Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин учителю, изпитайте и наша Ганка! белки каже нещо!
236
2
 
32
 
! Отговори
факт преди 7 години
срам за Борисов , една кукла на конци - нищо повече сега остава да направи лагери поне за 50 000 мигранти / колко свободни казарми има само / , и ще има много потупвания по рамото ...А за обикновените хорица - кеф ти да плащаме милиардите на КТБ , кеф ти Американски централи , кеф ти милиард за Белене ....
235
0
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Поредния резил за България. Явно б.б. си е сложил динена ***. ЧАО б.
234
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз викам направо да им пратим Златните момичета заедно с Нешка, Илиана, Павиана и Цеци Шестия етаж!
233
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСтига с тези безмислици за бащата на Бокова. Защо не питате за онези убийци на вас и вашите родители, където нито заплата като хората, нито здравиопазване като хората, ните спокойствие като хората, дори яденето ни убива? Хванали сте се за кокалите му. То и нашите ще идат там и ще са бели като неговите.
232
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
С издигане кандидатурата на другарката Кристалина Георгиева - потомствена комуноидка, кръстена на болшевишкия сатрап Сталин - националните предатели и българоубийци от ГРОБ за пореден път доказаха, че са долни комунистически престъпници, преструващи се на демо/но/крати!
231
0
 
17
 
! Отговори
поет преди 7 години
български срам, ама голям срам и тежка грешка на премиера.Не са ли му казали ,че има държави ,които могат с "вето" да решат въпроса.На какво разчита вече-чака за Белене ,чака за Южен поток.Ще има да чакаме и ние .Кой ще допусне госпожата Кристалина ? А какво направи тя за България? Кажете,моля?Жалко,много жалко!
230
0
 
19
 
! Отговори
Tret преди 7 години
То е ясно че всичко тово се прави с цел Гутиереш да се намърда на поста...само че не е от Източна Европа...така че борбата ще е между него и кандидата от Словакия- Лайчак. Жалко за България, все пак Бокова е единственият български гражданин, заемал много висок диплматически пост 2 поредни мандата. След днешното показно българско харакири е явно че старата руската дипломатическа школа е мноого по-добра от днешната отворено обществена американска.
229
3
 
4
 
! Отговори
Uid преди 7 години
Chestito! :-)
228
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КриСталинка или Бокова за нас е все тая. По ни интересува кога ще разхвърлят по сметките за ток и парно милиардчето, което ужким нямаше да даваме за оборудването на АЕЦ-а
227
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тая Криси е човек с морал, никога няма да влезе в този сценарий.А ако Бокова има достойнство, просто ще каже както Стоичков: - Мъамка Ви, българска! Без мен в тази излагация!
226
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ООН чакат Сталинка с отворени обятия....
225
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голата истина е, че в ЕК гледат да се оттърват от нея! Така се прави. Прати го в 9-та глуха и дишай спокойно.
224
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Добре бе дрОгарЕ.... - щом толкова я харесвате, защо не я издигнахте за президент, а се ръгнахте чак във военно въздушните сили...
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извънземного ще го наместят. Дано се намери и кой да го !
222
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** от т.нар.българско правителство създаде прецедент в избора на Генерален секретар но ООН.Няма поголеми ***,които биха могли да седнат в столовете на министърпредседател и министър на външните работи.Докога този народ ще търпи подобни изчадия адови да се гаврят с него.
221
7
 
2
 
! Отговори
БгР преди 7 години
БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПАза- Българския Народ- Българската Армия- Българския Президент- Българското Правителство- Европейския Съюз и НАТО
220
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеше ли да кандидатираме още 5-6! Така щяхме да имаме още по голям шанс.
219
10
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Спомняме си как Антония Първанова подля вода на Росица Желева и то напълно незаслужено... - сега Бокова си го заслужи... - като си знаеш пос*ния за...к къде си тръгнала... - те американците да не са умопобъркани да си вкарат таралеж в гащите...
218
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е достоен и отговорен премиер . Не мога да повярвам на късмета ни , че намери такъв като Плевнелиев !!! Наи-големият Български президент за последните 70 години !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!!