Бурките бяха свалени! Нинджите на ГЕРБ вбесиха ДПС

При първо нарушение глобата ще е 200 лв., всяко следващо – 1500
157
Бурките бяха свалени! Нинджите на ГЕРБ вбесиха ДПС
Снимка: Reuters, архив

Законът за бурките беше приет окончателно в отсъствието на депутатите от ДПС, които след като няколко пъти се опитаха да отложат разглеждането за закона, накрая напуснаха пленарната зала.

Те обвиниха ГЕРБ, че подкрепят забраната, за да угодят на Патриотичния фронт и така да си гарантират безметежно управление още няколко месеца.

Четин Казак от ДПС упрекна мнозинството, че приема антидемократичен закон, който съдържа разпоредби, довели до спорове в обществото.

Още по темата

Според съпартиеца му Йордан Цонев забраната за носене на бурки не може да става със закон, а с наредби.

"Този закон по същността си засяга религиозен порядък и трябва да се отнасяме малко по-сериозно към такъв тип закони, защото става дума за ислямофобия", коментира той.

Цонев отсече, че този закон е израз не само на предизборни пазарлъци в управляващата коалиция, но и петни европейското лице на ГЕРБ.

Шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев от ГЕРБ припомни, че законът е подкрепен и от Главното мюфтийство.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих, който е мюсюлманин и с иракски корени, настоя, че бурката не е религиозно облекло, а и забрадката в исляма също е спорна.

"Бурката е резултат от икономическия бум на ислямската империя, когато има много робини, които се връщат на арабския полуостров и заради това решават чорбаджийките да се закриват, това е т.нар. нинджа облекло, а робините - да са открити от пъпа нагоре и така са ги продавали по пазарите", разясни той.

Семир Абу Мелих обясни още, че сега бурката е станала униформа за бойците на Ислямска държава, които я използват, за да излизат неразпознаваеми от градовете, че "дори напудрени".

"Пустинните общества и ескимосите се обличат така, защото е много студено. Това облекло няма нищо общо с исляма и с рая, и с религията", настоя Мелих и предупреди, че темата е много деликатна, защото следващата стъпка към жените с облекло "нинджа" е пълната забрана да излизат без мъж на улицата.

Съпредседателят на ПФ и един от основните автори на закона Красимир Каракачанов отсече, че целта е да се ограничат опитите на една или друга политическа сила за насаждане на омраза, както и да се намали опасността от тероризъм.

"ВМРО има хиляди българи мюсюлмани в своите редици, но този закон е насочен и за да предпази българските мюсюлмани от това, което външни фактори се опитват да правят – да ги разделят и настройват спрямо останалото население", коментира воеводата.

Според Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, както е цялото наименование на закона за бурките, за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

За първо нарушение на забраната глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
5
 
! Отговори
439 преди 7 години
Откровено казано, не виждам какво общо имат тези обибулени хора с България и не смятам, че трябва да са български граждани.
113
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От толерантна,нация уважаваща всички етноси,някой се опитва да ни насъсква и превръща в пасмина от варвари.С бурки или без бурки животът ни си остава все същия.Това да ни е проблемът.
112
4
 
16
 
! Отговори
CitizenKane преди 7 години
След като забранихме бурките в сгради и места на институциите, нека да задължим *** и простаците да ходят с къси ***, по чехли и т.н. Едно време дори в банката се е влизало с костюм. Държавата е ОК, Родината е ОК, ама трябва да й се смени населението.... и НЕ, не с араби и ***!!
111
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на управляващите! Най-после някой да се опълчи на турчулята депутати.Само така ще сме независими от предателите на България.
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
135- Когато ОНЕЗИ избягаха, ние ОСТАНАХМЕ и с нашите заплати/ приходи и данъци плащахме и ТОГАВА, И СЕГА пенсиите на родителите на ОНЕЗИ в България! Така, че- ОНЕЗИ нямат право да си върят носовете и да тръбят в българският мейнстрийм, че ако не били парите за роднините им, България направо щяла да обяви държавен банкрут! НАГЛОСТ е да се говори така и висомерно, отгоре, на всички онези БЪЛГАРИ, които ПО СВОЙ ИЗБОР ОСТАНАХМЕ в България!
109
14
 
8
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
А хората които не виждат надежда и бягат в чужбина, как се отнасяте с тях, драги ми "патриоти"? Защо плюете по тях и със злоба съскате че миели *** и били предатели? Ной предадоха те, вас или Тиквата и всичките му предшественици, които кротко преклониха главица пред Запада и разпродадоха в де що видяха? Къде бяхте тогава бе "патриоти"?
108
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Според съпартиеца му Йордан Цонев забраната за носене на бурки не може да става със закон, а с наредби.""..............Йордан Цонев официално ли е приел исляма или ... той приема различни религии в зависимост от спецификата на търговската сделка.
107
2
 
4
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
продто модерните технократи превърнаха гражданите от една мощна сила с реално политическо влияние в една сбирщина от консуматори, която се джафка помежду си заради популистки идеи спуснати отгоре през медии, партии и т.н. Къде са организираните граждански общества които да се борят с несправедливите чорбаджии и неоколониалистите? То само с тупане в гърдите и хвалби не става !
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не иска да ти взима близалката робе. Живей си в своя виртуален свят и се изживявай като патриот и независим, ако това ти помага да се служиш на господарите ти по-лесно. Не им пречи на господарите на твоя свят.
105
7
 
6
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Тя вече е укопирана България от чужди финансови и геополотически интереси, това е неоколониализма за който мнозина "патриоти" изглежда са слепи. Я си помисли докато се тупаш по гърдите колко сивелик, дали Тиквеняка не си прави каквото си поиска заедно с корумпираната си клика? Тя войната вече се води, само че вместо да пукат пушки, текат богатствата на България и българите по посока Запад и родителите ни и дедите ни умират от глад и ровят по кофите. Не става от модерното общество истински патрио
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
129- 1. Аз не съм член на никоя българска или чужда политическа партия2. Родословмото ми дърво е съставено въз оснпова на архивни писмени документи и вписвания за венчание и раждане 3. Нямам намерение да вдигам революция, но ако се наложи, ще защитавам България с оръжие в ръка срещу ВСЕКИ нейн нападател, който иска да я окупира- руснаци, турци, мигранти или даже извънземни. Не разбирам защо искате да СМАЧКАТЕ най- нормалното самочувствие на българите? Защото не Ви изнася да го има, нали? :)
103
12
 
11
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Незнам за дядовците ни, ама знам че всички "патриоти" дето се биете в гърдите и се правите на големи родолюбци сте гола вода. Като сте големи патриоти, защо не де дигнете да ги изнесете от парламента тея платени мекерета? Само приказки по форумите колко сме велики, ама никой нищо не прави.
102
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аиша е една от жените на пророка ви. На 9 години е била. Педофили сте
101
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
126- Така сме ние- българите- ИМАМЕ родословно дърво, забито здраво в българската земя! Защо турците нямате родословно дърво, м?;) Дали не е защото НЕ СТЕ местното население на днешната територия на България?;) Знаеш ли, че Третата българска държава е възстановена на ЕТНИЧЕСКИ принцип- обхващала е българското землище на Блаканите, населено с над 90% хора от народността българи,м? Когато прадядовците ми -чорбаджии са участвали в българските националносвободителни движения, твоите къде са били,м?
100
2
 
2
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
От 180 години ли бе :)) Манталитета на първеню го имаш де :)
99
2
 
1
 
! Отговори
Радио Буркина Фасо преди 7 години
Идзвинети, бърките съ забранени, а бурките също, да? Будаля предварителну.
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
123- Хахаха- от над 180 ГОДИНИ моите деди са ГРАЖДАНИ:) Да не говорим, че съм НЕЗАВИСИМ човек- не завися от НИКОЯ партия и НИКОЯ ПАРТИЯ не може да ми накриви шапката:) Не всички сме продажни политически субекти, като теб:) НИКОЯ ПАРТИЯ НИЩО НЕ МИ Е ДАВАЛА- НИ ДАРОМ, НИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, НИТО В ЗАМЯНА ЗА БЪДЕЩА УСЛУГА:) Нищо не сте видял и не сте разбрал от българите!
97
7
 
1
 
! Отговори
Соломон каза преди 7 години
119- Роб си ТИ- аре-Селянино, живееш в свой вътрешен виртуален свят създаден с помощта на господарите ти с цел да те заблуди че си роб, който съществува единствено да служиш на господарите си. Ще се засели тази зема с амуджи защото господарите ти искат така и твоя милост може само да гледа и да се радва по форумот на събитието.
96
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да се забраняват само някакви бурки. Трябва нещо по-сериозно от това- например ограничаване на броя на джамиите, покръстване и т.н.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
119 - Впрочем- ти пишеш от Нойкьолн, нали?;) И си от турската диаспора в германия, нали?;) И нямаш роднини в България, нали?:) Но- много искаш да хапеш българите и се мислиш за голяма работа, нали , дюнерджи?:)