Гастарбайтери фучат без винетки. Затова – глоба на място

Ако не платят таксата, няма да могат да напуснат страната
22 дек 2016 13:22,
39
Гастарбайтери фучат без винетки. Затова – глоба на място
Снимка: Архив, Булфото

Гастарбайтерите, които минават през страната ни без винетка, вече ще бъдат глобявани на място. Това реши парламентът, който прие на първо четене промени в Закона за пътищата.

Още по темата

В момента около 60% от гастарбайтерите, които минават транзитно през България, "си спестяват" винетките, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Чужденците се възползвали от това, че глобата от 300 лв., която им се налага, дефакто няма как да им бъде взета. 

С приетите днес поправки парламентът въведе така наречената компенсаторна такса. 

"Тя ще е около 200 лева и ще им бъде събирана на мига", обясни Ненков, който е сред вносителите на поправката. 

Ако гастарбайтерите не я платят, те няма да могат да напуснат страната, а колите им ще бъдат спирани, предвижда още изменението. 

С новите текстове на КПП-тата се създава и специално митническо звено за проверка на винетките. Така, дори и някой да е шофирал без стикер, няма как да не бъде спипан на излизане от страната. Ненков съобщи и че ГЕРБ е склонен да подкрепи въвеждането на тримесечна винетка на второ четене. 

По-рано днес парламентът въведе на първо четене еднодневна и тримесечна винетка. Ненков обясни, че има съгласие в парламента второто четене да мине бързо, така че промените да бъдат факт до края на това Народно събрание. 

Не е ясно обаче дали ГЕРБ ще подкрепят въвеждането на винетка за един ден. 

"Тя ще е в ущърб на АПИ", каза Ненков. Той цитира изчисления на БАН, че ако еднодневната винетка бъде въведена, Агенцията ще загуби 17 милиона лева. Според депутата, ако това стане, тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани от другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глоби само с архаични методи се действа. Хората са готови да си платят, просто на границата любезно могат да ги кажат да си платиш еди къде си. Глобата иначе е 300 лв. или почти колкото мин. нетна работна заплата в България. Къде по света има такива глоби? Вече за някой неща искат не просто административна глоба, та чак и затвор. Безсилието на безумните решения.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорих с една туркиня тук в Германия, купуват си винетките от тук, сблъскат се с не коректност в България. Уж банковия терминал не работел, та хората нямат български лева.
30
2
 
2
 
! Отговори
Ненавиждам ги преди 7 години
Аз пък си мислех, че нарушителите трябва да изядат по една свинска глава и да си натикат по една люта чушка в ***. След тази процедура следващия път ще си купуват по три годишни винетки тези гастарбайтери или пък ще заобикалят Родината ни, което още повече би ме зарадвало. Те не заслужават да дишат въздуха на Ботев и Левски, както и да газят нашата свещена земя.
29
1
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 7 години
Относно чужденците: Слагат една бариера на граничния пункт и минават като им продадат винетка с вписан рег. номер. По този начин ще се назначат само 50-100 човека, пък и винетките няма да могат да се прехвърлят между колите. На излизане ти проверяват винетката дали отговаря на рег. номер на колата. Относно БГ водачите: като си купиш винетка ти вписват рег. номера в специална система и след това камерите те следят. Ако системата те заснеме на пътя извън срока на винетката гориш.
28
0
 
13
 
! Отговори
да е както в Европа преди 7 години
Да са платени само магистралите (без винетки, на място се плащат), а останалите междуградски и селси пътища да са безплатни.
27
0
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Te за това ще престанат и да се връщат.. Нещо сериозно куца в тая държава. Във всяка нормална страна има платени пътища, както и такива, които не се плащат. Няма ли да им се напукат петичките.. Значи един път данък, после застраховка, винетка, технически, отделно над половината от цената на бензина на практика е данък.. Еко такси при регистрация.. Фак Ю бе!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се направят електронни винетките ще се спестяват по 13-15 милиона лева годишно. Заплащането на влизане в страната е стара практика в много европейки страни, това ще премахне и необходимостта да се търсят и санкционират гастербайтери. Пътните камери, за които се дадоха милиони, също могат са следят за наличие на винетки и да се плащат електронни глоби, но тази опция не се ползва.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 34066Много си ***, бе. Прочети малко по темата и тогава се изхождай. 2000 кубика и 160 конски сили са двете основни условия. Самите условия е дискриминация, но е и България.
24
0
 
24
 
! Отговори
Дани преди 7 години
А защо глобата без винетка за мен е 300 лева, а за гастербайтерите около 200?Колко около 200?
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки катаджия преди смяна да пълни джобовете с винетки и направо да ги продават на хванати нарушители за 100 лв. Така и държавата си взима дължимата такса, и катаджията прибира рушвета, и нарушителят си плаща солено. Това са си преки чуждестранни инвестиции в българската икономика. А когато катаджията изхарчи рушвета, държавата ще получи и 20% ДДС от него... Ай ся действайте!
22
2
 
14
 
! Отговори
12493 преди 7 години
По-*** държава от нашата няма заклевам се.
21
0
 
37
 
! Отговори
25500 преди 7 години
Е по глупаво нещо не бях чувал. Значи пускаме ги да влизат без винетка и после не им даваме да излизат ако нямат. Еми искайте им винетка още на влизане бе помиари. Значи ние българите можем да си плащаме чужденците не могат а и никой не ги гледа дали имат или нямат. И какво ще стане - обичайното бута 20-ка на глупавия милиционер и минава. *** и скапаната държавичка честно. Срам ме е!
20
2
 
16
 
! Отговори
До 34066 преди 7 години
И не само това , коли от по 150-200 коня масово се регистрират на инвалиди и им плащат по 5-6 лв данък вместо по 200-300. Ей на това му се вика демакрация.
19
0
 
22
 
! Отговори
34066 преди 7 години
Абе в Румъния 4-та година са с електронна винетка нашите крадци скоро разбрах че и от догодина май нямало да е електронна. Не само гастарбайтерите, всички полицаи също карат без винетки - тях кой ще ги следи айде ми кажете. Мишкииии долни
18
0
 
19
 
! Отговори
устна заповед преди 7 години
Само да напомня, че още когато беше генсек на МВР, пожарникарят беше пуснал устна заповед, изобщо да не се спират гастарбайтерите. Те шофираха като палачи по шосетата и се чувстваха напълно недостижими за закона.
17
2
 
15
 
! Отговори
Брацигов преди 7 години
Мис Пиги защо не въведе елктронните винетки? Сега камери на АПИ има навсякъде и може лесно да се следи кой е без винетка и кой не, както и без гражданска и гтп. Свинете от герп никога няма да направят улеснение за хората и за държавата, а пък "безкрайно" социалните бешипе хептен.
16
5
 
17
 
! Отговори
пътувам доста преди 7 години
Швейцария има само годишна винетка - точка! Ако ти изнася!
15
0
 
43
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
*** депутати. Гастарбайтерите трябва да си купуват венетките още на границата преди да влезнат в страната,а не да ги гоним по пътищата... Като не си плати венетката на границата няма да влезе в страната,а така се създават предпоставки за корупция.
14
3
 
16
 
! Отговори
Пушач на трева преди 7 години
За жените, кога ще въведат винетки? Павлова, нещо...
13
11
 
38
 
! Отговори
Риалити звезда преди 7 години
Не само чужденците, но и българите масово карат без винетки. Една винетка се върти между 10 човека. Щото УЖ нямали пари, тарикатите. За винетка нямат 100 лв, ама за телефони по 1000 лв. имат...