Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!

Горанов: Има риск за публичните финанси за години напред!
145
Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!
Снимка: Булфото, архив

Макар че премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета, ГЕРБ не оттегли проекта на бюджет за следващата година, който подготви и днес парламентарните комисии ще обсъдят.

Още по темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Същевременно той изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания.

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. Според него обаче популизма не е феномен само за България.

"В цяла Европа има една илюзия, че хората могат да харчат повече отколкото изкарват. Вероятно ще трябва се мине и през това", посочи Горанов. Той смята, че политиците не бива да казват на хората това, което те искат да чуят, а това, което е правилно.

"Популизмът е това, което хората искат да чуят, ако утре се зададе въпросът: "Искате ли да плащате данъци?",  знаете какъв ще е отговорът", настоя финансовият министър.

Владислав Горанов призна, че явно ГЕРБ има доста грешки пред избирателите, които са довели до загубата на Цецка Цачева на президентския вот.

"Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията", коментира той и допълни, че ГЕРБ вече от десет години е във властта и вероятно има и някакво изхабяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посещавал съм. И банички съм ял, но не на цената на която баничаря иска да ми ги продаде, а на тази на която пазара е определил, че може да ги продава.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 128:А ти си явно самоук, не си посещавал детска градина,училище,университет!!
127
0
 
0
 
! Отговори
128 преди 7 години
До 134Още едно пояснение. Изкарал си го, че ако се махнеш, няма кой да учи децата и те ще порастнат прости. Ако това беше вярно нямаше ти да си единствения пророк стигнал до това прозрение. Респективно заплатите на детските учители щяха да нарастнат пропорционално на повишената нужда от тях. Дефицит на детски учители няма, което определя и заплащането им.Като си такъв самарянин ходи работи за десетки хиляди с високата ти квалификация,а доброволно работи като детски учител.Или нямаш такава?
126
0
 
0
 
! Отговори
128 преди 7 години
До Анонимен 134 и 133Проумей, че така работи икономиката. Заплатата ти е 510 лева защото хората са склонни да плащат толкова за услугите ти. Няма закон фиксиращ възнаграждението ти, толкова стува трудът ти. Търсене и предлагане. Като не ти харесва, сменяй професията. До инженера с 500 лева заплата - ходи в частния сектор. Или там не е държавна хранилка, има лична отговорност, а не колективна, изискват се реални умения и резултати, а това не те устройва? Имам роднини като теб.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 128:Много сте умен ,ама май не чак толкова.Аз като съм детски учител и чистото ми възнаграждение възлиза на 510 лева,и аз ли да си хващам пътя или да сменя работата?Щото ако не сме ние, последните желаещи да работят в детските градини,кой,вие ли ще си замъкнете *** да носите отговорност за живота и възпитанието на 30 деца,всеки ден?Ей такива врели-некипели ми бъркат в нервите,а и на всички колеги.А съм само на 32!
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 128 - не е реално трудът н на един високообразован инжинер в държавния сектор да струва 400-500 лева, а инжинер в частния който е минал през много по-малок сито да взима по 2000-3000 лев, само защото е частник и може да си го позволи.Задължително унифициране на заплатите за частния и държавния сектор.
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тоя гледа към господ
122
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не пипайте плоския данък хората които дават имот под наем няма да плащат данъкако го увеличите така че много внимателно с данъците а един наем храни няколкобезработни и студенти
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не направят следното, първата година вдигнете бюджетните заплати с 10%, следващата година заложете и вдигане на пенсиите с 10%. Така през първата година ще имате набрани постъпления от обложените по високи бюджетни заплати. Това 10% увеличение, ако го бяха продължили от времето на Станишев, сега заплатите и пенсиите щяха да са къде по нормални, но грабливите започнаха единствено да грабят. Първия кабинет омете къде имаше скатан някой лев, второто се зае ударно да тегли заеми.
120
0
 
6
 
! Отговори
Зари преди 7 години
Инфлациите изядоха на родителите ни пенсиите. Властта нехае. Здравната помощ не е безплатна. Горивата не са по кесията им. Ток и вода с високи цени. Хората, които създаваха държавата, бяха изоставени позорно на мизерия. Не може 300 лв. пенсия, но може само минималната заплата да расте. Може да се хрантутят какви ли не нарушители по границите ни, велможи да си определят заплати и нехаят за децата ни. Къде са детските градини. Алчни чиновници разпродадоха граденото от тези ненужни вече хора. Мъка
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички мрънкачи с 500 лв заплата. Мислите че като се премахне плоският данък ще накажете депутатите ли? Данък от заплатите на 240 човека ли ще оправят бюджета? Ще накажете хиляди образовани хора, решили да останат в България вместо да емигрират. Ще стимулирате сивата икономика. Като не сте доволни че взимате 500 лева заплата, и това ви е най-голямата болка сменете си професията. Получавате толкова колкото струва трудът ви и никой не ви е виновен за това. Демокрация е.Терминал 2 е също отворен
118
2
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
До китаецНеоблагането на минималния доход може да се прави само от солидарност, а не заради липса на справедливост. И въпреки това има далеч по подходящи начини за подпомагане на крайно нуждаещите.
117
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Плоският данък очевидно не работи в България. Демек не даниците са причината да няма кой знае какви инвестиции в Бг.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До..." това не е вярно"?!..., но е истина Дори повече от половоната отпуснати пенсии за прослужено време и възраст е на минимална пенсия от 150 лева.
115
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не пипайте плоския данък
114
2
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До пенсионерАло, пенцийо,недай си Боже червените перуки верно да почнат да го изповядват - ще има да се пулите като избегат инвеститорите, след тях кадърните и останете сами с олигарсите, мангуститe, умните и красивите на чужда издръжка! Е да, ти ще си разчиташ на грохналата мама да пере немски диpници до Второ пришествие...
113
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toja goranov da ne laje 4e nama pari sa pensii da bolni deza a sa pomaka vejdi raschidov ima vse 2 mil ot *** s lihva 13% li pri jivkov agent bkp kakto i debelua bojidar dimitrov agenta komunjahi no boiko gi oredi kakto i drugarite mu ot gerb a te go islojiha savetnizite na bb loscho ka4estvo hora agresivni arogantni skandaljii i mn lajlivi a boiko sam nuschto ne moje da promeni toi sluscha loschite saveti na horata v gerb i tn saedinenieto pravi silata boiko
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиква с лазещи ластаритъй високо се издигна,че овошки изпревари до върха на бор достигна.Самохвалка и надменна,тя прегърна здраво клонаи доволна, възхитена,дигна взор към небосклона.Почна да се смее бора,изруга я, вежди свъси,но възвишен, заговорис думи праведни и къси: Твойта слава кратко трае!Щом завее зимен вятър,осланена, то се знае,ти ще рухнеш на земята.
111
3
 
12
 
! Отговори
китаец преди 7 години
Интересно как всичко, което е добро за населението е (популизъм), а което е добро за политиците е (правия път). Разни безочливи само-хвалещи се реалисти
110
4
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Плоският данък е справедлив, само ако минималният доход е необлагаем !В момента държавата иска да вземе и на босия обувките, а богатите облага символично.