Бокова пред EurActiv: Аз съм човекът за ООН!

Днес е ключовото гласуване, ако не влезе в тройката, Борисов ще решава
26 сеп 2016 09:00,
90
Бокова пред EurActiv: Аз съм човекът за ООН!
Снимка: Reuters

Опитвам се да ги убедя, че аз съм човекът, който заслужава доверие и може да върши работата (на генерален секретар на ООН - бел.ред.). В надпреварата има много различни съображения, но най-удовлетворителното е, че аз съм сред най-последователните кандидати. Имам постоянна подкрепа от Съвета за сигурност. Сега просто трябва да убедя тези, които все още не са ме подкрепили.

Така българската кандидатка за генерален секретар на ООН Ирина Бокова отговаря на въпрос на изданието EurActiv дали е направила всичко възможно, за да убеди членовете на Съвета за сигурност, че тя е правилният кандидат преди ключовия вот днес.

Още по темата

Попитана кои още не са убедени, Бокова отговаря: "Трудно е да се каже. Аз работя с всички, но различни страни имат различни съображения. Някой път са регионални, друг път национални. Някои имат да мислят и по по-геополитически решения".

Гласуването в ООН днес – петото от началото на избора за генерален секретар на ООН, ще е особено стресово за Бокова. Българското правителство ѝ постави цел да се класира след него поне на второ място, ако държи да остане в състезанието. Иначе се очаква кандидатурата ѝ да бъде заменена с тази на еврокомисарката Кристалина Георгиева.

На последния вот на 9 септември генералната директорка на ЮНЕСКО завърши на пета позиция, но остана лидер сред жените, претендиращи за поста. Позициите ѝ са стабилни от самото начало - тя винаги досега е в челната петица. Всъщност истинските карти в надпревата ще се раздават едва след 3 октомври, когато постоянните страни-членки в Съвета за сигурност за първи път ще упражнят правото си на вето. Едва тогава ще може със сигурност да се каже кои кандидати имат истински шансове за първото място и кои - не. Всичко дотогава са задкулисни маневри.

В последните дни Бокова получи ясна подкрепа от президента Росен Плевнелиев на седмицата на лидерите в ООН. На прием в нейна чест в Ню Йорк той я нарече много силен кандидат и истински лидер.

Бокова бе едно от главните действащи лица в много от събитията през изминалата седмица. Тя се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и с премиера на Китай Ли Къцян. Заедно с президента на Франция Франсоа Оланд и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън се обяви в защита на световното културно наследство, застрашено от унищожението на ислямските екстремисти.

Тя бе водеща фигура и в поредица събития, свързани с ролята на образованието като ключов фактор за овластяване на жените, изкореняване на бедността и като един от начините за борба с радикализацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
В Румъния не управлява Чаушеску.Затова там произвеждат Дачия,Самсунг,Макита и какво ли още не.А при нас понеже управляват още тодорживковите червенотиквеничета не се произвежда нищо.За четвърт век избягаха от страната ни 2 милиона човека образовани,работоспособни-хора които крепеха страната с работата си.Няма друг такъв период от историята ни когато за 25 години да сме загубили 25 процента от хората си.Сега остана и Бокова шеф на ООН да стане и *** кажи някъде в чужбина,че си българин.Ужас!!!!!!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сложиш магаре и да правиш да го изберат, защото е "наше"? Алеко едва ли е написал "Бай ***" за да снабди родните тарикати с библия на селските тарикатлъци. Ако мизерниците у нас държаха по-малко на властта и повече на честта и достойнството, нямаше да бъдем известни с *** и *иите си.
45
2
 
6
 
! Отговори
Седера стинчо преди 7 години
До Киро кофражиста Бокова първо да обясни откъде взе милионите за апартаментите сиИ мен така ме питаше един мой съученик до трети клас, ***, който не искаше да учи и остана овчар в "текезето", да не сте роднини?
44
3
 
4
 
! Отговори
да... преди 7 години
Бокова е нашият кандидат завинаги... И НИТО ДЕН ПОВЕЧЕ!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, как сте олигавили форума! Вие на работа не ходите ли или за това тук ви плащат? Какъв комунизъм ви тресе, какви стражари и апаши играете тука? Ама така е, като нямаме психиатри!
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дърта червена ....
41
7
 
9
 
! Отговори
Елена преди 7 години
Влезе,не влезе,Бокова е нашият кандидат и никога не бива да се отказваме от нея,поне в 2016 година.
40
6
 
12
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Бокова първо да обясни откъде взе милионите за апартаментите си в Ню Йорк.От тотото ли ги е спечелила или баща и комуниза Боков, ги е откраднал от България
39
7
 
9
 
! Отговори
NACO преди 7 години
Зависи,КОЙ Ви го е казъл ,ДРУГАРКО Бокова
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте и на Андрей Чекатило дъщерята, де, като сме тръгнали!!!
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такава наглост ! Руските агенти , които ограбиха прехода и живота на цяло поколение Българи ! Това е уродливото лице на национални предатели !!! Те няма да спрат , защото от москва са им заповядали да саботират денонощно всичко в България !!!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С успехите си, а също и с нерядко жлъчния си хумор Райко Алексиев си създава немалко врагове. В последните дни преди Деветосептемврийския преврат той е многократно предупреждаван от свои близки да напусне страната, а кумът на семейството Никола Мушанов го снабдява с дипломатически паспорти. Алексиев обаче отказва да повярва, че е в опасност и твърди:"Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците, мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат някои политици и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадровата криза явно е огромна,за "демократи" Луканов спусна пребоядисни ***.А за ООН тропосаха дъщерята на комунистически, садист-убиец.
34
11
 
17
 
! Отговори
Доков преди 7 години
Нищо подобно, червена вещице! Нищо подобно! Точно ти по никакъв начин не можеш да бъдеш човекът за Генерален секретар на ООН! Защото си дъщеря на свиреп комунистически убиец, защото си корумпирана, нагла и безскрупулна червена ***, и защото си слугиня на Кремъл! Ти си за политическото бунище, където е мястото и на цялата ти престъпна, кървава и просташка партия - БКП!
33
10
 
21
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ДРУГАРКАТА БОКОВА СИ Е ЗА ПАНДЕЛАТА ! ЗА КВО БЯХА ТИЯ ЗАКОНОПРОЕКТИ ПРОТИВ КОМУНИСТИЧЕСКИ СИМВОЛИ ?
32
7
 
21
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БКП ЗА ГЕН. СЕК. НА ООН Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ !
31
19
 
10
 
! Отговори
ДИМИТЪР ТРЕНДАФИЛОВ преди 7 години
СРАМОТА Е БРАТЯ БЪЛГАРИ ДА ОХУЛВАМЕ ЕДНА КАДЪРНА БЪЛГАРКА с КОЯТО САМО МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ.СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА ВЕЛИЧАЕТЕ НЯКОЙ ОТ АФГАНИСТАН.СПРЕТЕ ДА Я ОЧЕРНЯТЕ НЕОСНОВАТЕЛНО БРАТЯ БЪЛГАРИ.
30
3
 
8
 
! Отговори
къде е ревльото- преди 7 години
-Евегуна Михалович да му удари и тук една сълза...
29
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично изказване на самозабравил се комунист....без грам самооценка и морал.Кристалина е 1000 пъти по-добре от тази.
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гражданке бокова племеника ти беше най големия автокрадец регистриран в МВР и накрая при челен удар край Несебър със вашето самочуствие си отиде на ония свят. вземи и първият ти мъж любо коларов и той има самочуствие