Някога комунист те е репресирал – съдиш до дупка, без давност

Депутати от РБ и ГЕРБ искат и по-високи обезщетения
150
Някога комунист те е репресирал – съдиш до дупка, без давност
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Да отпаднат всякакви срокове, в които може да се поиска обезщетения от държавата от репресираните от комунистическия режим и да се актуализира размерът на обезщетението всяка година. Такива промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица са внесли депутати от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според тях в момента законът е крайно несправедлив и макар и официално да не е отпаднал, действието му на практика приключва в края на 2011 г., последният срок в който репресираните и техните законни наследници, са могли да предявят искане за обезщетение за нанесените вреди.

Още по темата

Действащата разпоредба предвижда, че репресираните или техните наследници, в случай на смърт, са длъжни да докажат нанесените от тоталитарния режим щети, като става въпрос за парично обезщетение.

Проблемът обаче произтичал от обстоятелството, че официалните документи, с които репресирания или наследниците му могат да докажат незакоността на репресията, вида, характера й и времетраенето, се издават от държавни органи, съдилища и кметове, което означавало, че репресираният е зависим от морала, политическите пристрастия и благоволението на чиновници на държавата, която пък трябва да плати обезщетението.

Така че според авторите на поправките, доста често въпросните чиновници казват, че при тях не се намират поисканите документи и се оказва се, че хората, "които Народна Република България 45 години обявяваше за престъпници и врагове на народа и ги убиваше, затваряше в лагери и затвори, сега са в ръцете на чиновници, които могат да ги обявят за търсещи нечестни облаги".

Освен това в закона не е предвиден контрол върху служителите, на които е вменено прилагането му, така че сега промяната, която предлагат депутатите е компетентните органи задължително да се произнесат по дадено искане до един месец, а срокът за произнасяне на централната комисия да е не повече от 6 месеца.

В момента имало стотици неразгледани и нерешени искания за обезщетения, което означавало, че стотици репресирани и техните наследници за загубили правото си на обезщетение за причинени им от комунистическия режим репресии, вреди и страдания.

Заради това трябвало да отпаднат всякакви срокове за искане на обезщетение.

Авторите на поправките искат и всяка година да се актуализират обезщетенията за репресии спрямо инфлацията към 1 януари. Актуализацията на еднократните обезщетения към 1 януари 2016 г. да стане като се отчита общият размер на инфлацията от 2006 до 2015 г, предлагат още те.

Умишлено отнетият по особено жесток и мъчителен начин живот през 2016 г. е е оценен на 4845 лева, а един месец в концентрационния лагер в Белене или в Ловеч на 64 лева. Ученици и студенти, които не са допуснати да завършат образованието получават обезщетение от 427лв, което е крайно недостатъчно, смятат вносителите на промените в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
0
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
На тази *** фашистка издънка още ли и обръщат внимание?Скоро на *** като им секнат парите,ще им секнат и глупостите.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудно , наистина , защо Руско - турската война от 1877 - 78 год. не е завършила с Народен Съд , а с Берлински Конгрес отменил Сан - Стефанския Договор ? Какво да кажем за невинните жертви на Априлското Въстание ?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знае ли някой как и откъде се появяват Умните и Благородни хора всред океана на човешката Глупост ?
90
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
А репресираните преди 09.09.1944 г Кобургите ли трябва да съдат, защото всички присъди са издавани в тяхно име?
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко милиона българи след 1990 година до днешни дни бяха лишавани от правото на труд (доходи). Това не е ли репресиране от демократите и ако да, то на колко милиона българи държавата трябва плаща обезщетения?
88
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За престъпления против човечеството не би трябвало да има давност, както е с нацизма. Същото трябва да важи и за комунизма.
87
4
 
8
 
! Отговори
Ееее, ти пък! преди 7 години
До Да питамРепресираните преди 9 септември и потомците на убитите тогава да бъдели обезщетени!Ами цели 45 години тях ги обезщетяваха така, че в крайна сметка се оказа, че онези, които са успели да се уредят да бъдат признати за активни борци са почти 12 пъти повече на брой от онези, които преди 9 септември са били комунисти, ремсисти, анархисти-антифашисти и онези, които не са били политически ангажирани, но са помагали на комунистите и ремсистите!Това историци го твърдяха!
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за репресията на управляващите над българите кога ще можем да съдим.
85
4
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
"Някога комунист те е репресирал съдиш до дупка, без давност..."А, ако капиталист някога е окрал някго?!?Или няма такива случаи, а ???
84
2
 
10
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
КАТО УЧЕНИК,СТУДЕНТ И РАБОТНИК ХОДИХ НА БРИГАДИ МНОГОКРАТНО,НЕ МИ Е ПЛАЩАНО НА РЪКА,ВЛИЗАЛИ В ОБЕЩЕТЕНИЯТА НА РЕПРЕСИИТЕ И МОГА ЛИ И АЗ ДА ВЗЕМА НЕЩИЧКО,КАТО ДРУГИТЕ ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ,КАТО ГЛЕДАМ ВСЕКИ ВТОРИ КАРА ДЖИПЧЕНЦЕ.
83
4
 
14
 
! Отговори
Да питам преди 7 години
Защо не обезщетят репресираните и потомците на убитите преди 9.09.1944 г.
82
4
 
23
 
! Отговори
1917 преди 7 години
А ако капиталист и банкер те е репресирал, кво правим? Кога ще има и такъв закон?
81
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия нормални ли са, до кога само глупости ще се вършат. Предлагам им да сринат всичко направено от комунистите, всички панелки, всички сгради, всички улици, резиденции, по Бояна всички домове, всичко. Как може само нищо неносещи неща да вършат. От 27 г. се води, че е демокрация. Аз пък искам да бъдат съдени всички управлявали България през тези 27 г., които допуснаха пълната съсипия на страната и на хората, тези които изгониха всички млади хора по света и геноцида над възрастните и децата.
80
4
 
9
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
гербериста МИтодиев явно иска да вкара неокастрено колче на своя шеф, лоялният гражданин Методиев. Може би Андрешко иска да иска да забегне от Герб. Ако това влезе в сила ДПС ще държи лоялния гражданин бойко МИТО диев борисов на синджир като анадолски карабаш пред колибата си!Такъв коз да държат в рацете си и да го изпуснат? Не са луди, нито глупави.
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А мутрите направо да ги бесим.
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупост след глупост!!Хората изживяха маккартизма преди още 60-70 години ние сега го почваме!!Почти 100 години след белите хора!!Значи ли това,че всеки може да съди учителят или учителката си,почти всички без изключение комунисти по онова време за ударен ми шамар от тяхна страна преди има-няма 40 години и щом няма давност за насилието то значи мога спокойно да съдя техните наследници за понесената от мен в миналото репресия!!
77
2
 
8
 
! Отговори
До 85 /продълж/ преди 7 години
дори активистът да е бил най-обикновен технически помощник! Въпросният директор пък е бил академик и върл комунист.След промените, когато Иван Костов вече беше на власт, този академик навърши кръгла годишнина и в едно от списанията на БАН поместиха юбилеен материал, посветен на него. Там академикът с гордост споделяше, че преди 9 септември е бил "водач на легионерите в Семинарията"! Нали знаеш как са били третирани активните някога легионери?Кой както се уреди! Но каква ли е била цената?
76
5
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 7 години
Не ме разсмивай.Тези уж странни случки много зависят от това какви услуги е правил и на кого ги е правил репресираният или неговото пораснало вече дете. Сещам се ти кого имаш предвид. Не знам какъв точно е бил случаят с неговото семейство.Но в института, в който работех, директор в продължение на около 15 г. по времето на соца е бил човек, който е треперел само при повишаването на тон от страна на някой от партийните активисти, дори в случаите, при които такъв активист е бил обикновен /продълж
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общоизвестно е , че всички поданици на една държава , да живеят добре е невъзможно . Но много ли ви харесват бедните , бездомниците , клошарите , низвергнатите по икономически или политически причини ? На Българската Нация предстои тежък обединителен процес , който изисква двустранна справедливост .
74
3
 
12
 
! Отговори
Георги Донев преди 7 години
То не останаха репресирани!Преселиха се в по-добрия свят а от там искове не могат да се изпратят!Малко сте закъснели с това-27 години!Що не се сетихте по-рано,ами чак сега.Предложете поне всички БКП платени секретари и служители,ДС служители да останат на минимална пенсия. Да не им се признава трудов стаж когато са били платени активисти!Стиска ли ви да го приемете!