След бебе Динко... Докога с тая расова омраза към ромите?

ДРОМ се закани, че ще съди всеки, които се изказва грубо за малцинството
Обновена: 5 яну 2017 13:07 | 5 яну 2017 12:22, Камелия Цветанова
518
След бебе Динко... Докога с тая расова омраза към ромите?
13-годишната Златка и 15-годишният Ангел на сватбата си. Кадър bTV

Обидното говорене за ромите след раждането на малкия Динко от 13-годишната Златка в Сливен, ядоса политиците от ДРОМ.

"Силно сме притеснени от факта, че в последно време обществено-политически личности, депутати и евродепутати както от парламентарната трибуна, така и чрез медиите, насаждат расова омраза и дискриминират ромската общност, чрез тяхното поведение и изказване", оплакаха се те в съобщение до медиите.

Още по темата

Според тях е недопустимо в европейска България този вид поведение да бъде толерирано и да остава безнаказано, защото ако то продължи по този начин това би довело до създаване на предпоставки за силно влияние у подрастващото поколение с негативно отношение към ромската общност.

Следствието от това пък би било разединяване на нацията, а по закон всички сме равни, без значение на етническия ни произход.

От ДРОМ се възмущават конкретно от изказването на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който отсече, че  има омерта на тема "фалшива циганска интеграция".

Според него родителите на деца, които раждат бебета,  носят отговорност за това.

"Те трябва да им обяснят, че не е сега времето да правят деца, а да се образоват, да се трудят, да се научат на ред, родителите им трябва да ги научат да си държат гащите вдигнати, а не после да претендират за апартамент, за легло, така се създава едно паразитно общество", скочи Джамбазки. 

Това негово изказване обаче за ДРОМ е недопустимо грубо, дискриминационно и расистко спрямо ромската общност.

"Искаме да напомним, че подобно поведение е в нарушение на Наказателния кодекс, който гласи, че всеки, който чрез слово проповядва или подбужда към дискриминация, основани на раса, народност, етническа принадлежност се наказва със затвор от 1 до 4 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева", отбелязаха от ДРОМ и се заканиха, че отсега нататък всяко за едно подобно поведение, особено от обществено-политически личности, ще сезират компетентните органи и ще искат намесата на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е бебе Динко. Това изказ от бг мама ли е?
125
0
 
31
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Това е изключението понеже за много неща е виновна държавата и политиката и за помощи. Първо държавата да осигури на всеки свой гражданин възможността да се образова после ако някой откаже той не изпълнява задълженията си към родината. Значи и тя няма такива към него.
124
1
 
32
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Проблема не е в това, че са роми. Когато служебно трябваше да ходя да описвам щетите от природно бедствие имах случай да ме посрещнат възпитани образовани хора. Казвам образовани понеже сами бяха коригирали грешката в бланките и си просто си личеше.... Вътре в жилището мебелите бяха очевидно стари но поддържани а чистотата на такова ниво какво в някои болници няма да се намери.Проблема е това е изключението от правилото и дано се намери по-бързо решение понеже иначе това е бомба със закъснител
123
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой друг прочете ли ДРОН вместо Дром
122
0
 
61
 
! Отговори
тя преди 7 години
Самите им действия и начин на живот те карат да им кажеш истината , която не е обида
121
29
 
9
 
! Отговори
Роко преди 7 години
Ако няма роми,полицията трябва да съкращава щата,а не иска... Бизнеса няма как да прехвърля задлъжнели фирми на роми...Училищата трябва да затварят, а всеки ром е 1400 лева на година. Проблем не са ромите, а българите...
120
0
 
44
 
! Отговори
тя преди 7 години
Тези т. н. ромски организаций не само , че не им помагат , но са вредни за ромите , изсмукват ресурси и ги подтикват към вредни за тях действия!
119
1
 
50
 
! Отговори
До 128 преди 7 години
Явно нищо не разбираш от * и никога не си говорил с такъв...Всичко, което е работа и ако е свързано с честно изкаран резултат за тях е ГАДЖА - тоест, мръсно, долно и нежелано.Всичко свързано с кражба, измама, музика и кеф е правилно, желано и за гордост.Себе си наричат Ромале, което уж значи хора, но и хитреци.Българите наричат Дас-ове, което се превежда като *** и ***.И правилно така ни наричат, защото само *** могат да търпят, размножават и даряват * за своя сметка.
118
0
 
28
 
! Отговори
locust преди 7 години
А бе нали крият лицата на непълнолетните по телевизиите ? Какво сте ги изтипосали тези . В youtube е пълно с доказателства за престъпления. Качват престъплението ( сватбата) си на клипове :-)))))
117
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите събратя от ромски произход съвсем почнаха да се мултиплициртат като мтрьошки. Такова нещо няма дори в първобитните общества.
116
0
 
55
 
! Отговори
Пич преди 7 години
В изказването на Джамбазки, цитирано в статията, няма нищо дискриминационно.От ДРОМ преди да надигат глас, защо първо не вдянат, че нарушават Конституцията като казват, че има "ромски" етнос.Р
115
0
 
50
 
! Отговори
тя преди 7 години
Каква работа да дадеш на човек , който дори не може да си напише името?
114
1
 
41
 
! Отговори
тя преди 7 години
Не Джамбаски , а ромите трябва най- сетне да осъзнаят , че така не може да се продължава! Недопустимо е в европейска България децата да водят полов живот и да стигат чак до раждане в детска възраст! Какъв е този секс от най- ранна детска възраст!?
113
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намерете им работа. Онзи лозунг е много верен "Работата те прави свободен". Ако бяха обхванати всичките да работят всичко щеше да си е наред, нямаше да вървят по улиците и пътищата на България с една единствена мисъл от къде какво да откраднат. Нямаше да си продават гласа за жълти стотинки. Възможности да им се създаде работа само да искате. Колко километра са само ЖП линиите. Но нашите политици са с мислене на най-крадливия
112
0
 
67
 
! Отговори
fredy преди 7 години
Има закони в тая държава. Секс са малолетна е престъпление. Партията може да отиде в друга страна, ако не иска да зачита законите на тази. Същото могат да направят и родителите на тези деца, които раждат деца. Те са за съд!
111
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да забранят организации като ДРОМ, БХК и т.н., защото са вредни за България, българското общество и демокрацията.
110
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа от ДРОМ аз лично не мразя ромите като раса ,а мразя всяка раса която иска да живее като *** на гърба на другите . Не раждат ако искат и на по 6-8 години телата и живота си е техен ,но ако си направят някъде държава ,а не тука където *** морал и ред от 1300 години и нито един народ не можа да ни накара да си сменим порядките . Щом са жители на България и се наричат такива ,ще изпълняват нормите и законите ,а щом не искат,защото това било им традиция ,е тогава никой няма да ги обича .
109
1
 
59
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Криминално проявеният дромски "лидер" се опитва да отклони вниманието от собствените си бакии.Какво определя като "грубо изказване"? Справедливият гняв на българите от това, че за тяхна сметка, в собствената им държава, по чужда повеля е отглеждана една генетично и културно чужда на българите етническа група, която се разраства като ракова клетка и като плевелна култура, без да допринася с нищо за държавата!
108
0
 
41
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
До ДРОМ- Вие Бъгари ли сте или сте загрижени за разпадане на БГ нацията? Не съм расист и уважавам човек като човек,но хора,който са си въобразили,че държава и народ са им длъжни и живеят на техен гръб и извън закона,имат чувство за безнаказаност, уповаващи се на това,че се водят "малцинство",правата си знаят а задълженията не-това е ром в БГ! Не ви прави чест ДРОМ ли незнам си какви сте....!
107
1
 
34
 
! Отговори
123 преди 7 години
ДРОМ също така да си отбележи, че живеем в свободна страна и всеки има право да изказва мнение, така че плашенето със съд не минава тук. Няма какво да се обиждат, че са неграмотни и необразовани - до там са стигнали,защото ги мързи, а не същото някой ги дискриминира.