Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците

Ако не се бутнат, те трябва да бъдат заклеймени с паметна плоча
5 дек 2016 07:52,
215
Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците
Снимка: архив, Булфото

Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.

Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София ще са необходими около 1 милион лева, изчисляват специалисти.

Още по темата

"Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно", обяснява пред "168 часа" столичен архитект.

Според него ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си.

В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия, защото е много по-малък.

Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото Народно събрание".

Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.

"Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници. Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен", обясни Методи Андреев пред "168 часа".

Другият от вносителите - Петър Славов, заяви, че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.

"Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
4
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОСТАВЯТ, АКО НЕ ЗА ДРУГО,ПОНЕ КАТО ИСТОРИЯ И МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ. ...ПО СЪЩАТА ЛОГИКА ГЕРМАНИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА РАЗРУШИ КОНЦЛАГЕРИТЕ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НАЦИЗМА. ...
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На чакъл и от чакъла да се направят обществени тоалетни.
183
0
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Предлагам вместо да се демонтират ,да се позлатят. По евтино ще излезе.
182
1
 
8
 
! Отговори
Харри преди 7 години
Поредната простотия на алчните от ГРОБ.Пак техни фирми ще приберат едни пари платени от всички в България.То нямат наяждане... Поредната заложена бомба от тях.Отдавна трябваше да се "реновира" Белене и там да се натъпчат всички политици.
181
1
 
2
 
! Отговори
Дърт комунист преди 7 години
Другари,да организираме Ленински съботник да си приберем паметниците и да ги издигнем на Бузлуджа,с пари от масовата,касовата приватизации,от заменки,офшорки,пирамиди и так далше.Парите са в нас другари,не се притеснявайте.Но треби да изградим и тоалетни,защото при съборите с кебапчета осрахме пейзажа другарки и другари.
180
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като тръгнем да събаряме паметници, да вземем да съборим и язовирите например а? И те са правени през СОЦа. Как може да сме толкова големи мекотели и продажници? 26 год стоим със събути *** и само се въртим. Каквото и да направим за да се подмазваме на ЕС , никога няма да ни приемат като равни. Те не обичат България нито народа и, нито преди,нито сега. Това трябва да ни е ясно
179
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи,истината много боли. Факт е че по времето на СОЦ а, България беше здрава държава, и сега е една пародия, една издъхваща,продадена,окрадена, територия. На тези които ревете като диваци защитавайки такива *** закони като този, ви казвам. НИКОГА Европа няма да ви приеме като равни. Никога,не се мислете за големите западняци. За тях винаги ще бъдете второ качество. Забравете за евроценностите и подобни глупости, за вас те не важат. Те не обичат България. Истината е сурова но е така.
178
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Е, като дойде ред за събаряне, независимо на какво, желаещи винаги се намират. А една ограда на границата с Турция гербаджиите вече трета година не могат да я завършат. А това в момента е много по-важно.
177
5
 
2
 
! Отговори
Миленко Неделкович преди 7 години
Само да кажат и ще срутим всички комунистическо в българия за 24 часа.
176
5
 
0
 
! Отговори
батката преди 7 години
До Анонимен 197Леко с обидите, чиче.А за фалитите на България през комунизма - тъкмо три на брой знаеш ли ? Като си толкова стабилно информиран. Нещо за изнесения в Москва златен резерв ще споделиш ли ? Не си давате сметка, че звучите точно като ония заслепените в Северна Корея, които вярват, че са спечелили световното и другаря Ким е ходил до Слънцето...
175
6
 
0
 
! Отговори
Батката преди 7 години
До АнонименВ комунизма учили ли са ви на препинателни знаци ? Или са били дефицит. И те.
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година март месец съпругата ми беше в Лайпциг и посетила стаята където е бил Георги Димитров там можеш да чуеш в оригинален запис речите му при това съда е действащ само неговата стая е музей как и колко са им платили за този закон когато има комунисти които са световно признати и са уважавани а ние ги унищожаваме у дома за шепа пари продават това което е градено десетки години ако още беше комунизма нямаше толкова хора да леят сълзи за избитите им деца това няма да се забрави
173
2
 
2
 
! Отговори
Батката преди 7 години
До Анонимен14.10.1915г, Варна Руската ескадра под командването на вицеадмирал Новицки се разгръща в боен ред. Тя включва 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда. Toва са корабите на руския Черноморски флот Императрица Мария, Св. Йоан Златоустъ, Св. Панталеймонъ, Евстафий, Кагуль и Память Меркурия. Те са въоръжени с 305и 203мм оръдия. С тази внушителна морска сила руският боен флот атакува Варна.
172
0
 
11
 
! Отговори
свежен преди 7 години
до 188 прав си!Да ви имам проблемите, ***! Бг на първо място по бедност! На първо масто по умираемост! Как беше преди 90-те години. Да не си мислите, че като разрушихте мавзолея и сега искате паметниците да рушите, ще промените историята? Интелект наа червей и ампутирани мозъци. Когато не знаеш от къде си произлязъл, то неможеш да определиш накъде да се ориентираш! Бедни и по интелект!
171
0
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 7 години
Нагли терористи менкащи крадци на власт ползват трикове за отвличане на вниманието..
170
0
 
9
 
! Отговори
180 ДО 183 преди 7 години
ИЛИ СИ МЛАД И НЕ ЗНАЕШ ИЛИ ОТ СОРТА НА мЕТОДИ. Това въобще не е така.Да попитам апропо,сега няма ли диктатура?Колко са бедните и бездомните и по контейнерите?Твоят мироглед май стига само до София!Ширеща се сива икономика,изяждаща осигуровките на хората,никакво здравеопазване,всеки втори се кръсти да не му се наложи да опира до лекар,вишисти с дипломи не могат да пишат,лавиообразна престъпност,корумпиран съд.Още да пиша ли?Но ББ Казва В БЪЛГАРИЯ ВСИКО Е ОТ ХУБАВО ПО ХУБАВО.Нямало диктатура.БОЖЕ
169
9
 
0
 
! Отговори
Батката преди 7 години
До гражданкаЯ ми кажи, в сърцето ти място за Балчик има ли ? Щото обичната ти руска армия го е сринала до основи.
168
0
 
2
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Като няма вятърни мелници, паметници!
167
12
 
1
 
! Отговори
до 180 преди 7 години
Разбира се, че при комунизма (диктатурата) се живееше зле - това за нормалните, способни, работливи хора. Да те управляват прости и неуки хора е трагедия. Объркват се устоите на обществото, свободата, стремежа към лично усъвършенстване и развитие - и обирането на плодовете от това развитие в личен план. Разбит беше елита на нацията, икономиката, образованието, съдебната система, нормите кое е добро и лошо. Добре е било за подмазвачи, некадърници, мързеливци, лакеи.
166
1
 
12
 
! Отговори
социалист преди 7 години
Че къде е имало комунизъм. Само изчанчен социализъм. А сега е извратена демокрация и див капитализъм. И това ли е сега по-важно че тръгнали и закон да приемат. Смях. ВНС и да ги изгоним всички депутати дето се смятат за вечни и вече приемат глупости вместо важни ЗА НАРОДА СЕГА закони. Ама като се чудят какво да измислят за да си запълват времето и нищо смислено да свършат. СМЯНА. 120 бр. ПО 1лв на глас. Айде нали казахме да.