ДПС и ДОСТ рамо до рамо: Агитация – и на турски!

Двете партии поотделно са внесли еднакви предложения в НС
18 окт 2016 18:00,
127
ДПС и ДОСТ рамо до рамо: Агитация – и на турски!
Плакатът на турски език на Мустафа Чаушев Елхово от преди няколко години Снимка: архив Булфото

Агитацията на турски език по време на предизборната кампания се оказа една от обединяващите каузи между ДПС и ДОСТ. Двете враждуващи партии са внесли, макар и поотделно, едно и също предложение за промяна в Изборния кодекс - да се разреши агитацията на майчин език със съпроводен превод на български език.

Още по темата

Това е поредният път, в който ДПС и Местан настояват да говорят пред избирателите си на майчиния им език. Въпреки всичките им доводи, че това е препоръка на Европейския съд по правата на човека, нито едно мнозинство досега не е приело искането им.

След решението на управляващите да променят Изборния кодекс заради броя на секциите и квадратчето "Не подкрепям никого", различните партии отново вадят на дневен ред исканията си за промени в изборните правила. Само вчера в деловодството на парламента са внесени 7 законопроекта за промени.

Освен опита за прокарване на агитация на турски език, в повечето проекти се предлага и отпадане на въведеното вече задължително гласуване. Това а залегнало в проектите и на ДПС, и на ДОСТ, а също и на независимите депутати Георги Кадиев и на Велизар Енчев.  

"Гласуването е право, а не задължение", напомня в мотивите си Кадиев. Той допълва и че от друга страна задължени без наказания е популизъм.

В деловодството на парламента са и измененията, планирани от управляващите, с които те се надяват да потушат общественото недоволство срещу квадратчето "Не подкрепям никого", както и за броя на секциите.  

По отношение на тях Димитър Делчев и други депутати от РБ са внесли, че броят на секциите в държавите извън ЕС не трябва да надвишава 35 секции.  

Решението на въпроса с квадратчето в измененията, внесени от РБ и ГЕРБ е обяснено така: "За двата вида мажоритарни избори - тези за кметове и за президент и вицепрезидент в методиката за определяне на резултатите да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето "Не подкрепям никого".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Вие туркомани питайте Ердоган ще разреши ли на чуждите народности в Турция,които никак не са малко,да си кръщават децата със свои етнически имена вместо с турски. Ако това стане- тогава искайте от нас агитация на турски и турски имена за децата си! Ако не стане- снишете се да не ви застигне народния гняв!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Saschto v bg tv novinite sa na turski kakvo ima neka si govorat na turski v brd turzite na turski govorat i mn slab nemski sko vobschte govorat
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 100Ти ела и ми проговори на турски, пък да видя дали след това изобщо ще можеш да говориш!
89
0
 
0
 
! Отговори
до 102 преди 7 години
тогава сте били разделени на три ,живеели са в пещери кой е направил инфраструктурата кой е оземлили хората ,,тогава идвали много имигранти в бг а сега е обратното
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като бъркат българските турци с помаците ние почваме да бъркаме българите с българизираните/християнизирани роми(Дасикане Рома)
87
4
 
4
 
! Отговори
bulgar turku преди 7 години
Дори фамилното име на Чавушев е на турски , това е то българските турсци са османски турци и с нищо не трябва да се бъркат с асимилираните Помаци
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Су 34Не, Су 134 ! :)
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите ли, че ако Чернобегов или Конекрадев отидат в Кърджали и агитират на чист български(без турцизмите дори) ще спечелят дори и един глас от електората на ДПС или ДОСТ?
84
5
 
2
 
! Отговори
До Су 34 преди 7 години
Тя *** Су 24 ли се казваше:)
83
3
 
15
 
! Отговори
Нас преди 7 години
АЛООО. Парламента....знаете ли конституцията!? Или само Турската !?
82
3
 
0
 
! Отговори
До 102 преди 7 години
Не си прав ако не беше Китай нямаше да го има най продаваното и еффективно средство.
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То както естественния отбор ни е подкарал то скоро в България всички ще проговорим на ромски.
80
3
 
9
 
! Отговори
въпрос на приоритети преди 7 години
Турците се надумват, докато българите са Бай-х*йват...
79
5
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 7 години
Той човека като истински прабългарин живее в юрта. От де да знае разликата между таван и покрив.
78
3
 
10
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Баня във френския е навлязло много късно. Когато турците са се "баняли" французите са се мацали с пудри и парфюми за да скрият кирта и вонята от некъпаните си тела. Salle de bain се появяват доста по-късно във френските къщи. Вярно е, че и турската баня е правоприемник на римската. Също и сапунът.
77
0
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 7 години
База от македонски,сърбски о половин руски?
76
3
 
4
 
! Отговори
До 90 преди 7 години
Явно турският не е сред тях. Затова ти звучи грозно. По същия начин звучи българският за хора които не го владеят.
75
0
 
0
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Д87 баня може би идва от френски
74
2
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 7 години
Покрив и таван не са едно и също нещо.На турски покрив е чатъ а на руски е крыша.
73
2
 
5
 
! Отговори
Доган преди 7 години
След 10 години ще говоря с внуците си на английски глей са става шоуто на слави една английска италианска че и една народна песен