3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии

Какъв ще е стимулът за учениците с висок успех, питат Патриотите
170
3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии
Снимка: Архив, Булфото

Защо просветното министерство ще стимулира финансово деца, които не могат да си напишат името. Това е откровена дискриминация и нима социалното положение на много от децата, които не са роми, е по-добро от тяхното, че само те да получават стипендии?

Тези въпроси поставят депутатите от Патриотичния фронт като реакция на решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии от по 30 евро на месец за деца от ромски произход в 9-ти и 10-ти клас.

Още по темата

Според Патриотите недоволството на обществото срещу това месечните стипендии да обхващат 700 ромски деца с успех над 3.50, е напълно основателно.

Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Според нея сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, но от ПФ питат какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като "полуграмотността" ще бъде толерирана от МОН.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментират от ПФ.

Според депутатите важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на "ромските" стипендии и дали реално парите ще се ползват от учениците за книги, учебници, тетрадки.

"Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата", смятат Патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, какво се учудвате. Сякаш не знаете на кого е човек Кунева и че е в най-близка връзка с БХК, където е пълно с псевдобългари. Каквото и кажат, това прави. Аз не знам дали тази женица освен да плямпа по телевизиите, дали може да си върже обувките сама. Ама сигурно обувките и са без връзки, за по-лесно.
37
0
 
18
 
! Отговори
българка преди 7 години
Ами да се напънат ромските деца да учат и като изкарат успех над 5.50, нека си вземат стипендия колкото и българчетата. Другото е просто абсурд
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един семестър в университета имах 5,49 и не ми стигна за стипендия за отличен успех. Толкова е просто, трябвало е да стана ром.
35
0
 
13
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 7 години
Какъвто ЩЕ е народа с успех 3.50 , то такива ще са ни и управниците , със същият успех .
34
0
 
23
 
! Отговори
11 преди 7 години
Отдавна е ясно, че държавата се грижи само за печките
33
1
 
17
 
! Отговори
поПИТВАНЕ преди 7 години
Има ли шанса , Кунева да вземе стипендия , с успеха си от СРЕДЕН 2.55 ?
32
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева, това което лансираш е поредно доказателство за дискриминация на българите в България. Четете Конституцията, госпожо!
31
0
 
19
 
! Отговори
Германец и французин преди 7 години
До Да на Цецка Цачева !Това ПЛЕМЕ НЕ ИСКА да се интегрира .
30
0
 
13
 
! Отговори
въсил хасеноф преди 7 години
Ади ди хафтеее, срам не ме е нямам и 38 годин , ще отивам на стипендия да вземам училище
29
0
 
22
 
! Отговори
ТАША.И , НА РОЯЦИ преди 7 години
Таша-ЦИ , на роя-ЦИ .Много е '' висок '' успеха , 3.50 ?Не може ли , да е поне 2.50 ?ЕГАТИ ОБРАЗОВАНИЕТО , ЕГАИ ПРОСТОТИЯТА ,... ТОВА ЛИ ЗАСЛУЖИХМЕ ?ДОКТОРИ , С УСПЕХ СРЕДЕН 3 , ДА ТЕ ''ЛЕКУВАТ'' ?НО, и без това управниците ни са с такива дипломи .
28
38
 
3
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
Хора, недейте да бъдете толкова тясно скроени. Добре е да се подпомогнат ромските ***, и те да живеят по-добре и да могат да учат като нашите деца. Всички да живеем заедно и да има повече заедност. Отделно, както се каза парите са от фондация, държавата дава по-малко от половината за стипендиите. Така че това не е никаква дискриминация, а е просто част от националната ни политика на ромското включване, която е в действие вече много години и всички сме решили заедно да е така.
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева еподлога на Джордж Сорос!
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до кога ще ги търпим тия неадекватни управляващи , и питам аз как кунева успя пак да се намърда във властта , тя е за бесилото не за министър
25
0
 
18
 
! Отговори
Забравников преди 7 години
Стигнало римлянче до 9-ти,10-ти клас-това е чудо и трябва да се поощри.Забравяме,че при Човека от народа се "поощряваха" римляни и турци при прием за висше образование(а нима разлика в бала за момчета и момичета не е дискриминация?).Същите тези турци,приети с преференции избягаха в Турция и станаха стълба на икономиката и-учители, лекари,адвокати,инженери.Драги Патриоти,въпреки че скоро ще ви одобря,помислете над написаното.700*60 лв.=? месечно-смешно!Тъжно е,че за другите не е по 100 лв.
24
0
 
5
 
! Отговори
kurec преди 7 години
До АнонименПък то отдавна цвета е един-зелен...всичко друго е сълза и смях...
23
0
 
22
 
! Отговори
ива димитрова преди 7 години
За първи път съм ЗА "патриотите".Еми затова са там тези депутати да си отварят устата когато хората не са съгласни и има очебийни простотии.
22
0
 
46
 
! Отговори
az преди 7 години
Ромите освен пари за алкохол, цигари и празненства, за друго не дават. Познайте тези "стипендии" за какво ще бъдат използвани! Значи аз мога да таботя на две места, за да мога да изкарам пари за две висши образования.Цял живот да плащам данъци. Да отгледам само едно дете, защото социалното ми положение не позволява повече. 30 години да изплащам ипотечен кредит. А те какво правят- въртят кючеци и пият по цял ден. Живеят в незаконни бараки, не плащат ток, вода, данъци. Кой е дискриминирания?
21
1
 
32
 
! Отговори
bzzzzz преди 7 години
Идват избори, но вече хранят само циганит*е, за журналистите няма.
20
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ СА СРЕЩУ БСП ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ПОНАСЯТ КОМУНИСТИТЕ
19
0
 
35
 
! Отговори
9 преди 7 години
Няма да останат служители за сметопочистващите фирми с толкова "отличници"