Депутати vs. ОмбудсМая за проекта за мажоритарния вот

Изборната администрация щяла да е тежка, имало и други рискове
25
Депутати vs. ОмбудсМая за проекта за мажоритарния вот
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутати от различни парламентарни групи оспориха внесения от омбудсмана Мая Манолова законопроект за поправки в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарна система.

Още по темата

"От медиите научихме, че омбудсманът Мая Манолова е депозирала в Народното събрание проект за изменение на Изборния кодекс, адресиран до председателя на парламента. Тепърва предстои да се види дали и кой ще го внесе официално", коментира пред БНР Четин Казак от ДПС.

Той припомни, че само Министерският съвет и народните представители имат право на законодателна инициатива.

Казак обясни, че към момента депутатите от ДПС нямат изработена партийна позиция.

Според него мажоритарният вот звучи примамливо, но системата се прилага в страни с развита демокрация и е необходим сериозен анализ преди имплементирането ѝ у нас.

Прогнозата за евентуалните рискове трябва да направят експерти политолози и специалисти по изборно законодателство, допълни той.

"При български условия чистият мажоритарен вот крие огромни рискове за политическия плурализъм и за адекватното политическо представителство на българския народ. Аз лично не бих подкрепил въвеждането на чист мажоритарен вот", коментира депутатът от ДПС.
 
Казак изтъкна, че от начина на райониране на страната в голяма степен зависи и изборният резултат в съответните райони.

Според него големият брой малки избирателни райони крие и друга опасност.

"Изборите за парламент ще бъдат почти като изборите за кмет. Някои райони ще съвпадат със съответни общини, а други сигурно ще бъдат образувани от съчетаването на две по-малки общини. Това води със себе си всички негативни последици, които наблюдаваме при изборите за кмет - възможност за огромно влияние на местния бизнес, възможност за влияние на контролирания вот върху този вече доста ограничен кръг избиратели. На следващо място – злоупотребата с власт от страна на политическата сила, която доминира в тези общини. Това води до опасност и политическото малцинство в този район тотално да бъде обречено да не бъде представено в парламента", предупреди Четин Казак.
 
Марин Киров, председател на правния съвет на АБВ, допълни, че районирането е ангажимент на президентската институция.

Според него има разминаване между проведения референдум и внесения законопроект.

"Референдумът говори за абсолютно мнозинство в два тура - чисто мажоритарна система. Което означава, че трябва да са гласували за даден кандидат повече от половината от всички избиратели, имащи право на глас. Докато законопроектът въвежда едно обикновено мнозинство, каквото имаме и в момента - повече от половината от гласувалите", разясни той.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев уточни, че партията няма да внесе законопроекта на Манолова.

Той смята, че законопроектът предвижда и съставяне на тежка изборна администрация.
 
"Моята математика показва две неща, първото е, което се признава от всички, че не достигат достатъчно гласове, за да може автоматично и служебно гласът на тези, които са подкрепили референдума, да стане закон. Това е несъмнено така, било за малко, било за много, но правото е формално и когато не достига нещо, то отговорът не е "да", не е "около" или "може би", обясни Нотев.
 
Социалистът Георги Анастасов заяви, че позицията на партията е за пропорционална преференциална система без ограничения и социалдемократите са се борили против мажоритарната система, която облагодетелства богатите кандидати, които могат да си позволят скъпа кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със зъби и нокти досегашните депутати бранят партийната избирателна система. Не е грешка - попорционалната е партийна, реакционна система. Тя назначава лица, неизвестни на електората. Каквито и комбинации и варианти да предлагат - Тази система е спирачка на развитието и на демокрацията. Виждаме какви са ни народните избраници - почти нищо не разбират от общество, от икономика. А моралът им-м-м-м ...Те са ловци на изгода. И приемат закони, каквото им се наредят от м-ята. И не "безвъзмездно"!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля, че един мажоритарен бой ще им подейства добре да дебелодупетата.
21
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Исторически първата прилагана избирателна система е била мажоритарната и продължителен период тя е била единствения начин за образуване на изборните органи. И сега в повече от 90 държави в света се прилага тази система. Тя е по-лесно разбираема за избирателя.Чрез мажоритарната избирателна система се създават предпоставки за относително стабилен парламент с добре изразени мнозинства. От това се страхуват нашите "любимци в парламента", че повечето няма да бъдат избрани никога
20
4
 
6
 
! Отговори
бб преди 7 години
Слави е новият Бареков.А Майчето пак се занимава с изборен кодекс.*** народ пак налапа стръвта.Слави е ***.
19
6
 
9
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Уважаеми народни крадци, бандити и престъпници! Хората с ОГРОМНО мнозинство си казаха тежката дума! Нали сте НАРОДНИ представители? Изпълнете волята на народа и то - Веднага! Няма какво да коментирате и да обсъждате.
18
3
 
10
 
! Отговори
Markoff преди 7 години
Гледах оная карикатура Велизар Енчев при Цветанка Ризова как се беше запенил срещу мажоритарния вот и се чудех, все така самоотвержено ли ще се държи като ги обсадим в парламента?Полицаите се готвят за протест. Пожарникарите - също...лекарите и те са много щастливи от здравната 'реформа'... И това на фона на едва 2,5 милиона, които подкрепиха мажоритарните избори в два тура! Въпроса в референдума със снайперистка точност удря точно в сърцето, механизма който произвежда сегашното статукво!
17
8
 
15
 
! Отговори
за България преди 7 години
Защо да не е мажоритарна система от два тура? Как така ще коментират тези псевдо-политици волята на 3 500 000 българи. Кой си позволява ? Приемането на 3 те въпроса е станало вече от тези 3 500 000 българи. Какво има да умувате ? Вън от Парламента .Хора изразете волята си срещу тези смешни политици.
16
1
 
2
 
! Отговори
Markoff преди 7 години
До 15, не е така човеко, щото след тва стават неизбираеми..
15
5
 
6
 
! Отговори
Markoff преди 7 години
До 14 изнервен: Младеж, пии си хаповете по редовно и повечко търси информация от източници различни от телевизията. Особено от българската..и изобщо като чета половината дето реват, срещу мажоритарните избори или не знаете наистина в кои страни се ползва, или не знаете какво точно представлява.. А в повечето случаи - не знаете и двете неща..
14
6
 
5
 
! Отговори
Кучето на крайния кв преди 7 години
Колкото и да се упражняват по темата разлика в БГ м/у двете системи няма. Дали богатия Боци ще ги купи (политиците) преду изборите, или ще ги напазарува след това в парламента, резултата ще е един и същ. Но като цяло нажоритарнста система в по-чиста демокрация е истината.
13
6
 
10
 
! Отговори
Арес преди 7 години
Всичко от което недоволстват политиците е в полза на народа...факт!!!
12
12
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ГЛУПОСТИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА -----НЕМА ДА МИНАТ В НС!НИКЪДЕ В ЕВРОПА ---НЕМА ЧИСТО МАЖОРИТАРНА СИ-*** НА ГЛАСУВАНЕ!ВСИЧКИТЕ СА СМЕСЕНИ !НИКОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ----НЕМА ДА СЕ ВЪРЖЕ НА ТАЯ .....ЛЪЖА!!!!!!ВСЕКИ ИСКА ---ДА Е НА ГОЛЕМАТА СОФРА ...НЕ САМО--ТАМ ДА СА БАРОВЦИТЕ С ПАРИТЕ и ФОНДАЦИИТЕ..../..като Слави/
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ннИЛИ МАЖОРИТАРНО И НОВА КОНСТИТУЦИЯ ИЛИ ПРИ ОРЕШАРСКИ, ИЗБЕРЕТЕ СИ
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС РЕВЕ, БСП ПРИГЛАСЯ ХАХАХА *** СА СЕ ОТ СТРАХ
9
7
 
17
 
! Отговори
нн преди 7 години
Пак ни баламосват. Само мажоритарно. Колко държави в света, в т.ч. и в Европа избират мажоритарно. Те *** ли са? Щом там може и в България трябва да може. Омбутсмана, държавен човек не може, такали бе Четине? Че омбутсмана да не е по-долу от народния изедник.А? Ей загубена държава сме. До кога ще са тези тарикатлъци на богоизбраните?
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ-----ДПС И БСП....отиват на кино.....и ред други партии!Тогава -----ПАТРИОТИТЕ -----ще бъдат избрани поне в 5-области!
7
13
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
КЬОРАВИ ТРАВЕСТИТ--СЛАВИ , ВИ ИЗПЪРЗАЛЯ ,БЕ......ОТ ЕДНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ , НАЙ-МНОГО ПЕЧЕЛИ.... ДПС И ДОГАН!!!ЩЕ ГО ИЗБЕРАТ ТУРЦИ И РОМИ ....ОТ ВСИЧКИТЕ ОБЛАСТИ НА БЪЛГАРИЯ!Атака, АБВ, ВМРО, НФСБ И РБ........бог да ги прости ---умират директно!!!!
6
8
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТА преди 7 години
ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ-----АТАКА , ВМРО И АБВ....отиват на кино.....и ред други партии!Тогава -----ДПС и Доган -----ще бъдат избрани поне в 5-области!
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има мажоритарни избори, дали някой ще изберембоко и цоко за депутати? Цачева е първия пример. Това е дребно сито за кандидати с ниска интелигентност.
4
16
 
8
 
! Отговори
Истина е: преди 7 години
ЕДРИТЕ ОЛИГАРСИ---ще си пазаруват депутати на воля.....ха,ха,хаааааа на.... КГ/лв.