Глоба за жена, разхождала се с бурка в Пазарджик

Това е единствен случай след влизането на закона, обясни Бъчварова
14
Глоба за жена, разхождала се с бурка в Пазарджик
Снимка: Архив, Reuters

Само една санкция е наложена до момента на жена, която се е разхождала с бурка на публично място. Това е станало в Пазарджик, обясни МВР шефът Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Тя допълни, че законът за забраната за носене на облекло, прикриващо напълно или частично лицето, на публични места, е влязъл в сила преди малко повече от месец.

След това тя е издала заповед, с която упълномощава длъжностите лица, които имат право да упражняват контрол по разпоредбите му. Това са шефовете на регионалните дирекции на "Гранична полиция" и на местните дирекции на МВР, които пък са под контрола на главния секретар на МВР.

"За толкова кратък срок е установено само едно нарушение в Пазарджик и на нарушителя е съставен акт", отчете Бъчварова.

Въпреки това се оказва, че съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, основен автор на закона, остана доволен от отговора на МВР шефката.

"Целта на въпроса беше да е ясно, че законът е в сила, органите по сигурността са си на мястото и това трябва да се знае от тези, които смятат, че България е някъде в Саудитска Арабия", коментира той.

Според текстовете на закона забраната за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето, на публични места, важи за всички официални институции и обекти, за селата и градовете, свързани с представяне на административни, образователни или обществени услуги, както и в местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

За нарушение на тези разпоредби законът предвижда наказание и глоба в размер на 200 лева за първо нарушение и 1 500 лева за всяко следващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Законът е необходим. Ако не беше приет, саудитците щяха да продължат да плащат за носенето на бурки. И постепенно ромските махали щяха да заприличат на Афганистан, а това не трябва да се допуска. Да си носят бурките в Саудитска Арабия.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У ТЯХ - НЕ НА УЛИЦАТА!! НАРУШАВАТ ЛИЧНОТО МИ ПРОСТРАНСТВО.::::::Улицата лично пространство ли ти е бре малко умен? Личното ти пространство ти е у вас!!! Там си ходи разгологъзен сред гостите от гейдружинката!
10
4
 
0
 
! Отговори
До10 преди 7 години
Защото по този закон ако съм полицай в този студ навън мога да глобя всеки който си е нахлупил шапка, шал или каквато и да е дреха и не му виждам нито косата, нито ушите нито нищо. С какво ти нарушават спокойствието хората навънка които са се явили в този студ. Днес не видях нито една гологлава жена както се полага по закон. Ей за това е глупав, но ти едва ли ще го разбереш.
9
1
 
4
 
! Отговори
Циник до 2 преди 7 години
Глупав закон ли??!! И защо?? Ти женати увиваш ли я? Правиш ли я на нинджа? Напротив - един от малкото нужни, правилни , и желани закони!! Аз също не желая да срещам подобни чучела навън!! У тях - може и неопренов костюм да обличат....и 2 ката азбест ако искат!!! У ТЯХ - НЕ НА УЛИЦАТА!! НАРУШАВАТ ЛИЧНОТО МИ ПРОСТРАНСТВО....ДИСКРИМИНИРАТ СИ ХАНЪМИТЕ...ДИСКРИМИНИРАТ И МЕН!! ГОЛЯМ ПРАВИСТ СЕ ИЗВЪДИ!!
8
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц Иванов преди 7 години
Това не трябва да е новина а спазване на реда и за нарушителите глоба !Щом се появи извън вратата на домът си с бурка да бъде глобявана като глобата да се плаща в едномесечен срок след това да се начислява лихва и ако не се плаща да има и лишаване от свобода .
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен глоба и 10 камшика на гол г...з. Така както наказват в света на муслитата. Да има реципрочност.
6
1
 
7
 
! Отговори
Азззз преди 7 години
Мой приятел е писал 3 акта само.Лъжаттт
5
1
 
13
 
! Отговори
до Мен преди 7 години
Ще съберат глобата,когато ББ прочете голяма книга.Война и мир примерно!
4
1
 
12
 
! Отговори
Зайо Байо преди 7 години
Откакто има забрана действително в града не съм виждал с бурки !
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобявай!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
избегала афганка от бежанския център в Харманли? бързо, да не изтърве самолета за Кабул!
1
2
 
31
 
! Отговори
Мен преди 7 години
А глобата събрана ли е?