Хората на Горанов оптимисти за растежа на икономиката

За тази година се очаква той да достигне 3.2%
7 дек 2016 15:44, Екип на Investor.bg
11
Хората на Горанов оптимисти за растежа на икономиката
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Финансовото министерство обяви по-оптимистични очаквания за 2017 г. в актуализираната си есенна прогноза за периода 2016-2019 г. Според новите данни реалният растеж на българската икономика за тази година се очаква да достигне 3,2%, а предишната прогноза беше за ръст от 2,6%.

В следствие на ревизиите на Националния статистически институт (НСИ) номиналната стойност на БВП за 2015 г. е повишена с над 2 млрд. лв. Реалният растеж на БВП за 2015 г. и първата половина на 2016 г. се повишава с около 0,6 пр.п., пише още в документа.

Променени са и източниците на растежа. Преди ревизията с основен принос за растежа на БВП през 2015 г. беше нетният износ, но след промените двигател на растежа е вътрешното търсене. За първата половина на 2016 г. приносът на нетния износ се повишава поради по-слабо реално нарастване на вноса на стоки и услуги.

Припомняме, че именно заради това разминаване в данните за БВП депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов поиска Бюджет 2017 да бъде изтеглен и коригиран с актуалните данни. Основният му мотив беше, че разликата в числата прави недействителни всички сметки за следващата година, а на базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче е категоричен, че ревизията на статистиката няма сериозен ефект върху бюджетните сметки. Законът за държавния бюджет беше окончателно приет от депутатите на 1 декември.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Моля, само нека обясни на какво казва "Икономика" ? На крадливите търговци ли ?!?!
9
0
 
10
 
! Отговори
Побратими колумбийци преди 7 години
До разтежЗнаеш ли че Бълагария и Колумбия са в непрестанна битка за първата позиция по перманентни ремонти на пътна инфраструктура.
8
0
 
16
 
! Отговори
разтеж преди 7 години
ГЕРБ разтягат безсмислени строежи в празни села и стереопор на панелни колиби заедно с износ на скрап от комунизма.
7
0
 
15
 
! Отговори
реалист преди 7 години
На снимката е човека, който не може да издържа семейство с 2000 лв.
6
0
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Много ясно е че БВП е неадекватен показател. На масоните от Лихтенщайн дългът им е 1600 пъти БВП за година. Какво очаквате да го върнат някога след 1600 години ако са на пост..
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нобеловият лауреат Стиглиц (много по-доказал се икономист от Владко) твърди, че БВП е некачествен и неадекватен измерител на реалното състояние на икономиката.Ако богатството на няколко милиардера се повиши, това неминуемо ще се отрази в "ръст на БВП". И тогава европапагалът обяснява как управлява успешно и хората били богати. Инфантилщина.Владко въобще чете ли? Съмнява ме за човек, който е завършил СК. Да си оправя баланса и да не се занимава със сериозна икономика.
4
2
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
За дипломата на Цачева не знам,но на тоя е купена !!!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Лопе де Вега преди 7 години
Този индивид е най-вредния, корумпиран и престъпен финансов министър след времето на правителството на Жан Виденов и прочутия професор Румен Гечев. По рафиниран и изтънчен лъжец трудно може да се намери между персоните в политическия "елит". Парите които е окрал от държавата дано ги даде за лекарства.
2
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 7 години
И какво от това, имаме растеж, нямаме икономика. Растеж по абсолютна стойност, без това да води до реално забогатяване. Бюджета тази година с огромен излишък, ръст на заплати и пенсии няма. С една дума Горанов да си ходи и да идва някой, който е над нивото оперативен счетоводител!
1
1
 
18
 
! Отговори
бананова република преди 7 години
Свищовските финансови светила се обръщат в гроба като слушат за растежа на спиралата.