Депутатите дадоха картбланш на държавната помощ за "Белене"

НС не записа нито конкретна сума, нито срок за връщане на парите
Обновена: 28 сеп 2016 11:08 | 28 сеп 2016 11:04, Камелия Цветанова
11
Депутатите дадоха картбланш на държавната помощ за "Белене"
Архив: Булфото

Парламентът даде картбланш за отпускането на държавна помощ за НЕК, която да изплати около 1.2 млрд. лв. неустойки към Русия за прекратения проект АЕЦ "Белене".

НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. Депутатите не записаха нито конкретна сума, нито конкретен срок за връщане на парите от НЕК.

Мнозинството отказа да подкрепи искането на социалистите в закона да се запише, че държавата отпуска 1, 2 млрд. лева за срок от 15 години на НЕК.

Още по темата

От БСП предупредиха управляващите, че Еврокомисията няма да подкрепи нотификацията за държавна помощ без посочена сума. Червеният Румен Гечев обяви, че така парламентът подписва празен чек.

"Държавна помощ без срокове е държавен подарък на НЕК - няма такъв заем в света", отсече той.
"Ние не подписваме празен чек, празен чек сте подписали вие през 2006 г. - без цифричка, без чисълче", скочи в отговор на обвиненията шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обвини социалистите, че те са го направили без изобщо да има договор за АЕЦ "Белене".

По думите й от арбитражното решение е ясно каква е сумата, която България ще плати за реакторите, както и лихвите към нея.

Не мина и предложението на реформаторите в заглавието на закона да се запише, че се изплащат направени "необосновани разходи” по проекта „Белене”.

Мнозинството отхвърли и предложението на Патриотичния фронт в проекта да влезе текст, че изплащането на дължимите суми ще стане при условие оборудването да бъде предадено заедно с "цялостната техническа и проектна документация на съоръженията, като се поеме и неотменим и безусловен ангажимент за осигуряване на авторски и технически надзор” от страна на руската компания в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НЕКпарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме че след 2025 всичко което е на въглища и подобни трябва да е спряно остават атомната водната енергетика и вентилаторите последните с фотоволтаиците са само за обиране на фондове и субсидии реалната полза за всяка държава от тях започва с 0. % от сега трябва да помислим защото умните държавници вече строят енергийната си независимост ние унищожаване изключително трудно постигнатото
9
0
 
1
 
! Отговори
ЖУРНАЛИСТ преди 7 години
"Депутатите дадоха картбланш на държавната помощ за "Белене""--- Белене" дадоха картбланш на държавната помощ за депутатите
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SPASENA E TRADIZIYATA. VSEKI GOLYAM PROEKT, /TOSI E MEGA PROEKT/ SAVURSHVA S KORUPZIYA.. KOLEKTIVITE KRADAT YAKO. TAKA E V SEMEDELIETO. BANKITE, SUDEBNATA SISTEMA, I DRUGI. BULGARIYA. E. YAKA.
7
2
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Все пак никой не отговори на въпроса "какво щяхме да ги правим тия реактори, ако вече ги бяхме построили и изхарчили за това още 10 милиарда лева?" При положение, че и сега 50% от мощностите в Бг не работят? А обикновено след построяването на такъв АЕЦ инвеститора иска гарантирано изкупуване на енергията за следващите 35 години и то на цена окло 200 лв/мвтч. Сега цената на пазара е около 65 лв/мвтч...Още по-голямо набутване...излиза, че сме се отървали
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 5 NIKOGA NYAMASHE DA RABOTI . LUJHESH ILI VYRVASH NA MITOVE. OT SAMOTO SADANIE SAPOCHNA KRADENETO.
5
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Всеки един проект, който не се довърши, генерира само загуби. АЕЦ Белене можеше вече да работи и да си изплаща инвестициите. Щяхме да спрем да плащаме поне част от скъпия ток от перки и фотоволтаици. А имаме в бъдеще да закриваме и стари ТЕЦ-ове от Тодор Живково време. Сега имаме два реактора (втория още не е платен) които не знаем какво да правим.
4
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
НС не записа нито конкретна сума, нито срок за връщане на парите.---------------------------------------------------------------------------------------------------Какво не е ясно?!Взимат се заеми от еврейските банки и се връщат от българите на еврейските лихвари!
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беленският гьол си е типичен соц.проект - във всички случаи е на загуба. Ако не го построим плащаме неустойки и получаваме два реактора за спомен. Ако бяхме го построили сега щеше да работи на загуба поради ниската цена на електроенергията. Каквото и да правим се плащаме и обедняваме и няма измъкване от мизерията
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Що да не правят?! След като р.овч вместо да търка наровете в раиран костюм пази златната акция на държавата при оня правешкия!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека припомним, че преди десетина години, пак купихме реактори за АЕЦ Белене и после ги продадохме 5 пъти по-евтино. Отново престъпниците правят втора врътка по същия сценарий