Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симитлииии
16
21
 
7
 
! Отговори
11 преди 7 години
Че какво общо има Бойко с кандидатурата на К Георгиева,да не би това да го определя кабинета или Бойко ? Криси си е хазарско момиче ,глобалист ,работещо за НСР,много ясно ,че ще е един от многото кандидат глобалисти,
15
6
 
50
 
! Отговори
м да преди 7 години
Козяк заповядва тиквата изпълнява. Бокова не е удобна на САЩ те реално я обстрелват.
14
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на герб, хората по света ще разберат че има такава държава. В която простотията започва от премиера.
13
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** бокова неще да се откаже. Цирк по комунистически, под ръководството на руските господари...
12
6
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредната неадекватна издънка на боко и компания.кристалината е една от стадото европолитически фигуранти които не стават за нищо
11
7
 
74
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
И тая глупост свършиха. Е, Бойко е уникален г.лупак, няма друга държава, която да издига друг кандидат преди последните гласувания. Нашата кандидатура вече можем да си я отпишем. Ако и да щяхме да загубим, можехме да го направим с достоинство. Сега само ще ни се смеят на гимнастиките.
10
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой му пука кого е издигнал кабинета?
9
7
 
89
 
! Отговори
българин преди 7 години
Няма такава държава- вместо да се конкурираме с кандидати от чуждите държави ние се конкурираме по между си.Срам и позор за всички ни.
8
5
 
58
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
пак пуснаха Боко по пързалката
7
6
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано не я изберат,че изпитвам лек срам при все,че нямам нищо общо с нея.Единственият политик на планетата Земя,най-вероятно и единственият в историята на човешката цивилизация който обясни,че бежанците ще облагородят гените на държавата от която произлиза.
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вътрешни междуполитически войни може би. Обикновения гласоподавател и данъкоплатец това въобще не го вълнува.
5
8
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мръсни гербери онищожихте България
4
4
 
44
 
! Отговори
маймуната преди 7 години
Значи за това е бил разговора му с Путин-ясна работата.
3
6
 
109
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената, която заяви, че арабите ще ни подобрят ГЕНОФОНДА се издига като гавра към народа от ГРОБ!
2
57
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво
1
4
 
66
 
! Отговори
д преди 7 години
И после Неделковски ни е виновен .