За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?

С мажоритарната система няма да настъпи краят на света, каза Мая Манолова
2 дек 2016 15:41,
99
За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?
Снимка: Архив, Булфото

100% мажоритарният вот не е идеален, разбираемо е да се чуят минусите. Но за гражданите, ако тези 240 депутати се сменят с други 240, няма да е драмата на България. 

Така омбудсманът Мая Манолова подкрепи резултата от референдума за промяна на избирателната система. Тя участва в дискусията на Националната конференция по изборни системи, организирана от Българска асоциация по изборни системи. 

Ден по-рано в рамките на форума се чуха остри критики към инициаторите на референдума и предупреждения за опасните последствия от въвеждане на мажоритарната избирателна система. "Някой трябва да се изправи срещу Слави Трифонов и да каже - Достатъчно", каза тогава бившият премиер Георги Близнашки. 

Днес Манолова разясни внесения от нея проект за въвеждане на мажоритарната избирателна система и отвърна на критиките за това. "Не очаквах аплодисменти, но чак такава истерична реакция...", каза тя. 

Според Манолова е донякъде разбираемо депутатите и партийните ръководства да са против. Тя попита какво ще прави един от сегашните депутати, ако трябва да се изправи в пряк сблъсък в едномандатен избирателен район. 

За партийните ръководства Манолова каза, че държат хляба и ножа и е естествено да не искат да дават властта си на гражданите. "Сега, ако искаш да направиш нещо, трябва да се съобразяваш с партийното ръководство, а не с хората", каза тя. 

Манолова нарече крайност твърдението на критиците на мажоритарната система, че с нея ще настъпи краят на света. Тя обясни, че с проекта не се е застъпила за Слави Трифонов, а за хората. 

"Всеки си дава сметка, че това не е референдумът на Слави Трифонов, а на българските граждани. Както изборите не са на Бойко Борисов, макар че той ги предизвика", каза още омбудсманът. 

Тя обясни, че не иска да се превръща в защитник на мажритарния вот, защото е наясно с рисковете и попита политиците и социолозите защо не са предупредили за тях преди референдума.

По време на дискусията стана ясно, че правителството в оставка е провело сондаж за това кой би направил евентуалното райониране на страната за мажоритарни избори. 

Изборният експерт Михаил Константинов съобщи, че вицепремиерът в оставка Томислав Дончев е пратил преди дни писмо до "Информационно обслужване", за да ги пита дали биха се заели със задачата. Професорът обясни, че стига да получи официално задание, екипът е готов да започне работа. Въпросът обаче бил коя е легитимната власт, която може да възложи това. 

По-рано социологът Кольо Колев нарече опасността от въвеждането на мажоритарна избирателна система голяма, но според него не по-малка ще е опасността от притаяването и стаяването пред референдума. 

"Бавене и липса на отговор ще усилва напрежението по отношение на политическите партии", каза той. 

Според него политическите формации нямат избор и трябва да променят избирателната система. Той прогнозира, че инициаторите на референдума няма да отстъпят пред по-разумната според експертите смесена избирателна система по германски модел. 

Затова той предложи да се въведе вариант - 120 депутати, избрани мажоритарно и 120 - избрани пропорционално. Според Колев този вариант би бил приет от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
18
 
3
 
! Отговори
луд преди 7 години
Къв референдум бе т А п а н а р и ?Не е задължителен.Трай и Край.
31
1
 
8
 
! Отговори
до анонимен 24 преди 7 години
Какво са ни виновни селяните, че ще ги изпращаме там тези умници, за да тормозят и тях със своите "мъдри" заключения?
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руска Федерация - 150 млн души : 450 депутатиБългария - 7 млн души : 240 депутати.ако бяхме 150 млн щяхме да си имаме над 9000 депутати :)
29
1
 
25
 
! Отговори
вай вай вай преди 7 години
вах голям проблем!!! народа щял да вземе ножа и хляба от партиите ? Мъъъка Мъъка!Да предложа нещо а!! Всички дупетати да си турят по една черна лентичка и да обявят деня на референдума за национален траур! Плачете и ридайте дебели крадливи мързеливи и лъжливи зад.ници! Иде коледа!!
28
4
 
6
 
! Отговори
права е преди 7 години
Манолова!
27
6
 
6
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Мая Гоцева Борисова-Трифонова :)
26
1
 
14
 
! Отговори
ВНС преди 7 години
Дълго време маската беше така нагласена ,че хората вярваха ,че олигархията в Павловци ,Пищовци ,Пеевски и всичките касиери на политическата каста произлязла след 1989 от БКП .Това падна .Да ,те пак са там ,но ни казаха -ние сме ,ние управляване Близнашки ,Райчев ,Сидеров и тн ... А зад тях Доган ,ДС и тн . Това разбрахме .
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема оттърване он селенжърите бартчета!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не мога да разбера защо едни и същи многознайковци ни съветват кое е правилно и кое не е като не ви отърва гласа на народа отивайте си на село
23
2
 
17
 
! Отговори
ВНС преди 7 години
Разбира се сте прав.От тук нататък истинската олигархия ,а това е политическата ще се опита да стопира нещата . Но все пак маските паднаха и видяхме всички за какво става въпрос .Небето падна когато един до друг седнаха в студиото Волен Сидеров и Андрей Райчев.После Райчев с Близнашки . и тн и тн .Хората вече са събудени ,а политическата олигархия е демаскирана.И това не е малко . Какво ще стане вече наистина зависи от хората . А това е напредък .
22
10
 
5
 
! Отговори
венци преди 7 години
А бе вие всички много знаете бе!Простаци ,като сте толкова умни що Корнелия ви размахва пръст сега,Радев с неговата грозилница в миша дупка се е покрил!Избрахте ги ,вие сте с червени петолъчки в главата..ще си ядете попарата...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЙ НЯКАКЪВ КАРУЦАРСКИ СИН ВЛЕЗЕ В САЙТА.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВНСАко си мислите , че ще допуснат друг референдум да се случи от тук нататък ,значи сте прекалено наивни , убеден съм , че ако сега им се размине тази наглост , ще направят така , че никога повече да не може да се свика друг референдум.
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той прогнозира, че инициаторите на референдума няма да отстъпят...Че как ще отстъпят, ТОЛКОВА ДОБРЕ ИМ ПЛАТИХА
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЗИ МАЙ ПАК ВЛЕЗЕ В ПОЛИТИКАТА. ЗАБРАВЯ, ЧЕ НЕ И СЕ ПОЛАГА.Пък и по-рано - първо правеше законите, после мислеше.
17
6
 
4
 
! Отговори
Мая преди 7 години
защо се изказваш по теми по които не си подготвена?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното състезание по празнодумие. Резултат - НУЛА.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майо видяхме твоя избирателен кодекс кви ги свърши вземи си трай.
14
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Сега пък омбудсмаЙски лъжи!Само не знаем кой ги плати.Мажоритарното пречело май,побългарено ще бъде докрай.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова в каквото се намеси - не е на добре. Дори не ми е нужно да се замислям. Тая *** няма място в политиката. Преди няколко години добре я изгонихме с Орешарски. Сега пак се намърда мама и ***. Захапала е кокала и не пуска. Ама тя друго не знае.. едно време така ги назначаваха. Може да си психично болен, ама ако си дете на генерал - ставаш началник на завод.