300 лв. пенсия? Популизъм, смята Николай Василев

Пенсиите ще се увеличат само при икономически растеж
1 дек 2016 11:22,
226
300 лв. пенсия? Популизъм, смята Николай Василев
Снимка: архив, Bulphoto

Безотговорни и популистки изказвания. С тези думи бившият министър на икономиката Николай Василев определи вече отхвърленото от НС искане на Патриотичния фронт минималната заплата у нас да стане 300 лева.

"Не са си направили труда да направят по-сериозни изчисления. Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата да е 2000 лева, след което няма да ги плащаме в левове, а във венецуелски боливари. Тяхната стойност ще падне драстично", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Николай Василев е категоричен, че има само един начин за увеличение на пенсиите и той се нарича икономически растеж. Според него демографската политика на България, стимулирането на бизнеса и дори санирането на панелките, са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите.

"Това не значи, че трябва да оставим един човек да живее със 161 лева", каза от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя споделя позицията, че осигурителното право на човек трябва да е в съответствие с осигурителния му принос. "Пенсионерите вече не внасят осигурителни вноски, не произвеждат брутен вътрешен продукт. Нека тежестта на една година стаж да стане по-висока", посочи бившият социален министър.

Христина Христова добави, че Бюджет 2017 не е бюджет, който ще ни донесе прогрес. Тя определи поведението на депутатите като несериозно и ги упрекна за това, че приемат разходите, а не приемат приходите в обсъждането на Бюджет 2017.

Николай Василев добави, че предпочита да се концентрира върху позитивните неща в бюджета за следващата година и подчерта, че в него няма повишение на данъците.

"Правилната политика е бюджетният излишък да бъде запазен. Най-важният показател в един бюджет е бюджетният дефицит или излишък", коментира Василев и настоя, че правителството не е трябвало да подава оставка.
 
"Към този момент е по-вероятно да вървим към нови парламентарни избори", сподели гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 7 години
възможно е увеличение на пенсиите,само след като се намалят заплатите на дупетатите, и след като се изземат парите на МУЛТИГРУП,а също и като се изземат парите на драгалевския мошенник същотоо важи и за мушмурока ст. софиянски да се изземат парите и на тодор славков и на владимир живков,доста пари ще се икономисат ако се снеме охраната на ахмед доган и на дебелян пеевски,също требва да се намали щата на банаджиите-безпопезни академици наредени на народната софра,много,да се
191
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плешив дребосък е възпитаник на централноевропейския университет в Будапеща, основан от Джордж Сорос. Трябва да бъде пребит с камъни и изгонен от България, като всички соросови грантаджии! Амин!!!
190
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом като пенсия от 150 евро е популизъм, то тогава на по-голямо основание е е популизъм, че България е европейска държава.
189
1
 
16
 
! Отговори
Срамота преди 7 години
80 евро минимална пенсия....Как не ви е срам бе? Хората гладни заспиват....
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300лв. пенсия било популизъм, а???? А популизъм ли е мизерията и глада на възрастните пенсионери, които са работили 40г., за да живеят като животни днес и да умират като кучета??? Това популизъм ли е, измамници? Колко е прагът на бедността? Около 300 лв.! Че вие така оставате под този праг огромен брой хора, обричате ги на гладна смърт и невъзможност лекарство да си купят? Българоубийци! Но народът ще ви трае още много малко!
187
1
 
16
 
! Отговори
darcas преди 7 години
Няма никакъв проблем да се увеличат и пенсии и заплати. Проблемът е, че тогава няма да има зависимо от политиците население. Защото беден и *** народ се управлява най-лесно.
186
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
А 300 лв заплата на депутат как ви се струва. Нека да гласуваме всички. Не им трябва повече. Те има откъде да крадат.
185
2
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
А санирането какво е бе *** ?!?! Ами субсидиите за партиите Какво е ?!?! За какво ни бе тази хамериканска "демокрация " ?!?! Нали идеята бе да живееме по-добре! Защо след 30 години не живееме по-добре ?!?! Защо по-добре живеете само вие ! Защо се правите ,че не чувате гласа на референдума?!?! Защо въпреки 3 ,5 милиона гласа на референдума нищо не се случва ?!?!
184
0
 
16
 
! Отговори
Големиет партии преди 7 години
не искат да си намаляват субсиидите. Защото чрез тях мачак малките!
183
0
 
16
 
! Отговори
Герб, ДПС, БСП преди 7 години
са гласували протимв предложението на ПФ, Атака, РБ и БДЦ да се намалят субсидиите...и в крайна сметка субсидиите остават.Добер се видя кой наистина мисли за народа.
182
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това Gовняно дJудже защо не опита да поживее поне 1г с 300 лева месечно?
181
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това плешиво безмозъчно джудже защо не се самоотстреля?
180
0
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Джуджето Хаяско много се сбабичосал бе. Иначе какъв се явява той сега?
179
0
 
7
 
! Отговори
......... преди 7 години
До аванти пополоЩом са *** затвора и лудницата и там да обясняват на доктора какви експерти са!!!
178
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САБДЕТЕ СЕ ПЕНСИОНЕРИ ЧЕ ТУКА ВСЕКИ ВИ МАЧКА И ИЗЛЕЗТЕ НА ПРОТЕСТ ПО ПЛОЩАДИТЕ АКО СТЕ ГЛАДНИ И БОСИ
177
1
 
29
 
! Отговори
Юруш на бананите преди 7 години
И това малко човече се накраде при Величеството !
176
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никорйчо Хайдуков цялата земя да налапа няма да му стигне но 300 лв са много пари за пенсионерите.Всички червени синчета се върнаха в България и я ограбиха и опустошиха.
175
1
 
13
 
! Отговори
.................. преди 7 години
И между другото думата пополо значи народно! Тоест на нас ни трябват едни добри народни хора а не тези ***!!!
174
2
 
23
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Не е ли популизъм депутатите ни да взимат толкова високи заплати и пак да не работят, а да предизвикват хаус и несигурност в страната?
173
2
 
11
 
! Отговори
..... преди 7 години
абе тези гeйoве добре се погрижиха за старите хора. гробищата се напълниха със 60 годишни че и по-малко. Отличници са те! Измориха нацията а сега си въртят гъ.за по жълтите павета и се правят на експерти