Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Унгария

Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години
52
Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Унгария
Снимка: Прессекретариат на президента

България и Унгария имат общи исторически корени и са свързани от дълбоко приятелство от повече от 1000 години. Двата народа са обединени и от общата си борба срещу комунизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Будапеща, на която беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария, "Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи".

Българският държавен глава получи висшето отличие за заслугите си за развитието на българо-унгарските отношения, както и за приноса си за утвърждаването на стабилността в региона и насърчаване на европейското сътрудничество.

Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години, уточниха от прессекретариата на държавния глава.
 
"Унгария е истински приятел на България“, подчерта още президентът Плевнелиев и отбеляза грижата и подкрепата, които унгарската държава е оказала на хилядите български градинари в началото на ХХ век, както и на днешната българската общност в страната за съхраняването на нейната културна идентичност и традиции.

Росен Плевнелиев открои и активния политически диалог между двете държави в рамките на ЕС и НАТО, както и осъществените посещения на най-високо равнище у нас през 2016 г. на президента Янош Адер и от министър-председателя Виктор Орбан.
 
"Президентът Росен Плевнелиев е голям приятел на Унгария и направи много за българо-унгарските отношения. През изминалите 1000 години сме възприемали по този начин и приятелския български народ", посочи по време на на церемонията министър-председателят Виктор Орбан.

Унгарският премиер подчерта, че независимо от трудностите, през които са преминавали българите в своята история, народът ни винаги е успявал да се изправи отново.

По време на церемонията Виктор Орбан изтъкна и личния принос на Росен Плевнелиев за преодоляване на политическата нестабилност в България през последните години и за интеграцията на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си го закачи при рогата!
27
2
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Най-добри оценки за събитията дават родените поне 20 години след като са се случили!!
26
2
 
0
 
! Отговори
ас преди 7 години
не знам ама физиономията на Орбан е повече от красноречива
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофилите отново в разкрачена поза. "Любимият" им Орбан, награждава Плевнелиев! За кой ли път ви съжалявам. Сега инструкциите са за омаловажаване.
24
3
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
И тия така си раздават държавните отличия , почти като при нас!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев заслужава Нобелова награда за това 4е бъркаше на рашките в задниците .Истински българин .
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е станало кой знае какво в Чехословакия 1968 ***. Само воят в голям. Приятел на баща ми е бил там с армията ни. Просто са били там въоръжени, стреляло се е малко в Прага, без жертви. Чехите са били обидени от отношението към тях от братски армии, това е всичко.Тях Парижките размирици през 1968 *** ги подведоха, едни пробритански фракции искаха да свалят де Гол, и размириците ги пренесли и в Чехия, това ти е Пражката пролет. И СССР що да го позволи? Да не говорим, че де Гол беше приятел.
21
2
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
На унгарска територия са загинали хиляди българи в бой срещу хитлеровите войски.Знае се как и защо нашите войници са гинали там и какво получава България в отплата. Осем /8/ години преди да се роди Р.П., бяхме готови да окажем съдействие на СССР в Унгария. Също както го направихме през 1968 в Чехословакия.НЯКОЙ НАГРАДИ СЕ ДАВАТ КАТО ПОДИГРАВКА ! Човек е хубаво да се усеща. Но той в случая няма вина. Ама там няма мърдане............
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приносът не е на Плевнелиев. Приносът е на Иво Прокопиев - неговият началник (и на ББ).
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ОБИКАЛЯ ВСИЧКИ СТОЛИЦИ, ЗА ДА МУ ДАВАТ КРАСИВИТЕ ТЕНЕКИЙКИ.Като го гледам, няма да умре гладен. Става за реклама на акцията "цастливи прасета".
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям Кръст (Праз)!Тоя "Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи" е аналог на нашия орден "Стара планина", дето се раздава на кило. :)Тръгнал да се хвали наш Роско.
17
8
 
6
 
! Отговори
опек преди 7 години
K'во прави тоя шут при маждарите? И кога е отишъл? Прави си последни екскурзийки че това ще му остане. То Орбан е милион пъти по-голям политик от Плевнелиев и всички политици в целия ЕС взети заедно.
16
5
 
3
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Явно за да си добър президент в очите на недоразуменията по-доло, трябва да обслужваш всякакви западни интереси, но не и тези на собствената си страна.
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-честния политик и президент на България. Нашата държава пълна с *** русофили не го заслужава.
14
9
 
12
 
! Отговори
ined преди 7 години
Явно не само ние раздаваме ордени на всеки *** и пульо минал през България
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте само генерала като стане президент!Няма да има отличие , което да не е получил от руските си господари.А за останалите , екскурзии до Сибир с престой за неопределено време-безплатно. Кой ти го дава ?
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двама клоуни.
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан преди да започне церемонията по награждаването е ударил една голяма кайсиева ракия да издържи до края без да повърне.
10
24
 
14
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Най-добрият Български политик за последните 70 години.!
9
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо5 Росен Плевнеиев е най-успешният президент в най-новата история на България.Канен от всички развити страни,за радлика от Първанов.Той е демократ,евроатлантик,патриот,скромен,образован знаещ основните езици,които се говорят в света на политиката и бизнеса,дипломат.Още искаш ли,всичко това,което не бе Гоце-доносникът и кандидат-президентът Радев-генералът русофил от БСП.