Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Реформаторите настояваха сумата да е до 1,6 млн. лева
138
Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатите не намалиха субсидиите за партиите и през следващата година. Така политическите сили ще получават по 11 лева за всеки реален глас, като няма да има таван на сумата, която може да бъде получена.

Въпреки проведения референдум за изборното законодателство, в който един от въпросите беше именно за намаляване на парите, които взимат партиите през държавния бюджет, размерът на субсидията не беше подложен на обсъждане днес при дебатите за окончателното приемане на бюджета за следващата година.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ имаха предложение сумата да не надвишава 1,6 млн. лева, но то беше отхвърлено в пленарната зала.

Според Петър Славов подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване.

"От една страна караме хората да гласуват, а от друга - няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси", обясни той.

Славов смята, че с въвеждане на таван на субсидиите, бюджетът би пестил около 20 милиона лева на година.

Той допълни, че с колегите му са подготвили и съотвените текстове в Закона за политическите партии, така че този таван да се заложи трайно, а да не трябва да се гласува от парламента всяка година.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че една партия няма нужда от десетки милиони, за своята дейност.

"Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка, да си купуваш автомобили или да плащаш пътувания в чужбина, който не са свързани с работата на партията", посочи той.

Депутатите решиха още с приемането на текстове от бюджета минималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. да не може да надвишава 23,9 млрд. лв.

От АБВ настояха изрично да се запише, че през следващата година няма да се взима нов дълг, но предложението им не срещна одобрението на останалите политически сили.

Очаквано народните представители качиха и минималната заплата от 420 на 460 лева от 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.