Кабинетът падаше, дори и ГЕРБ да беше спечелила!

Бойко Борисов обясни причината: Бюджетът за догодина
Обновена: 16 ное 2016 15:27 | 16 ное 2016 15:18, Камелия Цветанова
126
Кабинетът падаше, дори и ГЕРБ да беше спечелила!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Правителството щеше да падне от власт дори и ако ГЕРБ беше спечелила изборите за президент. Това признание направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, след като изложи мотивите си пред депутатите защо е подал оставка.

Причината – бюджетът, изготвен от кабинета за следващата година.

Още по темата

"Ние сме водили разговор с Патриотите и те ни казаха, че няма да подкрепят бюджета и в един момент дори и да бяхме спечелили изборите, пак щеше да падне правителството, тъй като нямаше да можем да си приемем бюджета, защото няма да имаме мнозинство. БСП, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета и тогава с какво мнозинство ще правим реформа и ще продължим да работим", призна Борисов.

Според него исканията на ПФ за 300 лева минимална пенсия са чисто популистки, понеже нужната сума за това е 1,5 млрд. лева и така ще бъде изхарчен фискалният резерв.

След победата на БСП на изборите за държавен глава е станало невъзможно ГЕРБ да направи и правителство на малцинството, смята Борисов.

"Няма как само ГЕРБ да си направи нов кабинет, след като сме загубили изборите, голяма част от Реформаторите и Патриотите гласуваха за Радев", коментира още той.

Макар че за втори път се отказва от властта, Борисов е убеден, че избирателите на ГЕРБ са разбрали, че той постъпва правилно.

"Стоенето на власт напомня за Станишев", обвини премиерът бившия лидер на БСП, издигнал заедно с ДПС Пламен Орешарски за министър-председател, който се отказа от управлението след месеци протести.

Бойко Борисов призна, че предизборната кампания на БСП е била по-модерна от тази на ГЕРБ и в крайна сметка социалистите са спечелили вота.

А дали ще има промени в ГЕРБ, тепърва ще се решава, обясни партийният лидер и допълни, че ще събере в близките дни кметовете си, областните управители, Изпълнителната комисия и те ще направят анализ.

Борисов настоя, че сега новият президент Румен Радев не бива да дезертира от отговорността си и да остави сам Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет.

"Кой ще се съгласи да стане служебен министър за два месеца, докато БСП има огромна банка от кадри, да си дадат министрите и тогава да се нареди кабинетът", призова той.

Борисов призна, че е предупредил своите партийни кадри, че отидат ли в служебния кабинет, няма да могат да се върнат в ГЕРБ.

"Ако го направят, тези два месеца ще ни ги приписват на нас", мотивира се той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
СЪРП И ЧУК преди 7 години
и малките деца знаят че икономиката е в ръцете на комунистите олигарси които от тридесет години години не искат да вдигнат стандарта на народа по две причини първо народа да се откаже от "Лошия" ЕС и второ от вродената им червена алчност
85
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Според него исканията на ПФ за 300 лева минимална пенсия са чисто популистки, понеже нужната сума за това е 1,5 млрд. лева.-----------------Да подмятане. При минимална пенсия 300 лв средното увеличение на малките пенсии ще бъде от порядъка на 100 лв. 1.5 млрд зелено на 100 прави 15 млн. Души на които следва да се увеличи пенсията. Ай сиктир бе тиква! При 7 млн население как намери 15 млн пенсионери с малки пенсии?
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България с над 2 мил.пенсионери се пада 1 работник няма европеска държава с такива показатели Пенсийте още дълго време ще бъдат ниски
83
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 107Къде пък прочете и реши, че го подкрепям.. Казвам факти. Може да не ти харесват, но ще се случат. Мисля, че и ти го знаеш, просто не ти се иска.
82
2
 
1
 
! Отговори
до 105 ДС преди 7 години
Казал си го много вярно.
81
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на ГЕРБ социалните контрасти станаха огромни. Богатите станаха още по-богати, а бедните все повече. Хора ,работили по 45г. за тая държава, не могат да си купят лекарства.Корупцията стана държавна политика. Наглостта също. Просто този вот беше предизвестен.
80
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това "не ни одобряват хората и ние доброволно си тръгваме" е лъжа за ***!Само *** няма да видят, че нарочно си подляхте вода за да можете да избягате от отговорност. Какво стана? Обявихте, че има излишък пари на хартия, а май ги гепихте и сега трябва да нахендрите някой друг. А после пак да ви изберат? И някой друг да ви е виновен и никой да не ви заподозре, че истинските прецакали държавата сте вие. А "лъжливото овчарче" чели ли сте?
79
3
 
40
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Бойко каза, че очаквал правителството му да изкара само 1 год. Като е очаквал това, защо пое да прави правителство. За това ли бърза да вземе милиарди заем, да ни хакне такива абсурдни закони в здравеопазването и образованието. Защо? Защо знаеше, че и добичетата ще се вбесят като им взимат пръстови отпечатъци, вместо да ги лекуват. Знаехте, че родителите ще откачат като прецакате децата им с учебниците, програмата и лудостта с извинителните бележки. Бягате с откраднатите пари, и се кефите!
78
4
 
27
 
! Отговори
До Бау преди 7 години
Явно ти си едно от кученцата на ББ,които направи богати,затова сега виете като на умряло.Не се ли наядохте,бе.Айде оставете малко и за други.
77
3
 
46
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
KO ? 1.2 млрд. на година са загубите от двата американски теца. 870 млрд. на година са загубите от зелените централи. ЕРП-тата изнасят по 500 млн. на гоина чиста печалба. Да продължавам ли ? И после пари нямало. Ами вие се оaкахте и сега народа да ви сърба.
76
1
 
54
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Продължавайте да храните малцинството с нашите пари и след 4 години, когато паднат евросубсидиите няма да има с какво да плащате пенсиите и ще фалираме. Една държава няма ли производство е загинала.
75
22
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
БСП веднъж ни направи милионери при Виденов , що да не ни направи пак ?
74
8
 
33
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Аз като разправях, че нарочно избра Цецка, за да загуби и да подаде оставка, ядох минуси. Той иска да се отърве от Патриотите и на следващите избори да започне на чисто. Не би спечелил само ако се появи достойна партия с харизматичен лидер. Съмнявам се да се случи.
73
9
 
35
 
! Отговори
позор преди 7 години
Бойко, щом не можеш дa осигуриш 150евро пенсия ходи се!Крaдец нa крaдците си, a пaри че имa и от къде идвaт и после че се връщaт в икономикaтa сa хо кaзaли вече икономисти!Мутрите пaри не дaвaт, сaмо рекет прaвят!
72
6
 
41
 
! Отговори
мутро комунистъТ преди 7 години
Изтегли 30млрд лв зaем и сегa питaм ко ше прaим?
71
18
 
15
 
! Отговори
БСП ЩЕ НИ ОПРАВИ!!! преди 7 години
Луканов гений на Прехода!!! Чест и почетания!!!Луканов - министър прецедател!!!Виденов - финансов министър, да оправи банковата системаДоган и Станишев - да отговарят за ЕврофондоветеОрешарски - шеф на БНБПеевски - Вътрешен министърДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БСП!!!
70
6
 
29
 
! Отговори
Тачо преди 7 години
ББ казва - нямаше да можем да си приемем бюджета . Не е ясно това бюджет на републиката ли е или на герб.
69
3
 
11
 
! Отговори
пат преди 7 години
по-добре патова ситуация, сега! От колкото, утре - фалит на цялата държава. Кой ще плаща заемите? Хората ще избягат в КАНАДА.
68
0
 
27
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Не е проблем че кабинетът падна. Проблем е това, че просто не могат да се намерят точните хора. Ще дойдат поредните, а те не са по- различни. Мързи ни. Мързи ни да седнем и да започнем да ги оставяме един по един. Този става, този не става, този става, този не става.... Оставяме ги да си се въртят едни и същи. Е какво е това?! Ми нищо не е. НИ ЩО !!!!!
67
5
 
16
 
! Отговори
АХА преди 7 години
РАЗБРАХ, ПРЕДИ МУ БЯХА ВИНОВНИ РЕФОРМАТОРИТЕ, СЕГА ПАТРИОТИТЕ, А УТРЕ?утре ще бъде днес, а днес ще бъде утре и хората ще продължават да пекат и ядът тикви независимо от това дали има правителство или не. тук не става дума за гроб, а за оцеляването на българската държава. жялко, че някой хора не са го разбрали.