Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Реформаторите настояваха сумата да е до 1,6 млн. лева
138
Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатите не намалиха субсидиите за партиите и през следващата година. Така политическите сили ще получават по 11 лева за всеки реален глас, като няма да има таван на сумата, която може да бъде получена.

Въпреки проведения референдум за изборното законодателство, в който един от въпросите беше именно за намаляване на парите, които взимат партиите през държавния бюджет, размерът на субсидията не беше подложен на обсъждане днес при дебатите за окончателното приемане на бюджета за следващата година.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ имаха предложение сумата да не надвишава 1,6 млн. лева, но то беше отхвърлено в пленарната зала.

Според Петър Славов подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване.

"От една страна караме хората да гласуват, а от друга - няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси", обясни той.

Славов смята, че с въвеждане на таван на субсидиите, бюджетът би пестил около 20 милиона лева на година.

Той допълни, че с колегите му са подготвили и съотвените текстове в Закона за политическите партии, така че този таван да се заложи трайно, а да не трябва да се гласува от парламента всяка година.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че една партия няма нужда от десетки милиони, за своята дейност.

"Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка, да си купуваш автомобили или да плащаш пътувания в чужбина, който не са свързани с работата на партията", посочи той.

Депутатите решиха още с приемането на текстове от бюджета минималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. да не може да надвишава 23,9 млрд. лв.

От АБВ настояха изрично да се запише, че през следващата година няма да се взима нов дълг, но предложението им не срещна одобрението на останалите политически сили.

Очаквано народните представители качиха и минималната заплата от 420 на 460 лева от 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера Местан каза, че е възмутен от намеренията на Герб да подкрепи правителство на патриотите и днес герберасткия диференциал завъртя механизмите на заден ход. Знаем кой стои зад Местан. Вместо тази видна причина, цял ден политолози и социолози се утрепаха да питат видни фигури от Герб защо пак се завъртяха и имали различия между Бойко и Цецун.
83
2
 
23
 
! Отговори
Клетва! преди 7 години
По 11 цирея на всеки глас да им излизат......!
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност, това е много по лесно изпълнимо от въвеждане на мажоритарен вот, но за вота се говори много, а за намаляване на субсидията почти не. А може да се гласува още утре.
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За БАН няма, но за партиите има?Има, няма, има, няма????
80
1
 
41
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ХОРА ДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ И ДА НАТИРАМ ДЕПУТАТИТЕ НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ!
79
1
 
2
 
! Отговори
Неориентиран преди 7 години
Субсидията еднократно ли се дава или през целия период на мандата ежемесечно на конкретната партия се дават по 11 лв за всеки глас, който е получила на изборите?
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 94Нима очакваш , че нещо ще се промени . Народа не иска истинска промяна , само си приказва . А че това е последния шанс за мирна промяна съм съгласен , защото ако и сега им мине номера , така ще се бетонират , че и друг референдум никога повече няма да видим. За разлика от нас обикновенните хора които очевидно не се учим от грешките си , то политиците много бързо се учат и вземат мерки да ни лишат от всякаква възможност да им противодействаме.
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Слави какво чака....или референдума беше къор фишек. Ако и сега нещо не се промени ЗАКЛЕВАМ СЕ ..... НИКОГА НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ГЛАСУВАМ ЗА КОЙТО И ДА БИЛО. Да ме санкционират колкото си искат, но явно, че с избори И референдуми НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ В МИЛАТА МИ ТАТКОВИНА
76
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най грамотните ръководители на БКП-БСП , които разбират от икономика са : - Тодор Живков - овчар и неграмотен. - Станко Тодоров - сарач / човек , който прави поводите на конете и магаретата / неграмотен . Първанов - необразован , завършил история на БКП . - Станишев - двойник на Първанов . Учил за значението на копчетата в военната униформа на червената армия . Тези всичките над 50 години са правили пенсионна и всякаква политика . Сега пак техните наследници дават акъл.
75
4
 
8
 
! Отговори
до НАРОДЕН СЪД преди 7 години
СПОРЕД МЕН си прав,до някъде. Други народи са въставали МААСООВОО за да извоюват своите права и свободи. ЗАЧИТАЛИ СА ,И ЗААЧИИТААТ СВОИТЕ ГЕРОИ И СВОИТЕ ЗАГИНАЛИ В ИМЕТО НА ТЯХНАТА РОДИНА.НО НЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ. НИЕ НЕ ВЪСТАВАМЕ МАСОВО. ПРИ НАС ОТ 20 МИЛИОННО НАСЕЛЕНИЕ ПРЕЗ 1876 год. са въстанали 300-350 човека. БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ И ГЕРОИ СА ЗАГИВАЛИ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО С ЯНА ПРЕЦЕНКА ЗА ТОВА. НО, :-( в най-добрият случай тяхната саможертва е била забравена.ЗА ДРУГОТО ДАЖЕ НЕ ИСКАМ ДА ПИША :-(
74
1
 
18
 
! Отговори
Между редовете преди 7 години
Някой да е очаквал, че тия нагли *** ще отрежат клона на който висят като шибеци мандат след мандат? Повече от ясно е. Искат народа да ги измете и линчува. Само това е пътя.
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българия, плосък данък и абсурдни концесии.
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами в Норвегия 20% от всичко добито на найната територия отива в пенсионния фонд.
71
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Необразования червен *** непрекъснато пише глупости . През 1945 г. комунистите-социалисти окрадоха пенсионния фонд и се започна плащане на пенсиите от бюджета . Така е до днес и затова няма пари в НОИ др. *** .
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО КАТО 200 ИСКАМ МИНИМУМ 20000
69
4
 
10
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
36,7% от всички имащи право на глас е доста повече от гласувалите за сформираното мнозинство в настоящият парламент. Това ли е волята на народа? В такъв случай да няма парламент ли? Факта че скриха 12 хил. гласа къде отиде?
68
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме си мизерията , ама на всички . Работил , не работил все тая , накрая по 300 лв. на всички . И кой го предлага , доносника на ДС др. Каракачанов . Да ама аз предлагам по 1 000 лв. на всички и съм по добър от него . Ура другари . Да живее работническата класа .
67
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПенсията ти не зависи от колко внасяш а от колко кинти има в НОИ когато се пенсионираш. НОИ вече е фалирал и смуче заеми защото СДС и ГЕРБ ликвидираха икономиката след 1989 г.
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано не съм прав, ама тази зима ще е по страшна от Виденовата!
65
5
 
13
 
! Отговори
до 74 Койчо преди 7 години
Според мен трябва да няма минимална пенсия - за колкото си се осигуряал, толкова да получаваш като пенсия. Сега с тази минимална пенсия на практика пенсиите на тези дето са се осигурявали на минимални суми, вкл. и тези дето са укривали доходи, се изравниха с пенсиите на хората, които са се осигурявали на по-високи суми, т.е. не са укривали доходи. Това доведе до нежелание на хората да се осигуряват - плащаш или не плащаш осигуровки, все минималната пенсия ще получаваш. Всички цял живот работим