Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Реформаторите настояваха сумата да е до 1,6 млн. лева
138
Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатите не намалиха субсидиите за партиите и през следващата година. Така политическите сили ще получават по 11 лева за всеки реален глас, като няма да има таван на сумата, която може да бъде получена.

Въпреки проведения референдум за изборното законодателство, в който един от въпросите беше именно за намаляване на парите, които взимат партиите през държавния бюджет, размерът на субсидията не беше подложен на обсъждане днес при дебатите за окончателното приемане на бюджета за следващата година.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ имаха предложение сумата да не надвишава 1,6 млн. лева, но то беше отхвърлено в пленарната зала.

Според Петър Славов подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване.

"От една страна караме хората да гласуват, а от друга - няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси", обясни той.

Славов смята, че с въвеждане на таван на субсидиите, бюджетът би пестил около 20 милиона лева на година.

Той допълни, че с колегите му са подготвили и съотвените текстове в Закона за политическите партии, така че този таван да се заложи трайно, а да не трябва да се гласува от парламента всяка година.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че една партия няма нужда от десетки милиони, за своята дейност.

"Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка, да си купуваш автомобили или да плащаш пътувания в чужбина, който не са свързани с работата на партията", посочи той.

Депутатите решиха още с приемането на текстове от бюджета минималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. да не може да надвишава 23,9 млрд. лв.

От АБВ настояха изрично да се запише, че през следващата година няма да се взима нов дълг, но предложението им не срещна одобрението на останалите политически сили.

Очаквано народните представители качиха и минималната заплата от 420 на 460 лева от 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
19
 
! Отговори
ЯСНООООООО..... преди 7 години
ЗНАЧИ ТОЯ "РЕФЕРЕНДУМ НА СЛАВИ"------ Е БИЛ "ПУНТА --МАРА"...ха,хаааааа....ЗНАЧИ --Е БИЛ САМО ЗА ДА ПОВИШИ, "ПРОТЕСТНИЯ ВОТ"!ДНЕС НА ПРЕДАВАНЕ ПО БТВ....НИНОВА --НАПРАВО ЗАЯВИ , ЧЕ ВОТА ЩЕ БЪДЕ СМЕСЕН!!!/...както е и сега в момента/НА ГЛАСУВАНЕТО НА БЮДЖЕТА -----СЕБСИДИИТЕ , ОСТАВАТ СЪЩИТЕ!БАС ДЪРЖА---ЧЕ Е ЧАЛГАРИТЕ НА СЛАВИ .....ЩЕСИ ТРАЯТ ПО ВЪПРОСА ..КАТО /МУХИ -В ГЪРНЕ/....ДО ИЗБОРИТЕ ....ХА,ХА,ХАААААААААААА......ЗНАЧИ ------ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО "ПИЕСКА " за наивни българи ..ха,хаа
43
1
 
34
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Защо след 30 години "демокрация" по-добре живеете само вие ?????Защо морите собствения си народ в името на собственото си благополучие ? Защо се правите ,че не чувате какво ви казаха 3,5 милиона Българи на референдума ?
42
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не обича политиците , но това е демокрацията . Власт се взима по два начина , с автомати или с избори . Който не му харесва да хваща оръжието и в гората . Иначе на две ракии пред компа сме много велики .
41
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутатите не чуват гласа на 3.5 милиона българи. Колко милиона трябва да тропнат по масата, за да се опомнят 240 депутата.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МУААХАХХХхааааа. Освен да се изсмея гръмко, друго не мога да направя. Никой не може. българия=Мафия=политиците ни, дето се скъсват да "ни оправят". Озаконен грабеж му се вика на това. И родната милиция ще ги пази.
39
1
 
32
 
! Отговори
Гласът народен преди 7 години
бил равностоен на гласа Божий!Ами нали хората масово гласуваха на референдума искането за субсидиите на партиите - по ЕДИН ЛЕВ месечно за всеки глас,получен на последните избори от съответната партия!Обаче въпреки това гласуваха тази субсидия да е 11 лева!Значи тези пари ги има!!!Ако бяха уважили мнението на народа, това означава, че със спестените по този начин пари можеше да увеличат пенсията на всеки пенсионер с по НАД ДЕСЕТ ЛЕВА.За хорицата с пенсии 160-200 лева това никак не е малко
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали тиквата искаше субсидията да бъде 0 лева? Къде се покри този лъжец?
37
6
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Какви са фактите?6,9 милиона гласоподаватели3,5 милиона участвали в референдума по този въпрос2,5 милиона поискаха 1 лев за един глас3,4 милиона не гласуваха Коя е волята на народа, с което доста се спекулира? Май волята на народа е била да се провали референдума, като не се гласува на него, точно както се твърдеше за референдума за АЕЦ Белене.
36
0
 
10
 
! Отговори
а преди 7 години
Хаштаг бг депутатите в казаните за ***
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е за какво беше референдума, щом тези иззроди не го еббават! Нагли до безобразие! Направо са за съда в Хага, за престъпление срещу човечеството.
34
0
 
27
 
! Отговори
Елементарно! преди 7 години
Щом от дума не разбират, ще играе тоягата по депутатски кратуни!
33
0
 
13
 
! Отговори
Обяснете ми ? преди 7 години
След като прочетох това :( Депутатите решиха ощес приемането натекстове от бюджетаминималният размер надържавния дълг къмкрая на 2017 г. да неможе да надвишава 23,9млрд. лв. )КОЛКО Е БИЛ ДЪЛГЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДА ВЗЕМАТ НОВИТЕ МИЛИАРДИ ЗАЕМ ?Според мен ако смятам правилно е бил всичко на всичко към 7,9 млр. !!!Сигурно греша нещо ?
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа,значи за субсидиите няма намаление, нито ограничение, но пари да пенсии няма!
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това си гласуваха още един милиард лева заем за следващата година.Понеже 20 милиарда им се видяха малко.Ама щом говедата от картината над диванчето на Плевнвлиев си мълчат и търпят,следващата година може и още 5 милиарда да си гласуват.Вече ни изпробваха.Видяха,че сме безгласни букви,вдигащи ръка само за да пуснат бюлетината за тоя или оня.
30
1
 
10
 
! Отговори
Циник до дядо Йоцо преди 7 години
....БЯГАЙ!!
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи затова няма за пенсионерите, защото тези алчни копилита гледат за смотаните си партии да влачат. А оттам и за тях! Мажоритарни избори и субсидия 1 стотинка! Като са кадърни ще намерят пари. Членски внос нямат ли?
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 10-15 години революциите са много полезни, че прочистват политическата корупция и заплатите и пенсиите се изравняват.
27
0
 
23
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Тия се имат за велики....
26
1
 
35
 
! Отговори
какво се чудите преди 7 години
1 милиард се разаде за саниране 1 милиард за отбрана и 1 милиард за МВр, но 10 милиона за БАН станаха препъни камък за бюджета. Вчера гти одобрят всичик партии- патриоти, Абв, БСп, БДЦ, реформатори са зад тях, ГЕРБ правят"врътка" за де не се дадат. Днес има спешно заседание за да се гласуват десетте милоона, гласуват ги и...гербо отново исакт прегласуване и отменят решението....За 10 - милиона!ЖАЛКИ СТЕ ГЕРБ!Правиет пуч срещу накута и образованието!Защо не орязохте санирането!
25
1
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И най-лошото е "късата народна памет" Колко от нас си спомнят Милен Велчев-биволското око? Дойде от Лондон - купи половината черноморие....направи милиони от спекула с външния дълг! Колко си спомнят Румен Овчаров? От политик - стана енергиен магнат! Колко си спомнят Н.В. комарджията Симеон? С наши пари си оправи борчовете....и подсигури деца..и правнуци...!!! Да продължавам ли??? Хак ни е - стадо наивници ...всеки го яха...и го дои!В държава в която един Бареков стана политик - НИЩО ВЕЧЕ НЕ МЕ У