Теменужка Петкова защити Добрев и препрати към… Стойнев

Министърът е принципал на БЕХ, но не и на НЕК, обясни енергийната шефка
24 окт 2016 19:53,
26
Теменужка Петкова защити Добрев и препрати към… Стойнев
Снимка: архив "Булфото"

Действащият енергиен министър Теменужка Петкова защити предшественика си в първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев. По-рано той получи обвинение за умишлена безстопанственост около спирането на работата по АЕЦ "Белене".

Според Петкова по времето на Добрев не са били извършвани плащания към "Уорли Парсънс". Тя насочи вниманието към наследника на Добрев – енергийният министър на БСП Драгомир Стойнев, по чието време били извършени плащанията, съобщи bTV.

"Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ "Белене", той е такъв само на БЕХ", каза Петкова.

Още по темата
Тя представи и документи и факти с уточнението, че няма да прави изводи и оценки.

"През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал", обясни Петкова.

По думите й след решение на Министерски съвет се спира проектът АЕЦ "Белене".

"Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ "Белене". Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава", каза още Теменужка Петкова.

По-рано днес Делян Добрев подаде отказа си от депутатски имунитет и отрече всякаква вина. Той посочи, че се надява са бъдат открити истинските виновници за "далаверата на хилядолетието "Белене".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
www преди 7 години
Към всички долупишещи ***-*** от БСП: по времето на Добрев нито стотинка не е платена, по времето на Стойнев са извършени плащанията!!!! Ха сега кажете *** другари кой е виновен и кой не!
22
1
 
1
 
! Отговори
УУ.... преди 7 години
ТЕМЕНУЖКА ЛИ СИ ИЛИ МАГАРЕШКИ БОДИЛ,НО СИ ЕДНА НЕКОМПЕТЕНТНА ЛЪЖКИНЯ -ХЕМ НЕ СИ РАЗБИРАШ ОТ РАБОТАТА ХЕМ СЕ ПРАВИШ НА ЗНАЕЩА -АМИ ТО КОЙ МИНИСТЪР Е ЗНАЕЩ???????
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновен е този, който спря строежа и изгони инвеститорите на АЕЦ Белене, спря строежа на Южен поток. АЕЦ Белене беше заместваща мощност на спрените от Европа 4 блока на АЕЦ Козлодуй.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министрите на Герб са "само принципали", а министрите на БСПп са "цели принципали" на цялото БЕХ и са виновни. Герберска наглост и тъпотия.
19
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Добрев със сигурност е виновен. Само че изобщо не е единствен! В случая обаче прокуратурата както винаги преди избори изпълнява политически поръчки за натиск.Както например беше скалъпения случай "Костинброд"! Къде беше тя до сега за "гьола Белене"!?Изведнъж се съмосезира и "съвсем случайно" пак срещу избори!! Ще видите, като минат изборите всичките им обвинения ще отидат в забвение!До сега не е осъден и 1 за големите далавери ! За КТБ някой да е осъден до сега ?!
18
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Министърът не енергетиката е само принципал, но изпълнителният директор на БЕХ е писал до него, за да го пита какво трябва да се направи. А Делянчо не е отговорил нищо. Тяка че сега Делянчо - на съд, а после с раирана пижама. Не е само той виновен за провалянето на проекта, но все от някого трябва да се започне.
17
1
 
0
 
! Отговори
Хайде стига де! преди 7 години
социализмът се провали?!? Ти ли си бе, вАНКА кОСТОФ -ЦИГ.АНЕ.ТО?Ако социализмът сее провалил, то какво да кажем за капитализма? Три национални катастрофи преди 9 септември 1944 и нова след 1989 г.!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам на кой с какво му промиват мозъка но само едно ще Ви кажа:Ще сме единствената държава, която ще е платила към 4 000 000 000 лв. за централа, а на практика няма да има такава. Продължавайте да си го мерите на кой, колко..... За инфо на тази цена Румъния и Чехия вече имат действащи ядрени централи.
15
1
 
4
 
! Отговори
хаджи Генчо преди 7 години
тая крава от кравефермата на Герб много знае бе. Ще й дойде времето и на нея
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кой кръстопът са я прибрали тая?
13
2
 
11
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
ЗНАЧИ, ЕДИНИЯТ Е ИМАЛ, А ДРУГИЯТ - НЕ, да не ги е прехвърлил на Винету бе...бреееее, нещо ОглОпявям ...
12
3
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
AАббе, какви са тези туловиша, които ни Оправляват,,,
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗПОЛЕЗНА И НЕНУЖНА ТВАР
10
4
 
16
 
! Отговори
АМИ , ..ПРОСТО Е: преди 7 години
Д.ДОБРЕВ НЕ Е ПРИНЦИПАЛ НА НЕК!...НИТО МОЖЕ ДА ИЗДАВА ЗАПОВЕДИ , ФАКТУРИ И ПЛАЩАНИЯ ...НИТО ДА ГИ КОНТРОЛИРА!СТОЙНЕВ ---НИТО Е СПИРАЛ АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....НИТО МУ СЕ Е НАЛАГАЛО ДА ИМ ПЛАЩА!
9
5
 
17
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
Бе Цвете ли си Теменужка не ме интересува той че си е виновен виновен гледай и Ти след време да не ги последваш .Щом е седнал на креслото и разписалноси отговорност.Да вие сте идеалните и безгрешни както тази сутрин по НТ при Николаев БАЩАТА ЗАЯВИ че той не греши.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като наближат избори се занимават с простотии место да седнат да мислят за работа миналата година бяха токовете тая година е белене кои ли ви слуша простотиите от слободия
7
29
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво на Теменужка Петрова! Достоен министър, който се стреми към справедливост и търсене на истината, а не към евтин популизъм.Браво!
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ."Е как Стойнев, който накисваш, е имал правомощия, а Добрев е нямал? Нали и двамата са били на един и същи пост?
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, как не се сетих- виновни са Станишев, Орешарски, Царя, Костов... тоест всички преди и след ГЕРБ. Само ГЕРБ не са виновни за нищо, ангелчета.
4
1
 
23
 
! Отговори
ВИНОВЕН преди 7 години
Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил информиран, че продължават плащания по вече прекратен договор. Националната електрическа компания (НЕК) е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор