Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!

Горанов: Има риск за публичните финанси за години напред!
145
Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!
Снимка: Булфото, архив

Макар че премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета, ГЕРБ не оттегли проекта на бюджет за следващата година, който подготви и днес парламентарните комисии ще обсъдят.

Още по темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Същевременно той изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания.

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. Според него обаче популизма не е феномен само за България.

"В цяла Европа има една илюзия, че хората могат да харчат повече отколкото изкарват. Вероятно ще трябва се мине и през това", посочи Горанов. Той смята, че политиците не бива да казват на хората това, което те искат да чуят, а това, което е правилно.

"Популизмът е това, което хората искат да чуят, ако утре се зададе въпросът: "Искате ли да плащате данъци?",  знаете какъв ще е отговорът", настоя финансовият министър.

Владислав Горанов призна, че явно ГЕРБ има доста грешки пред избирателите, които са довели до загубата на Цецка Цачева на президентския вот.

"Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията", коментира той и допълни, че ГЕРБ вече от десет години е във властта и вероятно има и някакво изхабяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ВИЕ С ПО ДВА СТОМАХА ЛИ СТЕ БЕ ,САМО В ПАЛАТИ ЛИ ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ? ВИЕ ВЛАСТВАЩИТЕ ИСКАТЕ ПО ЗА ЕДИН МАНДАТ ДА СЕ НАГУЩИТЕ , ДА СИ ПОСТРОИТЕ ПАЛАТ КАТО ТОЗИ ДЕТО ТИ СИ СТРОИШ А ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ДА РАБОТЯТ ПО ЗА 500 ЛЕВА ,МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ НИ ДА УМИРАТ ОТ ГЛАД ....ЩО ЗА НЕНАСИТНИ АКУЛИ СТЕ ВИЕ ВЛАСТВАЩИТЕ ,НАИСТИНА НАРОДА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ТОЯГИТЕ ДОКАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПОВРЪЩАТЕ ПАЧКИ.....КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СДОБИЕ С ПО-НОРМАЛНИ ВЛАСТВАЩИ БОЖЕ ?
88
3
 
26
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Не искам България да харчи повече, отколкото е изработила. ИСКАМ Горанов да остане с 300 лева заплата за 3 месеца и тогава ще намери парите, които са нужни на българите за достоен живот. След като той получава хиляди, няма никога да повярва на бедните.
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте се оправдавали,8 години сте на власт,само милиардни заеми теглите,за които никой не ви държи сметка.Дано дойде и за това време,та мишите дупки да се запълнят.
86
11
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
На вярно сгреши се с плоския данък но има възможност да се отстран защото с данъци само хазна не се пълни и от това имат полза олигарси и богаташи защото плащат наравно с бедняка .При подоходното ще е по друго и трябва да се въведе.
85
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горанов, ти харчиш повече отколкото изкарваш , заслужаваш , а не работещите бедни. Шивачи, строители , туристическия бранш , хранително вкусовата промишленост. ... Пенсионерите с несправедливо малки пенсии, майките с мижавите обезщетения. .. Борисов, обичай си акъла !
84
5
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
А другарят Горанов излезе преди време с идея да се облагат с дод и пенциите.При 300 лв-30 за боколинките,да са живи и здрави!
83
7
 
10
 
! Отговори
тиририрам преди 7 години
плоският данък го въведоха плоските другари, после обещаха, че при Орешарски ще го махнат, грешка било, ама като дойде време обясниха, че засега не могат да си го махнат. обаче това няма никакво значение, както сега пенсиите и електоралните единици гласуваха мажоритарно за Радев/Йотова излизане от НАТО и ЕС, в които ни записаха другарят Първанов и другарят Станишев, тъй ще хвъргат в урната и за 1000 лева пенсия в светлото офшорно бъдеще.
82
17
 
17
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Целта на референдума вече е очевидна, или ще стане ясна за всички , още на първото си приложение- следващите избори и тогава няма връщане назад и партиите в България занапред ще са само две! Това е скритата цел на оставката на ГЕРБ Затова хитреците от ГЕРБ се хилеха, на павостоящата пресконференция след балотажа Става ясно- за пореден път са излъгани всички, даже и инициаторите на референдума. А вие как мислите?! Мишките се втурнаха вкупом към сиренцето- мажоритарни личности илюзия .
81
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махайте борда и вдигайте пенсиите бе!
80
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом всеки сам ще се оправя,защо трябва да храним правителство,което нищо не произвежда,а само пречи на производството.Един представител на държавата е достатъчен.
79
4
 
28
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Другарю Горанов, престани да насъскваш хората един срещу друг!
78
1
 
9
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
Първо, не съм на власт. Второ, не аз се оплаквам от плоския данък, а двуличниците, които са го приели в парламента! Жив и здрав!
77
0
 
8
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
Не съм баба - объркал си рейса..... Знам го от много учене и четене.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно когато поискаме да ви намалим драстично заплатите - значи това е ПОПУЛИЗЪМ .
75
0
 
5
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 години
До Дедка ти с кои клас си?
74
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Девиза на трола:плювай по комунистите и червените и после *** да си вземеш надницата.Ама че комунисти са цялото Герб за това нихто дума.
73
4
 
22
 
! Отговори
До 75 преди 7 години
Много ви бива да казвате кой е умен и кой глучав. Само за работа не ставате.Всички държави, които се развиват дпбре и хората живеят добре имат правителства , които да управляват икономиката и финансите на държавата, така че бизнесът да не се убива с данъци и всякакви пречки. И Франция и Белгия и Унгария, и Естония. Само тук данъците и законите са такива, че ни задушават и нямаме малък и среден бизнес. Щото покрай Герб умре!7
72
1
 
15
 
! Отговори
Анониме преди 7 години
До АнонименЗа да развиваш каквото и да е тръбват мъни и крило от властващите.Демек да им се отчиташ както подобава..За да имаш мъни,трябва да откраднеш,а не всеки го може.Изключвам ай ти специалистите,които може и да не зависят от държавата.
71
30
 
15
 
! Отговори
Пророк преди 7 години
Много *** народ, много ***. Много. Не можеш да ядеш нещо, което не си произвел. Не можеш. Само гнусна, долна, извратена, дяволска идеология като комунизма, замъглява съзнанието на хората, че може да има охолен живот при мързел, ленност и посредственост. Само вярата в Христос може да променни коренно една нация.
70
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дворецът на Витоша край Ярема вече построи ли го с министерската си заплата? Ех,Цацаров,ех,душко.....