Като коледен подарък: Винетка за един ден и за 3 месеца!

Само че дали ще мине и на второ четене остава под въпрос
Обновена: 22 дек 2016 10:56 | 22 дек 2016 10:07,
49
Като коледен подарък: Винетка за един ден и за 3 месеца!
Снимка: архив Булфото

Винетка за един ден и винетка за три месеца въведоха депутатите, след като приеха промени на първо четене в Закона за пътищата. 

Измененията звучат като коледен подарък от парламента, но те бяха приети само на първо четене. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от комисия и от пленарната зала и на второ четене.

Днес е последният работен ден на депутатите преди дългата им ваканция, а и като се има предвид задаващите се предсрочни избори, няма гаранция, че промените ще бъдат приети окончателно. 

Пробивът на еднодневната и тримесечната винетка в парламента стана след като 132 депутати гласуваха "за", а едва петима бяха против.

Предложението за въвеждането им е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.

Те внесоха предложенията си през април. Мотивите им за въвеждане на еднодневна винетка са, че липсата й е дискриминационна спрямо шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден. 

Според тях винетката за един ден ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната. За тримесечната винетка реформаторите и патриотите смятат, че е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната винетка.

Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
адаша преди 7 години
защо сме страхли трябва да ги вдигнем на балон защо и книшки ще отнемат ако нямаш винетка срам и позор за то беден народ 200човека си играят те харно взимат милионите СТИГА ТОЛКОВА ДА ГИ ТЪРПИМ НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ДАЙ ШОФИОРИТЕ ДА НАТЯГА МЕ СРАМУВАМ СЕ ОТ ТЕЗИ ПОДИГРАВКИ БОГ ДА НИЕ НА ПОМОЩ
35
0
 
0
 
! Отговори
бойко преди 7 години
До Питамна оръжие
34
0
 
2
 
! Отговори
винетка преди 7 години
До МинетодиПресен случай - купих си преди 2 месеца кола какви са ми вариантите за винетка? исках да взема годишна, но нямаха (защото за 3 месеца по 30 лв. е 90 лв. , а годишната е 97 и реших, че за тия 7 лв разлика ще си спестя търкане, махане и слагане на стикери)ако имаше 3месечна щях да взема нея или 6 месечнаако годишната важеше от дата до дата шях да взема неяпървия месец просто забравих, че не съм с годишна винетка и съм карал 1-2 седмици -без и сега ще мина с 2 месечни и една седм
33
2
 
0
 
! Отговори
555 преди 7 години
най- после нещо смислено минаваш транзит винетка за 24н а не както е в Унгария Словакия и Румъния най кратките винетки за 7 дни а ти минаваш транзит да се учат
32
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Сега с промените гасарабайтерите и румънските туристи ще пресичат цяла България за по 3 лева. Като себестойността на лепенката сигурно е 1лв.
31
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
Солун -Атина 500 км. в едната посока /има и места без магистрала/ струва 38 евра - ако искате. Българите не щат да плащат за магистрали щото парите много ги и крадат Агромахите ама в един момент ще станат картофени ниви.
30
2
 
9
 
! Отговори
Комисар комисионер преди 7 години
Смятате ли че скъсаните шнорхели дето ни газят като въшки и ги изпускат фриволно ще си купят винетка ? Аз лично не защото пичовете си плащат на полицая едни 5 евро и продължават с бясното си каране . Поне 80% от заложните къщи и разните лихвари у нас са или с участие или 100% собственост на служители на КАТ и пътна полиция . Дълбоко се съмявам че докато не въведем подобен закон какъвто действа в Сърбия и Австрия нещата ще се поправят .
29
7
 
9
 
! Отговори
барон Гацо Пернишки преди 7 години
Аз дека съм патувал из ЕС навсекаде винетката летото е минимум за 7 дни а у Австрия за 10 деня плащам 10 евра и карам по перфектен пат а у назе плащам за пат па карам по направления . А НАЗДРАВЕ , ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ДАНО ДА НЕ ИЗБИРАМЕ ПОВЕЧЕ ТИЯ ПАРТИИ ДЕКА НИ ЛАГАА ДО СЕГИ Я САМ АРЕСАЛ САМО РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ он е най-свесниот
28
0
 
9
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Получих безплатноа винетка като инвалид , но от социалното министерство не дават никакъв документ, че винетката е от там. Възниква простичкия въпрос , как ще докажа пред КАТ че винетката ми е от там?Кой доведе до това малаумие да доказваш пред кат защо имаш винетка?До кога ще търпим *** в НС.?Ако някой знае , моля да сподели.
27
3
 
1
 
! Отговори
Минетоди преди 7 години
Най-голямата далавера на управляващите ще е отмяната на едномесечните винетки и въвеждането на три месечни такива ! Ще се обоснова защо :1 Живуштите постоянно в България тази винетка не им върши никъква работа защото хората купуват годишна или седмична-еднодневна . 2 Най-засегнатите ще са и най-мразените у нас а именно тези които си идвату нас за одпуската си за две или три седмици и трябва да си закупят винетка . Така вместо 20 или 30 лева българските чужденци ще плащат по 70 лева или 35 ?
26
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя еднодневната винетка е направена за шопите дето цяла година не си купуват винетки и си карат у градо колите. И като им кефне да отидат на морето - хоп еднодневна винетка, като трябва да се прибират - хоп еднодневна винетка, и после цяла година пак у градо БЕЗ ВИНЕТКА. И после тези дето живеят в провинцията им виновни. ЩО? Щото си купуват винетки и с тези пари поддържат пътищата. ШОП=***. Да го ДУФАТЕ.....
25
1
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
И като приемат еднодневна -10 лв, шестмесечна 70 лв, кой ще ходи да си ги купува....
24
1
 
4
 
! Отговори
альоу преди 7 години
До Анонимен 25ти от личен опит,явно,знаеш как го действате на село.Само че вече мнооооооооооого отдавна наливането не е по руски,а по англичански.Донските казаци ряпа да ядат.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак избегнаха най-важното да направят. Годишната винетка да важи от дата на която си я купил. А не всяка година по коледа да даряваме милиони за печат на винетки на депутата от БСП - Петър Кънев.
22
2
 
7
 
! Отговори
Луди преди 7 години
Никъде в Европа няма еднодневни винетки за лаки коли. Там където се плаща за еднократно преминаване (едневна винетка) е много по-скъпо, например в Италия, Франция, Сърбия....
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ко ревете ве , няма да пътувате. Стойте си на село там и са наливайте по руски.
20
7
 
18
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Тия гробари пренебрегнаха даже решението на адм. съд, че цената от 97 лв. е незаконна. НАРОДЕ, пак "гласувайте" за тази смрадлива пап.лач !!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека видим цените и пак ще приказваме
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Супер е да се сравним с Румъния, но там брат на министър или кмет /не съм сигурен/ лежа в затвора за имотна измама. Георге Хаджи /румънският Стоичков/ в панделата за данъци. нашия го наградиха със синя лампа да си бръмчи свободно... и готината репика "абе тюфлеци, аз съм прославил България вие данъци ми искате"... хайде да се сравняваме с румънците..
17
0
 
11
 
! Отговори
незаконно преди 7 години
Във фискалният бон на год. винетка те задължават и наказват за неписан рег. номер на автомобила , но за дата на издаване никой не съблюдава и наказва ако не приемаш, че годината има 7-8 месеца.