МВР шефът успокои: Не отваряме врати за бежанци!

За реинтеграцията ще получим "евро бонус, който да изхарчим"
51
МВР шефът успокои: Не отваряме врати за бежанци!
Архив: Булфото

Вътрешният министър Румяна Бъчварова опроверга твърдения, че България отваря вратите си за бежанския поток. Тя обясни, че шестима бежанци са приети от центровете от Гърция по програмата за релокация и очакваме 9 от Турция по програмата за презаселване.

Според европейския квотен принцип на преразпределение, България трябва да приеме 1800 мигранти, от които 90 са по програмите за презаселване, а останалите – по програмите за релокация. Бъчварова каза, че мигрантите са предварително проверени и одобрени от ДАНС и Агенцията за бежанците.

Още по темата

"Знаем кои са хората, които приемаме и отговарят на предварителните условия, които сме поставили", заяви тя.

"За интегрирането им получаваме определени средства от ЕС. Нашите условия са те да са семейства, сирийци, в краен случай иракчани. Всички други, които са били предлагани, по една или друга причина считаме като дългосрочен риск за националната сигурност и са били отказани", стана ясно на брифинга.

"Не става въпрос за насилствено презаселване, а за съвместен диалог с НСОРБ и това е правилният начин", обясни Бъчварова. По думите й това са "малки единични бройки за презаселване", като общините - според техните възможности и желания, решават да приемат или не.

Бъчварова съобщи още, че бежанските центрове у нас са на прага на своите възможности като капацитет. Притокът в тях се регулира, като се преценява кои от хората могат да бъдат преместени на външни адреси.

15 млн. евро от европейската помощ ще бъдат за 3 кризисни центъра от затворен тип, за които се предвижда да има фургони и издръжка за 4 месеца. "Не създаваме нови центрове за да приемаме повече бежанци, а условия за изграждане на площадки и необходимата инфраструктура, ако се засили мигрантският поток, да можем да реагираме в спешен порядък", обясни министърът.

Според необходимостите, те могат да бъдат отваряни и затваряни. По думите й търсят се най-подходящите места далеч от населените места по българо-турската граница, които да могат да бъдат охранявани.

Част от настоящите отворени центрове ще станат от затворен тип с цел по-силен контрол на хората, които пребивават в тях. "Взаимна е отговорността ни да не подклаждаме ксенофобия и недоволство", подчерта Бъчварова.

Според нея не трябва да имаме опасения по отношения на тези хора, на които се провеждат стриктни медицински прегледи. Тя каза още, че хората, които минават българо-турската граница, не идват, за да останат в България, а да отидат някъде другаде и нямат интерес да предизвикват конфликти. Министърът изрази възмущение, че "някой се опитва да си играе със страховете на хората".

Бъчварова коментира, че средствата, които ни дава ЕС, са проява на европейската солидарност. От обещаните 160 млн. евро, 124 млн. са предвидени за мерки за подобряване на охраната на границата, други 20 млн. ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България. Предвидени са и средства за мерки за евентуален засилен бежански натиск.

Парите не могат да се дават за огради и пътища и трябва да се изразходват за не повече от 12 месеца. По тази причина вместо покупка на кораб например, ще заявим друго необходимо оборудване, вероятно видеосистеми. До момента България е представила 5 апликации, като някои от предложените мерки не са били одобрени в пълен обем, съобщи Бъчварова.

Министърът обяви и кои са по-големите разходи, които ще се финансират – покупка на 420 автомобила с висока проходимост за нуждите на полиция, жандармерия и "Гранична полиция", развиване на интергирана сензорна система по границата с Турция и на комуникационна система в планинските райони, където в момента няма обхват.

Предвижда се покупка на 4500 нови устройства за служителите на полицията. 14 млн. евро се дават за издръжка на домовете за бежанците и за дирекция "Миграция".

5 млн. евро ще отидат за преместване от София на един от центровете на ДАБ. Бъчварова обяви, че ще се търси място, което да не бъде "почти в центъра на столицата", както е сега.

2 млн. евро ще бъдат дадени за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им на произход. Програмата е с Международната организация по миграция и чрез нея са върнати стотици хора, близо 300 от началото на тази година, обясни зам.-министърът на МВР Филип Гунев.

По думите му има интерес към доброволно връщане, особено от икономически мигранти и затова сме поискали допълнителни средства от ЕК. Реинтеграцията им в страните на произход се състои в "няколкостотин евро бонус, който да изхарчат за нещо в страната си", каза още той и допълни, че програмата работи.

Министър Румяна Бъчварова съобщи, че към България е тръгнала помощта от Германия, която включва 5 броя тежкотоварни автомобила с термовизионни камери, 10 леки автомобила със специално полицейско оборудване като патрулни автомобили и 3 автобуса с 16 седящи места и специално полицейско оборудване.

Има около 700 души на границата в момента, а с приемането на новия закон за МВР се дава възможност бивши служители – полицаи или военни, да бъдат назначавани по трудов договор и да подпомагат охраната.

"Вероятно ще се процедира както и досега с военните – със съвместни патрули, и допълване на липсващите бройки, докато изтекат конкурсите или се проведат обученията на граничните полицаи в щатното разписание", съобщи МВР шефката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
работата на шефът на МВР е не да спира престъпността, а да успокоява българите, че всичко е наред... при положение, че нищо не е наред..какво е МВР? Маджо вика РУмен... полицаите пазят властта, знаете ли колко им дреме за българите? Важното е евреите да са добре, българите ще живеят с минаретата - това са фактите, всичко останало е демократичен популизъм
38
0
 
10
 
! Отговори
Бн преди 7 години
Стига с тия бежанци! Няма такива! Това са престъпници, влезли нелегално! Как ги проверихте като нямат паспорти? Докога ще заблуждавате хората? Тия пачи след година или две като започнат да извършват атентати кой ще носи отговорност? Кой? Не правете България на джамахирия! Не бъдете толкова наивни! Спрете да се продавате за евромилиони! Не останаха млади хора ! Събудете се ощипете се , осъзнайте се,че сте Българи! Имайте това самочувствие! Депортирайте всички настанени в центровете! Изчистете РБ!
37
1
 
0
 
! Отговори
Македонският журнали преди 7 години
Македонският журналист пред NOVA: Българите са като кучетаБългарските действия са провокация. Българите са като кучетата, които искат да отбележат територия от дърво на дърво, така казват - това е наше. Не може да е българско, не може да е ваше, заяви Миленко Неделковски
36
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 7 години
За реинтеграцията ще получим "евро бонус, който да изхарчим" ДА ВИ МИНАВА ПРЕЗ ПРАЗНИТЕ ТИКВИ ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ЕВРОБОНУС А СИЛНА ДЪРЖАВА ?
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгонихте два молиона българи, за да докарате някакви ***, които ще ви донесат 160000000. И после? След две години *** ще са два пъти повече, а парите ще свършат и какво ще ги правите? Данъци ли ще плащат, ще работят ли, ще учат ли?
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ние не сме прости! Това е национално предателство! Как ще заселвате ***, щото били проверени и са ви дали едни пари! Що на Орбан не му минават тези номера?
33
0
 
13
 
! Отговори
СССР преди 7 години
Оставка на ГЕРБ
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ще си приберат бонусчето а мигрантите ще ги тръшнат на народа да ги дюндюрлика!
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжкиня!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не отваряме врати за бежанци! То просто вратите ги няма.
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли пък никак не й вярвам на тази госпожа? И защо дават пари за всичко друго, но не и за ограда?!?!??
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хил недейте да мислите, че щом се тиражира, че те не искали да остават тук, няма такива, които ще се заселят тук, защото тук са изпратени. Тези хора не са бежанци! Те са организиран джихад, дори и в Германия или Франция не трябва да ги изпращаме, тях като напълнят нали ще напъплят и нас?! Разрушаването на европейските силни държави не само ще ни засегне, ами и ще ни съсипе бързо. От двете страни.
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнусни предатели и плячкаджии! Как така сирийски семейства и в крарен слуай иракчани! какво общо имат ирачкчаните с бежанците? Сирийски семейства християни или мюсюлмани с по няколко жени, за да ни дктуват да променим закона за многоженството! България не ви е нито ремиковци, нито Белене, нито РМД! Да се проведе референдум по този въпрос!
26
0
 
40
 
! Отговори
Минувач преди 7 години
Някой го каза много точно - това е национално предателство. За такова нещо в едни недалечни времена се полагаше разстрел.
25
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че са малко нашите ***, ами всякаква из мет ще докарате. Прогонихте масово хората, а сега ги замествате с полуфабрикати. Толкова бездарни политици, едни след други...
24
0
 
17
 
! Отговори
Айде бе, верно ли? преди 7 години
Аз на хора употребяващи опиати и силни алкохолни напитки не вярвам.
23
0
 
1
 
! Отговори
Mondiol преди 7 години
Vsichki bg ministri, bg deputatati, bg premier, bg vladiki, bg patriarh, bg prezident i bg viceprezidenti, tehnite podchineni slugiteli, bg national i bg olimpiiski sportisti, bg partiini klubni lideri sa zaiavili strastno silno euroatlantichesko jelanie da imat novi sasedi bejanci ot voinata v Siria, Irak, Afganistan, Libia - hem da si podeliat razhodite za ohrana, osvetlenie, otoplenie, transport, hrana, drehi, obuvki, ochila, automobili, benzini, garaji, shofiori, nostuvki...
22
0
 
25
 
! Отговори
Кристалина = Румяна преди 7 години
С това условие за ветото на САЩ, ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, КИТАЙ и РУСИЯ, Кристалина Георгиева конкурира Румяна желева
21
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Излагация. Георгиева поставя условия на великите сили.
20
0
 
15
 
! Отговори
444 преди 7 години
От десетки проверени проверени и заселени сирийци до стотици и хиряди, ако сега не се днигне и малкото останала българщина то това означава , че не трябва да ни има като нация - СЛАБИ!