Плевнелиев до КС: Мога ли сам да насроча предсрочен вот!

Иска да се избегне противоречивото тълкуване на Конституцията
173
Плевнелиев до КС: Мога ли сам да насроча предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

Той се обръща към Конституционния съд, за да се избегне противоречивото тълкуване на Конституцията и да се предотврати вакуум в конституционната система.
 
Основният закон предвижда възможност в чл. 99, ал. 7, при която депутатите в действащо Народно събрание не могат да постигнат съгласие да формират правителство. Когато трите опита някоя от парламентарните групи да състави правителство са неуспешни и това се случва в последните три месеца от мандата на действащия президент, тогава държавният глава съставя служебно правителство, но не разпуска парламента.
 
Съществуват различни мнения в общественото пространство и в правната литература по отношение на продължението на процедурата по смисъла на чл. 99, ал. 7 от Конституцията.

Първата теза е, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство.

Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KIKO, щото ти си я чел сигурно. Само ***-ак може да прави собствени тълкования
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105кой управлява големите капитали в РБ??? "Бивши" комунисти и децата им...проблема на България не е от 1989 а от 1944г. след геноцида извършен от 5000 партизанина. Дори на Нюрнбергския процес не са осъдени на смърт толкова хора, колкото от отечествения фронт...и след като в лошия запад е толкова лошо, защо всички червени дечица се обучават там...защо не ги пращате в мадър ръша???
77
1
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 7 години
До KIKOТо понеже ти си я чел!
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде се мъчат да ни внушат за "лошата" Русия и "добрия" Запад. Явно народа все още се вързва на подобни глупости. Откакто сме с "добрия" Запад, единственото положително нещо, което се е случило е да пътуваме свободно в Европа. Само, че не толкова положително за нас, защото се обезлюди нацията. Всичко останало е назад. Ликвидираха промишленост, икономика, здравеопазване, образование, спорт, авиация, армия, култура, селско стопанство и т. н. Унищожиха ни, като народ и държава.
75
2
 
7
 
! Отговори
Типично Капитализъм преди 7 години
КРАДАТ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
74
1
 
12
 
! Отговори
дири преди 7 години
На Плевенлиев вече му е забавно, че се маха от цирка.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНО Е ВТОРАТА ХИПОТЕЗА!!!!ЧАС ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА ИМА НОВИ ИЗБОРИ ЗА ДА СЕ МАХНАТ ТЕЗИ КОИТО ФАЛИРАХА КТБ А ИМЕННО ДПС И ГЕРБ !!! АБВ СЛУЖАТ НА ГЕРБ СЪЩО!!
72
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маргарита Попова отдавна се е отдръпнала от този ухиления. Жената я е срам и съжалява, че се е съгласила да бъде редом до този мекия.
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близнашки каза: Черно на бяло пише - не може! Вицето му на този е юрист. Явно и той я е подкарал на "Аз..., Аз..., Аз...
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 90Кой ще управлява между БСП и ГЕРБ? Ти явно не разбра какъв хитър ход направи Тиквата с Цачева? Нарочно я издигна за да може да има повод да си подаде оставката и на предсрочните избори да се коалира именно с БСП за да има стабилно мнозинство, а не както е сега...
69
1
 
2
 
! Отговори
matao преди 7 години
За тълкуване: справка Конституция на Република България - чл. 99.
68
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей ще насрочиш и някой дали ще иска ти да си му президент. Сега конституцията ти е виновна на калпава ракета космоса и крив.
67
17
 
8
 
! Отговори
До 8 96-тия преди 7 години
Ти шизофрения ли имаш или друга болест...От твоя коментар нищо не се разбира или това ти е нивото на образование.....типично за кремълските "активисти"
66
38
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любопитно ми е само как руските служби успяха да омаскарят един от най-достойните ни президенти. Съжалявам, че г-н Плевнелиев не се кандидатира отново...щях да гласувам за него....А вместо това...за президент имаме това недоразумение радев, генералчето на мишката от кремъл.....
65
6
 
11
 
! Отговори
8 преди 7 години
До 91 мн си гаден остави русия на мира какво искате от русия бг една прашинка какво може да направи за голяма русия нищо бг бедна държава и това
64
9
 
24
 
! Отговори
KIKO преди 7 години
"Той се обръща към Конституционния съд, за да се избегне противоречивото тълкуване на Конституцията..." На бас, че никога не я е чел!
63
8
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Анонимен"Странжа,кажи как си намери работа като *** към партия"...Ако си чел история... - ще си наясно, че един родолюбец и хъш никога не се продава... - независимо от цената...
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко предатела!
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я трвиса колко се е олигавил от кеф че ще пъшка под черен емигрант.
60
1
 
3
 
! Отговори
хипи преди 7 години
До ЛицемериТогава беше забранено ся мой да слушаш квот ти е кеф. Ето аз съм набримчил "Костенурка" кючек....