След бебе Динко... Докога с тая расова омраза към ромите?

ДРОМ се закани, че ще съди всеки, които се изказва грубо за малцинството
Обновена: 5 яну 2017 13:07 | 5 яну 2017 12:22, Камелия Цветанова
518
След бебе Динко... Докога с тая расова омраза към ромите?
13-годишната Златка и 15-годишният Ангел на сватбата си. Кадър bTV

Обидното говорене за ромите след раждането на малкия Динко от 13-годишната Златка в Сливен, ядоса политиците от ДРОМ.

"Силно сме притеснени от факта, че в последно време обществено-политически личности, депутати и евродепутати както от парламентарната трибуна, така и чрез медиите, насаждат расова омраза и дискриминират ромската общност, чрез тяхното поведение и изказване", оплакаха се те в съобщение до медиите.

Още по темата

Според тях е недопустимо в европейска България този вид поведение да бъде толерирано и да остава безнаказано, защото ако то продължи по този начин това би довело до създаване на предпоставки за силно влияние у подрастващото поколение с негативно отношение към ромската общност.

Следствието от това пък би било разединяване на нацията, а по закон всички сме равни, без значение на етническия ни произход.

От ДРОМ се възмущават конкретно от изказването на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който отсече, че  има омерта на тема "фалшива циганска интеграция".

Според него родителите на деца, които раждат бебета,  носят отговорност за това.

"Те трябва да им обяснят, че не е сега времето да правят деца, а да се образоват, да се трудят, да се научат на ред, родителите им трябва да ги научат да си държат гащите вдигнати, а не после да претендират за апартамент, за легло, така се създава едно паразитно общество", скочи Джамбазки. 

Това негово изказване обаче за ДРОМ е недопустимо грубо, дискриминационно и расистко спрямо ромската общност.

"Искаме да напомним, че подобно поведение е в нарушение на Наказателния кодекс, който гласи, че всеки, който чрез слово проповядва или подбужда към дискриминация, основани на раса, народност, етническа принадлежност се наказва със затвор от 1 до 4 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева", отбелязаха от ДРОМ и се заканиха, че отсега нататък всяко за едно подобно поведение, особено от обществено-политически личности, ще сезират компетентните органи и ще искат намесата на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и какво като това момиче е родило на 13 г.? Да, малка е за да ражда, но защо винаги трябва да се пише за такива деца, които раждат деца. И сега какво трябва да ги убият ли затова, че са станали родители непълнолетни? Дори и да бяха пълнолетни според простите хора те пак щяха да са "малки", за да имат дете. Сега и без това *** само съдят майките без значение кога са родили! Ако спрат да пишат за такива случаи, хората ще престанат да се интересуват от чуждия живот! Ще си затворят муцките!
145
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 7 години
КОШМАР !!!
144
1
 
8
 
! Отговори
Smaiki преди 7 години
Някой не може да понесе критика към себе си ми се струва, щом ми махате коментарите, кланяйте си главите пред всички, но не обиждайте населението на България, което се състои от Българи, а останалите *** и опушени дето се наричат роми не заслужаваят да живеят тука
143
0
 
10
 
! Отговори
Спирали на всички преди 7 години
Спирали на всички ромки да им слагат. Безплатно, и да им се даде поощрение пари за съобразителност. Аман от малолетни и неграмотни да раждат и си захвърлят децата на улицата да просят, крадът и обират.
142
0
 
3
 
! Отговори
Камелия Сорос преди 7 години
Камелия Цветанова Сорос публикува статията.
141
2
 
8
 
! Отговори
Гражданка преди 7 години
Това, което е казал е абсолютната истина. Няма нищо дискриминационно! Напълно нормално и адекватно изказване!
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таван за " детските' - една минимална заплата
139
0
 
6
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Тия ще забогатеят много, защото ще трябва да съдят всички.
138
2
 
13
 
! Отговори
ko4an преди 7 години
Има само един проблем, не са хора. За ква дискриминация да си говорим
137
0
 
10
 
! Отговори
тапунгер преди 7 години
Не е проблем че са неумитници, проблема е че са *** и като чума в едно.
136
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, който не може да възпита и образова поне до 12 клас детето си е вреден за обществото в 21 век, защото един шлосер, една работничка на поточна линия вече работят с компютъризирани машини, които изискват базисна грамотност минимум средно образование.Всеки обущар, шивачка, чистачка е добре да са грамотни хора.В противен случай светът ще стане едно голямо гето.
135
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам две деца, от ,,немслцинствен"произход....Ако дадете на тях, за да не бъда дискриминираха, очаквам и аз апартамент и подаръци...
134
1
 
8
 
! Отговори
tuka преди 7 години
Emi to samo v Bg go ima tova.... kajete mu na tozi prost politik da doide tuk v germania i da vide za kvo stava vapros ....
133
1
 
49
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Не може в една държава закона да се отнася различно за различните хора. Това означава, че или няма закон или държава.
132
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам приятели роми които са много добри знаем се от деца и са добри хора но казвам проблема нее само в тях има и българи такива за съжаление
131
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да напиша тук, ще го изтрият...от 451 има само 141 мнения
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..каквото и да кажа ще е малко
129
1
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Не се занимавайте с тези хора. Да ги съди мишерето. Те си имат собствен начин на живот. Около 20 % могат да се интегрират в други общества. Поради тази причина са натирени преди векове от Индия!
128
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бебето Динко задължително апартамен, барабар с обзавеждането:)))
127
0
 
47
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До кога с тая омраза ли докато ги носим на гърбовете си и не осъзнаят ,че освен права имат и задължения и много ми е интересно тези дето ще ни съдят дали им го казват всичко това или само усвояват парите отпуснати за "интеграцията" им.