Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Това съобщи Бойко Борисов на правителственото заседание
Обновена: 28 сеп 2016 15:59 | 28 сеп 2016 10:27, Веселина Йорданова
387
Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Правителството ще подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за шеф на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Досегашният ни кандидат – Ирина Бокова, обаче остава в състезанието. Премиерът й пожела успех, но отбеляза, че правителството счита, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура.

Съгласно правилата за избор на генерален секретар на ООН не е възможно кандидатура да бъде оттегляна от друг освен от самия кандидат. Следователно правителството не може да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова и тя остава в играта. 

"Изпреварват ни доста страни, включително и жени", каза Борисов. Той напомни, че има негласни договорки постът да се заеме от жена.

Премиерът предупреди министрите: "Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас". По думите му вече се тиражират доста лъжи по темата.

Борисов отбеляза, че до момента са положени големи усилия от правителството, президента и от самата Ирина Бокова.

Външният министър Даниел Митов посочи, че има поредни негативни гласувания в рамките на ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати. По думите му правителството е направило оценка на ситуацията и досегашната ни номинация върви с "негативна тенденция".

Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма. Благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева, обобщи дипломат номер 1.

Още по темата
На правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста.

Премиерът обяви тогава, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация.

В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета.

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера.

Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси.

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу".

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс".

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ще е най-удобно да повърна?
196
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВойКакъв мед ти капе на душата от този резил, бе? Цялата държава в л....а, а ти - в бяло!
195
1
 
15
 
! Отговори
к преди 7 години
Мислех , че тиквата е на дъното на тоталната излагагация. Не е бил, днес го постигна. Страната барабар.
194
1
 
21
 
! Отговори
Бесен преди 7 години
Е как няма да я издигне нали тя продаде България на Меркел като я подкрепи да направи България буферна зона пълна с африканска.. мет. За това дето каза, че ще подобрява генофонда с нелегални емигранти заслужава съд и бесене за държавна измяна.
193
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБКП се раздели на две -червени комунисти и *** комунисти. Двете партии са в спор кои са по-големи комунисти!
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормални хора не биха се излагали така, освен ако има някаква договореност между най големите да назначат Кристалина. Масква също. Ще я подкрепи за един хъб и още нещо подобно. А тя също е от тяхното котило.Всичко е задкулисие.
191
1
 
18
 
! Отговори
Smurf преди 7 години
Бойко Борисов е живото доказателство на приказката : Никога не е късно да станеш за резил, че и други хора да орезилиш около себе си
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега Кристалинка трябва да напусне поста си в ЕК. Ами ако Бокова откаже да си оттегли кандидатурата за ООН-то? Кристалина ще увисне. Да не ни я натресат за президент?!
189
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще повърна. Как е възможно изобщо да са толкова *** тия хора? По кой начин точно Кристалина има какъвто и да е шанс, след като всички анализатори казват, че е неизбираема по хиляда причини. Сериозно, не мога да си обясня как това правителство съществува още. Общият им коефициент на интелигентност е по-малък от на амеба. В крайна сметка, тук изобщо не става въпрос ние какво искаме като държава, този пост е по договорка между големите, ние не сме фактор освен в това да издигнем който ни кажат.
188
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още не осъзнавате, че ви управляват прислужниците и шофьорите на БКП-ейците.Няма по голямо падение!А най-смешното е, че едни комунисти викат на други комунисти - КОМУНИСТИ.Прос т е народеца...
187
1
 
15
 
! Отговори
222 преди 7 години
Герберите не сте силни в мисленето. Давам ти жокери: Русия, вето... пък дано се сетиш. Шеф на ООН ще е сърбина или португалеца.
186
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
супер! сега Бокова със сигурност ще я изберат, след като се дистанцирахме от нея. Правителството може от сега да подготви прес съобшението, че всичко било един хитър тактически ход.
185
5
 
25
 
! Отговори
Бравввоооовоовово! преди 7 години
Сталинка се докопа. С клюки и компромати, *** и мизерия. И разбира се с верния слуга на американците - Бойко Методиев Борисов. Не, че Бокова е цвете, но тази на снимката излезе най-гнусния човек в БГ политиката. Добрата новина е, че няма шанс да отиде в ООН и да ни посрами и там.
184
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А снахата-кукувица кога?
183
3
 
23
 
! Отговори
ДДТ преди 7 години
С това, Борисов и обкръжението му отправя призива :"Разумни българи, не гласувайте за нас,защото нямаме елементарна представа,как се управлява държава. Поставихме ви капани,от които трудно ще се измъкнете, но пък ние си уредихме живота до девето коляно и хич не ни пука за вас. Оправяйте се...ако можете,все още."
182
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА *** РАБОТА !
181
6
 
23
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Все още се мъча да проумея в каква безподобна гмеж сме се превърнали!!! И как успяхме да се компрометираме в такава наднационална организация като ООН. Срам ме, че съм роден на тая територия.
180
2
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Сега потвърдихме тезата, че само комунисти можем да предложим на света.
179
3
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Нали си знаете защо казана на българите в Ада никой не го пази ;)
178
1
 
20
 
! Отговори
оон преди 7 години
не харесвате едната ни комунистическа ккокошка ще ви дадем другата.няма отърване от нас.