Д-р Адам Персенски: Обвинението за ваксините е абсурдно

Имаше риск от спиране на имунизациите, поясни зам.-министърът
Обновена: 22 ное 2016 22:41 | 22 ное 2016 22:17, Анисия Иванова
24
Д-р Адам Персенски: Обвинението за ваксините е абсурдно
Снимка: Bulgaria ON AIR

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски определи като абсурдни повдигнатите обвинения от прокуратурата за внесените ваксини от Турция.

"В моя обвинителен акт пише, че аз с действията си съм подпомогнал здравния министър Петър Москов да използва служебното си положение - моето и неговото, за да облагодетелстваме трета страна. Третата страна в случая е Министерството на здравеопазването на България, което е някакъв абсурд. Не мога да се съглася с такова твърдение и без да съм юрист", коментира той ексклузивно в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той уточни: "Абсурдното нещо, което е в обвинителния акт, предявен към мен и министър Москов, е това, че ние сме извършили длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, че чрез нашите действия сме облагодетелствали трета страна. Най-абсурдното е, че тази трета страна е Министерство на здравеопазването на България и Министерство на здравеопазването на Турция".

Ръководството на Здравното министерство взе решението да се потърси помощ от Турция за справяне с кризата в българския имунизационен календар, обясни д-р Персенски.

"След което беше потърсена и възможност за междудържавен договор между Турция и България за доставка на ваксините Пентаксим за нашия имунизационен календар. В разговорите, които проведохме с колегите от Турция, те изразиха сериозна нужда от доставка за БЦЖ за техния имунизационен календар и за нуждите на извънболничната помощ на правителството на Турция. В разговорите, които имахме с тях, се стигна до това, че чрез тези две дарения, ние бихме подпомогнали нашите здравни системи. Това пише в междуправителствения договор", посочи той.

По думите му към този момент е нямало друг вариант, а всички законови възможности по Закона на обществените поръчки, са били изчерпани. Съществуваше реален риск от спиране на имунизациите, отчете той.

Д-р Персенски определи твърденията, че има българска фирма, която произвежда тази петвалентна ваксина, като абсурдни. Той подчерта, че е спазено всичко, което е необходимо по закон да бъдат внесени тези ваксини в България

"Обърнахме се към ЕК за помощ, но оттам ни казаха, че има сериозен недостиг в целия ЕС", заяви д-р Персенски и добави, че в 8 други държави са предприети различни мерки като например Румъния е внесла ваксини от Украйна.

Зам-министърът на здравеопазването Адам Персенски не твърди, че това разследване има нещо общо с оставката на правителството, но според него действията на Прокуратурата се политизират.

Пентаксим отговаря на всички изисквания на завода производител във Франция, подчерта той.

"Финансовите щети и основното обвинение, че сме облагодетелствали Министерство на здравеопазването на Турция и Министерство на здравеопазването на България, като не сме платили необходимите 413 хил. лева за производствени разходи според прокуратурата. Аз съм склонен да смятам, че това не са производствените разходи на "Бул Био", а това е продажната цена на тези 250 хил. дози, защото се спекулира, че са били 5 млн. дози. Тоест, да, те са 5 млн. дози, но това са 250 хил. ампули. Цената на 1 ампула е 1$, по която "Бул Био" продава тази ваксина. Вече имахме 4 млн. лева спестени от доставката, дарението от 100 хил. дози Пентаксим, с които спокойно можехме да платим на търговското дружество "Бул Био". Не е съществувал никога проблем", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Живака преди 7 години
До АнонименТрябва да обърнат осомерон внимание на живака във ваксините, което си е направо опит за геноцид на нацията.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Москов и Перверзенски-всички,участвали в управлението на БГ след 1989г са организирани престъпници и терористи!Кой и защо "намали" населението на БГ от 9 на 5 млн-в точно съответствие с плана "РАН-ЪТ,разработен от АОНСУ под ръководството на стратега А.Лилов- същия,който заръча и направи всичко възможно и БСП да стане малка маргинална социал-демократическа партия?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъплението е налице. Остава прокуратурата и съда да си свършат работата. Но и на яловата далавера с отпечатъците трябва да се обърне сериозно внимание.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ot turzite otrovi ne ni trabvat saschto be vdimste vaksini ot schweiz brd dalaverite s vaksinite e jadna nai malko milioni4e sa v djobovite neka prokoraturata da rasledva miskov i sam ministri dr koito op bes da trabva da ima op stanahte milioneri natragediite na bolnite balgari.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не мога да разбера защо подаряваме редовни по сертификат на ЕС български ваксини на Турция и внасяме нередовни от Турция,произведени етикирани и транспортирани при условия НЕОТГОВАРЯЩИ на изискванията на ЕС за лекарствени изделия за българските деца,предлагам Москов публично да ваксинира сина си с тези нередовни ваксини,които водят до паралич и безплодие...
11
1
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
И тоя мушмурок е за затвора ...
10
1
 
5
 
! Отговори
Х преди 7 години
*** те чака в затвора ***. Саниране, ваксини ,магистрали, самолети. Всички сте за затвора крадци гадни.
9
2
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То точно в това е номера не ги обвиняват заради качеството на ваксините ,а за облагодетелствуване на трета страна което на практика е почти недоказуемо и когато това падне в съда те излизат чисти като херувимчета.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Менгелето и този ла..пач да им бият пи 10 ваксини и да умират в мъки! Колко ли деца са изтровили, колко ще имат нарушения може да се разбере. Да печелиш на гърба на невинни деца е невиждана наглост и жестоко престъпление!!!
7
2
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Москов и този на снимката да бъдат ваксинирани немедлено с ваксините от Турция !
6
1
 
7
 
! Отговори
Ardino преди 7 години
Eh Persenski znaem kolko si doctorBokluk mrasen deto ne razluchava nalepi ot abscess
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в решението за дарението пише, че се "Одобрява споразуменията за дарение между правителството на Република България и правителството на Република Турция като основа за водене на преговори."!!! Всъщност, докато сте си менкали ваксини за какво сте се договаряли с Ердо?Само за пари ли става дума или има още нещо?
4
3
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ваксините водят до АУТИЗЪМ и пристрастяване към рептилството.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсурдното, драги, е в това, че не МеЗе-то е трябвало да се облагодетелства, а българските граждани! Стига с вашите глупости, уж все от някаква загриженост! Колко струват двата вида машинки за регистрация в болниците? Колко струват картинките по цигарените кутии? Значи, пациентите плащат, защото министерството се облагодетелства, така ли е? Самозабравихте се!
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам аз като чух историята "произведени еди къде си изнесени насипно в друга държава там пак нещо мърльотени,после обиколили половината свят,след тва пак опаковани някъде си ама там не ги били ползвали (защо бе защо всички държави ги забраняват тия ваксини или не искат да ги ползват щот са *** ли?) и след това докарани от Турция по две за лев ама тука ги продават по 40 нещо много ми засмърдя работата. Тва е само неква дефектна партида дето вместо да я унищожат си търсят *** да им я купят
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваксините са били със съдържание на живак сто пъти над допустимото. Това днес го твърди експерт. Как може спрямо българските деца да вършите престъпление!