3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии

Какъв ще е стимулът за учениците с висок успех, питат Патриотите
170
3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии
Снимка: Архив, Булфото

Защо просветното министерство ще стимулира финансово деца, които не могат да си напишат името. Това е откровена дискриминация и нима социалното положение на много от децата, които не са роми, е по-добро от тяхното, че само те да получават стипендии?

Тези въпроси поставят депутатите от Патриотичния фронт като реакция на решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии от по 30 евро на месец за деца от ромски произход в 9-ти и 10-ти клас.

Още по темата

Според Патриотите недоволството на обществото срещу това месечните стипендии да обхващат 700 ромски деца с успех над 3.50, е напълно основателно.

Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Според нея сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, но от ПФ питат какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като "полуграмотността" ще бъде толерирана от МОН.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментират от ПФ.

Според депутатите важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на "ромските" стипендии и дали реално парите ще се ползват от учениците за книги, учебници, тетрадки.

"Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата", смятат Патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Значи за успех над 3,50 ще получат 60 МЕСЕЧНО, аз трябваше да имам успех над 5,50 за да получа 60лв. СРОЧНО...Че с какво те са по-специални от българските деца, да не са умствено изостанали. Дори ако тези пари са, за да подпомагат семействата да пращат децата на училище, пак не са оправдани. Не вярвям някой да откаже да дари учебници на ромски семействa. А сега освен парите за всяко родено дете семействата ще получават пари и за всяка 3-ка изкарана от тези деца... супер
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Б.Б явно много е закъсал за кадри ,след като държи като министър тази "куха лейка".....
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой мастит адвокат да заведе дело срещу Кунева в Страсбург за сеене на расизъм.
115
1
 
3
 
! Отговори
Bahur Aliev преди 7 години
Стипендиите се дават от Ромския образователен фонд, финансиран от Сорос (както и БХК)https://en.wikipedia.org/wiki/Roma_Education_Fund
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един БългаринНе си расист или нацист но подкрепяш двоен стандарт базиран на расова основа? И как точно въпроса с робство и присъствие е адекватен по темата?
113
0
 
11
 
! Отговори
void преди 7 години
Че не е справедливо - така е, спор няма. Обаче скъпи ми сънародници, при цялото ми уважение към всички ви - вземете направете нещо и вие по въпроса вместо само да плюем по форумите - и не да мъкнете тухли четворки или торби с цимент ами излезте и гласувайте на *ните избори - за който и да е, само да има бройка и *** гласове да не струват нищо на избори - така рано или късно никое управление няма да ги кътка в замяна на вота им.
112
0
 
17
 
! Отговори
Ще е справедливо,ако преди 7 години
Фондът бил в Букурещ, значи? Ромски бил?Ами тогава чакаме от него реципрочни действия!Десетилетия наред беше затормозявано възпроизводството на българите, защото парите се пренасочваха към ромите!Държавата спонсорираше техния мързел и възпроизводство.Хайде сега ромите да се отблагодарят и с парите от този фонд да отпускат допълнителни суми за платено майчинство на етническите българки, за допълнителни надбавки за етническите българчетата и за стипендии на всички българчета с успех над /3.50/
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокоЗапитай се откъде идват парите и на този прословут ромски фонд. Най-вероятно и те са от твоя, моя, нашия джоб!
110
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева и компания - на съд за умишлено култивиране на етноса-плевел!Ще направим добро на този етнос, само ако му спрем всички помощи и го накараме да работи принудително, за да изхранва себе си и безбройните си деца!Само по този път ще се очовечат!Извинявам се на свестните роми, това не се отнася за тях.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kuneva pramava da se maha saschto moskov islagate bai boiko sladura
108
0
 
9
 
! Отговори
bb преди 7 години
do koga she praviat genocit s balgarskia narod
107
2
 
13
 
! Отговори
Кристко преди 7 години
Давайте на ***/роми/пари, че те са вашето бъдеще! Те и ви избират само! Те и ще ви плащат данъци, нали? Заповядайте в Мангалия! Те и арабите /бежанци /не щат да са в тая кретенска страна, та българи ли!
106
1
 
40
 
! Отговори
az преди 7 години
Госпожи и господа управници, "благодаря" ви, че живея в една "прекрасна" държава. По цял ден ходя на работа, плащам данъци, а вечер като се прибера да си почина, слушам маанета безплатно, защото нашите братя роми по цял ден се веселят, въртят гюбеци и пият с парите от моите данъци. А, да имам едно дете, за което не получавам детски, но същите тези роми имат 10 ,на които пак аз плащам детските. Следователно аз работя за да издържам ромите, а те с веселбите си ми пречат дори да си почивам!
105
22
 
3
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
Патриоти друг път. По-скоро нацисти. Аз не съм расист или нацист и не смятам да подценявам ромите, но за тях достигане до 9-ти, 10-ти клас си е постижение, така че тези роми в 9-ти, 10-ти клас трябва да бъдат поощрявани. Защо не пишат "патриотите" как Европа ни осквернява историята като пише за османско "присъствие" от чуждестранни учени и историци. А историята на която учат децата от вече повече от 5 години е такава. Писана от европейци. РОБСТВО, не присъствие. И нека се каже нещо против това.
104
1
 
10
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Не мога да разбера каква е тая политика, зорлем да се правиш на ***, на живеещ сам, на беден, крадлив, ***. Защото само ако си такъв държавата ще ти даде жилище, стипендия и ще се чуди как да ти го оближе за да склониш примерно да се мръднеш до училище да си изядеш баничката.Е така, точно така в Корея, Япония САЩ, Европа възпитават бъдещите инженери в Apple, Samsung, Toyota. А ние възпитаваме електорат на територията.
103
0
 
7
 
! Отговори
До 106 преди 7 години
Това,което имаме в момента не е демокрация,защото същите комунисти ни управляват,но с други имена.И пак имаше и грабежи, и изнасилени баби,но имаше цензура на медиите и не се пишеше за всеки,който се е спънал в парка.И да,може да е имало закони и за тях по това време,но я се поинтересувай колко се плащаше тогава на българи за бране на тютюн и колко на роми/турци? Защото последните взимаха повече поне за това...
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До въпрос---НаТ 50 %.
101
1
 
14
 
! Отговори
Порочно преди 7 години
Това е много порочно. Трябва да се плаща допълнително на учители и психолози, които да се занимават с тези деца в извънкласни форми, а не да се дават стипендии. Тези деца трябва да бъдат ангажирани 8 часа в училище.
100
1
 
30
 
! Отговори
ай стига бре ? преди 7 години
За какви роми се говори , нали ''уШ'' , ВСИЧКИ В Бг-ГЕТОТО СА БЪЛГАРИ ???ЗАЩО СЕ ДЕЛИМ НА РОМИ И БЪЛГАРИ , АКО ЩЕ СЕ ДЕЛИМ , ТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМ СЕ ВЪРНАТ ПРЕДИШНИТЕ ИМЕНА НА РОМИТЕ , ИЛИ КОГАТО ИМАТ ИНТЕРЕС ,.....СА РОМИ , КОГАТО ИМАТ ДРУГ ИНТЕРЕС ,....СА БЪЛГАРИ ?Законите само за едни ли са , ЗА РОМИТЕ ПРАВАТА , А ЗА БЪЛГАРИТЕ ,.....ЗАДЪЛЖЕНИЯ И УНИЖЕНИЯ ?
99
1
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Колко % ще вземат Бг-политиците-''консултанти''?