Политическата 2017-та: Махалото тръгва наляво в България

Сред въпросите на годината: Ще спре ли Борисов падането на ГЕРБ?
Обновена: 6 яну 2017 17:56 | 6 яну 2017 17:45,
97
Политическата 2017-та: Махалото тръгва наляво в България
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В началото на 2017 година политическото махало сменя посоката си. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво.

Това прогнозират наблюдателите от Института "Иван Хаджийски" в годишния си политически анализ. Сред авторите му са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и Борис Попиванов.

"Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила", смятат те.

Още по темата

Анализаторите смятат, че 2014 г. и 2015 г. са довели БСП до най-тежката криза в левицата след промените. Сега обаче се наблюдавал възход на левицата и обезличаване на АБВ.

От Института акцентират и на ролята на ДПС. Те припомнят, че през 2014 година движението е поело курс надясно, а в края на 2015 година е започнало нов преход наляво.

"ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво", смятат наблюдателите.

Според тях един от големите въпроси на започналата година ще е дали Бойко Борисов ще намери подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу.

Друг от важните въпроси на 2017-та според анализаторите е и дали БСП ще съумее да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна.

Сред очакванията за новата година са и партиите да се определят спрямо новия президент Румен Радев. Същото ще трябва да направи и той.

"Това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите", смятат анализаторите.

Според тях едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев ще е излъчването на български еврокомисар. Наблюдателите от Института смятат, че тази задача на новия президент се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

"Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар", пишат в анализа си анализаторите.

Според тях наследството на 2016 година не са само рискове, а и нови шансове. 2017-та ще бъде със сигурност година на промени, главният въпрос е: Ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?, завършват анализа си от Института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Парламентарната аритметика е проста. Ако БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции, както се очаква, третата партия ще определи кой ще направи правителство - според прогнозите ще е ПФ. Не случайно банкянският хитрец Бойко се е сетил точно сега да праща патрулки по селата. Ако ПФ направи правителство с ГЕРБ съмнявам се, че ще изкара повече от две години. Разбира се Бойко ще използва и гласовете на дребни партийки с по някой министър.А БСП и да не помисля пак за коалиция с ДПС , това ще е самоубийство.
58
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито ляво, нито дясно...Най- добре беше при Царя
57
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
я *** леики които коментират да кажат каква конфигурация и приляга набьлгария няма да крадат няма да льжат хаи де чакам
56
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ако ген радев направи служ кабинет от царисти бсп е изгубила парл избориние безпартиините и свободните които гласувахме за ген радев сега отиваме наквадрадчето за никои така че никакви илюзии никакви упражнения на псевдополитолози и псевдосоциолози
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАЗВАТ ДОМИНАЦИЯТА НА ЕДНА ПАРТИЯ- Я СЕГА ДА ВИДЯТ КОЙ ОГЛАВЯВАШЕ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО КАЛФИН ОТ АБВ, А СЕГА ДА ПОГЛЕДНАТ КЪЪМ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО- ОХ КЪНЧО ЧЕ ВИ НЕМА НЕМА ВИ, КОЛКОТО СЛАВЧО Е ШОУ АЛАБАЛА, ТОЛКОВА И ВИЕ СТЕ ТОВА ОНОВА. ДА ВЗЕМЕМ ПА ДА СИ СПОМНИМ ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА ИСТОРИЯ- Я ДА ВИДИМ ИНФЛАЦИЯТА 1997Г 1500%, 2008Г 12.5%БСП, СЕГА ДА ВИДИМ КАК НИ ПОТОПИХА ЕПТЕН- 1997Г ФАЛИТ НА ВСИЧКИ БАНКИ, А КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ СЕГА СА ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ С ЛЕГЕНДИ ПОЕЛИ НОВ КУРС СОЦ СПРАВЕДЛ
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАРЕШКИ Е КРЕАТУРА НА ГЕРБ (ГЕРБАР ПОД ПРИКРИТИЕ)
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕУ ТО МАХАЛОТО ДОСЕГА СИ БЕШЕ НА ЛЯВА - НАЛИ ТОЛКОВА ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ.
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може народът ни да е толкова глупав, че да доведе на власт пак БСП и клонингът му ДПС и да забрави Виденов, Станишев и Орешарски! Ако това стане, значи сами сме си виновни и няма на кого и за какво да се сърдим да се сърдим.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШефаНяма логика да включваш Марешки в групата на тези.
50
1
 
2
 
! Отговори
БАБА преди 7 години
ОТ БРОЯЧА НА БЪЛГАРИЯ ЗА 6 ДНИ -2017 СРЕДНО СА УМИРАЛИ ПО 300 ЧОВЕКА НА ДЕН-СТРАХОТЕН ЖИВОТ
49
1
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
НЕКА ПОЛИТИЦИТЕ КАЖАТ ЗАЩО ЗА 6 ДНИ БЪЛГАРИЯ Е С 825 ЧОВЕКА ПО МАЛКО
48
7
 
7
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Хората позабравиха Любен Беров който спасявае работни места и катастрофалните последствия. Забравиха Жан Виденов и т.н.Аз се оправям добре защото нито за момент не забравям какви са социалистите.Жалко за будалите които се повлекат по акъла на социалистите.Или пък защо. Закони на природата. Който повярва в социализма ще погине.
47
3
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
А дано дойдат хора които мислят за развитие на икономика , за подобряване условията на живот , много работни места , високи пенсии и жизнен стандарт!Явно мутрите нямат акъл за такъв поглед на нещата - мислят само за аванта!Борисов, Цветан Василев , Марешки , Делян Пеевски... хайдуци та дрънкат!
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фашизоидите кънчо и райчев
45
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 57 преди 7 години
Браво! Много хубав коментар!Мога само да добавя - уж различните у нас партии - всичките са деривати на БКП!
44
10
 
5
 
! Отговори
Инжинер преди 7 години
България е орисана да бъде управлявана от бивши мутри и бивши комунисти ( то бивши има ли?). Графове и лордове няма от къде да се появят. Един цар имахме и той се оказа мУШШеник. Аз лично предпочитам да управляват мутрите. По-*** са и за това не успяват да откраднат колкото комунистите. Пък и некоя магистрала ще спретнат от кумува срама. Ядосано сте колко е откраднал ГЕРБ? Стойте и гледайте колко ще откраднат от БСП. Вие да му мислите, аз съм в Германия и заплатата ми е 7000 евро
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин пак е отпуснал щедро финансиране за хибридна пропаганда.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма друга държава в източна Европа в която комунистите се пребоядисаха и станаха социалисти. Навсякъде комунистическите партии ги заклеймиха и забраниха. А истинските социалисти са съвсем различни хора. Докато пребоядисаните комунисти управляват България тя ще е бедна. Докато българите са бедни ще се поддават на лъжите на комунистите и ще гласуват за тях. Спасение няма.
41
4
 
1
 
! Отговори
до 51 Стагнация преди 7 години
*** що си стегнат така, ама недей тъй. Домъчне ми. Няма ли некой африкански бежанец да тъ отпусне ?.
40
2
 
15
 
! Отговори
Ехаааа, преди 7 години
Много наблюдател, много разбирачи! И кои са наблюдателите, все едни и същи. Та сменете ги малко, не ви ли омръзнаха да се плюнчат и все едно и също да говорят. На нас ни омръзнаха, писна ни вече от тях. Баста!!! Толкова години преход едни и същи. Вземе ги пенсионирайте, стига са говорили глупости стига са се мъчили да промиват мозъците ни! Стига са лапали, сменете ги най после! Не ви ли омръзнаха все едни и същи , едни и същи приказки преди преди избори. Баста!!!!!!!