  

Друга част от тези 35 млн. евро са за разширяване на центровете от затворен тип. Това е свързано с промяна на профила на мигранта. До миналата година се говореше за семейства, а сега за млади мъже, отговарящи на профил икономически мигранти. Затова се предвижда програма за обособяване на центрове от затворен тип.  

Средства са предвидени за допълнителен център към Дирекция миграция. Други средства са за центъра в Пъстрогор, който ще бъде обособен като център от затворен тип.  

"Допълнителни средства ще бъдат отделени за изграждане на три кризисни центрове. Те са временни, мобилни и ще бъдат най-вече фургонни селища", каза още Гунев.  

Те ще бъдат около 500 и ще се предоставят на Гражданска защита. Те ще са необходими в случай на кризи, независимо на коя граница, да служат като преливник на центровете на Агенцията", обясни зам.-министърът. В тях ще могат да се поберат около 3000 бежанци и така общият брой на бежанците, които ще имаме капацитет да посрещнем, ще е 10 000.  

"Поискахме пари от Комисията и за изнасянето на един от центровете в София", каза още Гунев. Той обясни, че социалното напрежение около него се е повишило и трябва да се вземат мерки. По-късно той уточни, че предстои да се затвори "един или повече от центровете в София".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: бежанциесФилип Гунев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще направите с тая голяма сграда,с роми ли ще ги пренаселите или мол ще направите Белким стане един от хубавите квартали с нов буливард и метростанция
2
1
 
17
 
! Отговори
Pluz преди 7 години
Samo 5 000 dushi e vazmojno v Bankia, Boyana, Bistrica, Borovec, Borino, Shipka, Samokov, Krushevo, Rakovski, Bansko...
1
2
 
37
 
! Отговори
кристалинчо преди 7 години
За бога, братя, защо така, ми знаете ли колко Айнщайновци щъкат сред тези бежанци.