Реформаторите на ход за кабинет, но… едва ли е реалистично

Ако все пак излъчили правителство, тогава избори най-рано през юни
12
Реформаторите на ход за кабинет, но… едва ли е реалистично
Снимка: Булфото, архив

Макар че вече повече от седмица се говори, че реформаторите ще са следващите, които ще управляват страната, за да няма предсрочни избори, съпредседателят на групата на депутатите от коалицията Найден Зеленогорски призна, че едва ли е реалистично да се смята, че в рамките на този парламент ще има ново правителство.

Още по темата

Въпреки това той увери, че реформаторите ще положат усилия, след като ГЕРБ и БСП отказаха да правят кабинет.
Така че в понеделник президентът Росен Плевнелиев ще даде този шанс и на РБ.

Зеленогорски напомни, че вчера реформаторите са започнали разговори с ГЕРБ и ще ги продължат, когато мандатът им бъде връчен.

Според него усилието си заслужава, защото в противен случай  България е изправена пред огромни предизвикателства и безвремие от 6-7 месеца с няколко правителства, предимно експертни и служебни.

"Слаби правителства, които трудно биха могли да отговорят на кризисна ситуация каквато е напълно възможно да се случи по линия на мигрантската криза", каза Зеленогорски.

Той допълни, че ако бъде направено такова усилие, това означава, че ще може да се извърши промяна в Изборния кодекс, за да се приближи до изискванията на хората след референдума.

Според него обаче, промяна на изборния закон за месец-два е безсмислено да се прави, тъй като резултатът ще бъде лош.

Зеленогорски каза още, че ако мандатът на РБ бъде реализиран, в бъдещото правителство няма да влизат политически лица.

"За нас е по-важно да няма лоши последствия за държавата, отколкото това един или друг колега от ръководството на Реформаторския блок да бъде министър", допълни той.

Това според него ще бъде програмно правителство с десет ясни неща, които да свърши в рамките на конкретен срок.

Найден Зеленогорски каза, че краят на март и началото на април не е времето за предсрочни избори. Той добави, че ако се тръгне към създаване на правителство в рамките на този парламент, политическите сили, които гарантират мнозинството, трябва да решат кое е възможно - дали да има например избори през юни или през септември и дали това няма да нанесе вреда на председателството на България на ЕС.

"Очевидно е, че всички тези движения напред-назад най-вероятно ще ни попречат да изживеем звездния си миг", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Моля преди 7 години
Командира навремето се правеше на сърдит и вече не успя да бъде отново Председател на министрите си и на България!Сега се повтаря отново същото но не се гледа ситуацията,че в зона на несигурност и на сложна обстановка,а и като се добави отговорността България адекватно да председателства на Европейския съюз-ние си играем на ИЗБОРИ.Не е разумно и не е честно.Президентството е едно,а парламента съвсем друго.Народа го знае и разбира. Само Бойко НЕ. Изкарай мандата като си мъжкар, а не си лабилен...
7
1
 
2
 
! Отговори
ЦенностнаСистема или преди 7 години
ГЕРБ ще изпусне питомното и дивото втори път едва ли ще е опитомено. Абе хора как до сега ГЕРБ няма едно успешно управление как? Какво е това? Вие разбирате ли? С каква психика е освен ... май лабилна. СДС навремето имаше успешна политика. Искаше ми се и ГЕРБ да има, но след като е партия зависеща от един човек - така ще е! Вие разбирате ли България ще председателства на ЕС от 2017 година. България е отговорна да има, Борисов също трябва да бъде отговорен. Трябва да има правителство а не избори.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ ЗА ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ АКО ПОДКРЕПЯТ Разбойничеката Банда.Най-голямата партия да крепи правителство на някакъв партиен микс от провалени партийки с мижаво представителство в парламента.
5
0
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Възможностите им мижави ,но меракът им огромен!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам . Да се подценяват , в такава степен Решенията на Държавния Глава на Република Бългалия също не е Реализъм .
3
0
 
12
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Писнало ми е от плее'нски мутри у политиката, властта, медиите...
2
0
 
16
 
! Отговори
БГ преди 7 години
РЕФОРМА ЗНАЧИ ДА КРАДЕШ,КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ,ТОЛКОВА Е ПО ГОЛЯМА Е ДЕМОНКРАДАЦИЯТА,30 МЛД ОКРАДОХА И ПАК НЕ ИМ СТИГНА.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако и на тия им пуснат да краднат няколко месеца и да доунищожат квото е останало в БГ найстна " нема такава дъжава".