За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?

С мажоритарната система няма да настъпи краят на света, каза Мая Манолова
2 дек 2016 15:41,
99
За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?
Снимка: Архив, Булфото

100% мажоритарният вот не е идеален, разбираемо е да се чуят минусите. Но за гражданите, ако тези 240 депутати се сменят с други 240, няма да е драмата на България. 

Така омбудсманът Мая Манолова подкрепи резултата от референдума за промяна на избирателната система. Тя участва в дискусията на Националната конференция по изборни системи, организирана от Българска асоциация по изборни системи. 

Ден по-рано в рамките на форума се чуха остри критики към инициаторите на референдума и предупреждения за опасните последствия от въвеждане на мажоритарната избирателна система. "Някой трябва да се изправи срещу Слави Трифонов и да каже - Достатъчно", каза тогава бившият премиер Георги Близнашки. 

Днес Манолова разясни внесения от нея проект за въвеждане на мажоритарната избирателна система и отвърна на критиките за това. "Не очаквах аплодисменти, но чак такава истерична реакция...", каза тя. 

Според Манолова е донякъде разбираемо депутатите и партийните ръководства да са против. Тя попита какво ще прави един от сегашните депутати, ако трябва да се изправи в пряк сблъсък в едномандатен избирателен район. 

За партийните ръководства Манолова каза, че държат хляба и ножа и е естествено да не искат да дават властта си на гражданите. "Сега, ако искаш да направиш нещо, трябва да се съобразяваш с партийното ръководство, а не с хората", каза тя. 

Манолова нарече крайност твърдението на критиците на мажоритарната система, че с нея ще настъпи краят на света. Тя обясни, че с проекта не се е застъпила за Слави Трифонов, а за хората. 

"Всеки си дава сметка, че това не е референдумът на Слави Трифонов, а на българските граждани. Както изборите не са на Бойко Борисов, макар че той ги предизвика", каза още омбудсманът. 

Тя обясни, че не иска да се превръща в защитник на мажритарния вот, защото е наясно с рисковете и попита политиците и социолозите защо не са предупредили за тях преди референдума.

По време на дискусията стана ясно, че правителството в оставка е провело сондаж за това кой би направил евентуалното райониране на страната за мажоритарни избори. 

Изборният експерт Михаил Константинов съобщи, че вицепремиерът в оставка Томислав Дончев е пратил преди дни писмо до "Информационно обслужване", за да ги пита дали биха се заели със задачата. Професорът обясни, че стига да получи официално задание, екипът е готов да започне работа. Въпросът обаче бил коя е легитимната власт, която може да възложи това. 

По-рано социологът Кольо Колев нарече опасността от въвеждането на мажоритарна избирателна система голяма, но според него не по-малка ще е опасността от притаяването и стаяването пред референдума. 

"Бавене и липса на отговор ще усилва напрежението по отношение на политическите партии", каза той. 

Според него политическите формации нямат избор и трябва да променят избирателната система. Той прогнозира, че инициаторите на референдума няма да отстъпят пред по-разумната според експертите смесена избирателна система по германски модел. 

Затова той предложи да се въведе вариант - 120 депутати, избрани мажоритарно и 120 - избрани пропорционално. Според Колев този вариант би бил приет от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
с мажоритарен вод и митьо пищова има голям шанс за парламента. ковачки, марешки, пеевски и др "бизнесмени" и известни лица и бандити ще са в парламента.
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова може да не е китка, ама не ви е виновна, че гласувахте първосигнално с ДА, без да си направите труда да разучите що е то мажоритарен вот...
10
0
 
23
 
! Отговори
мую преди 7 години
240 лешояда за нашта територийка без граници нe са ли мого ???
9
2
 
8
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Е,и -Ама няма да сте ВИЕ,а НИЕ ще казваме кой да са...ЯСНО!!!!
8
3
 
20
 
! Отговори
3 преди 7 години
Не бива повече да се допускат хора като Сидеров и Байрактаров в парламента.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не може ли 100 човека да сменят тия 240 търтея? И без това населението намалява. За какво са ни 240?
6
0
 
37
 
! Отговори
Мм Даа преди 7 години
240 дюмбела са прекалено много за малка и бедна България. Видяхте също че не се вслушват в гласа на народа и пак си гласуваха субсидиите , намалиха парите за БАН.С една дума всичко си върви по старомо ,могат да се стреснат само ако окачим двама трима на въжето.Иначе няма оправия твърде много са си повярвали че са недосегаеми.Кога ще ги настигнем Гърците?
5
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като тази жена почва да защитава "концепциите" на един лековат шоумен, здраве му кажи.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се пънете за мажоритарния вот ?Може би никой от вас няма да влезе в парламента и ще ви се изкарат кирливите ризи като не натискате службите
3
6
 
14
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Майче,знаеме,че повече от това да даваш акъл и да се правеш на експерт по всичко обичаш да фризьор така,че айде...
2
1
 
16
 
! Отговори
ВНС преди 7 години
Нова конституция и ВНС .Другото го видяхме 27 г .Включително и мажоритарната. Следващия референдум да е по тези въпроси .
1
0
 
10
 
! Отговори
Jalt karton преди 7 години
Pa sled 1 minuta bavene i neizpalnenie i cherven karton.