РБ ще застане зад Бюджет 2017, ако не е популистки

Отговорността да е на новото мнозинство, смята Румен Христов
Обновена: 14 ное 2016 21:33 | 14 ное 2016 21:07, Александър Попов
5
РБ ще застане зад Бюджет 2017, ако не е популистки
Кадър: Bulgaria ON AIR

Вероятно няма да се работи лесно в оставащите месеци до разпускането на парламента, но това не е фатално. Такова мнение сподели народният представител от Реформаторския блок Румен Христов в предаването ПрезиДЕН 2016 по Bulgaria ON AIR.

Според него забавянето на приемането на бюджета за догодина не е кризисна ситуация. Той обаче предупреди, че сега отговорността по приемането на законопроекта е на новото неформално мнозинство, което евентуално ще се оформи около БСП.

Христов определи разцеплението в редиците на РБ и конркетно различията на формацията с лидера на ДСБ Радан Кънев като "не фундаментални, а по-скоро тактически" и отново се върна на темата за бюджета:

"Ние, мнозинството, бяхме много остро атакувани от БСП за този бюджет и изведнъж този бюджет, който беше направен на пух и прах сега трябва да бъде приет. Казвам още отсега, че РБ ще постъпи държавнически, ще го подркепи, но при положение, че той не бъде променян популистки. Ще имат подкрепа при положение, че приоритетите в този бюджет се запазят", коментира Христов.

РБ не застава зад предложението от референдума държавните субсидии за партиите да са от 1 лев. на действителен глас и по думите на Христов подобно искане е популистко:

"Не защото искаме да има 240 депутати и ние като по-малка политическа формация да успеем да влезем вътре. Каегорично не. Парламентът работи с 20 комисии. Представете си, ако има 120 народни представители, комисиите ще станат по 8-10 души, но когато отсъстват двама - трима и имаш кворум, ти можеш да вземаш решения с двама-трима души", поясни той,

В дискусията участва и Явор Хайтов от "Земеделски народен съюз", които пък са в недоумение от решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка след президентския вот в неделя:

"Дълбоко в себе си все още търсим отговор защо така обидено реагира министър-председателят. Подава оставка, бързо се внасят едни законопроекти, които политическа партия ГЕРБ бяха против първоначално, когато се говореше за тях. Аз се притеснявам, че те са на ръба на популизма и едва ли е в полза на демокрацията. Говоря за тази бърза смяна на мнението по отношение на референдума", отбеляза Хайтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седераските лакеи на Мутрата - назначените за министърчета Москов и Лукарски го издухаха сух под вода да не се вдига прах.
3
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За едни агнешки главички реформаторите чудеса правят!
2
0
 
10
 
! Отговори
Кунева преди 7 години
Аз ще оформя новото мнозинство и няма да е популистки :) На РБ чавка му е изпила мозъка.
1
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Кой?